Paketresa
Storstad
Rundresor
Premium
Golf
Skidresor

Fakta och väder Turkiet

Läge:
Mellan Europa och Asien med en över 8.000 km lång kuststräcka mot Svarta havet i norr, Egeiska havet i väster och Medelhavet i söder. Yta 774.815 km².

Befolkning:
Turkiet har ca. 65 miljoner invånare. Största stad är Istanbul med ca. 12 miljoner invånare, huvudstaden Ankara har ca. 5 miljoner invånare och Antalya närmare 2 miljoner invånare. Bodrum stad har ca 35 000 invånare och Marmaris ca 30 000 dito.

Språk:
Turkiska, men engelska är gångbart på turistorterna.

Tid:
Sverige +1 timme.

Flygtid från Sverige:
Ca. 3,5 timmar.

Avstånd mellan flygplatsen och de olika resmålen:
Belek ca. 40 km, Side ca. 70 km och Alanya ca. 120 km. 
När du reser till Marmariskusten landar du på Bodrums flygplats. Transfertiden till Marmaris är cirka två timmar, beroende på trafik och hotellstopp. 

Valuta:
Turkiska lira. Kursförändringarna är stora. Växla små belopp och gärna på plats! Euro fungerar som betalningsmedel på de flesta ställen. Utfärder som bokas på plats betalas i Euro. Kreditkort är gångbara. Uttagsautomater finns.

Pass:Kontrollera ditt pass i god tid före avresan! Ditt pass måste vara giltigt minst sex månader efter hemresedatum från Turkiet. Du kan nekas inträde i landet om ditt pass har kortare giltighetstid än så.

Prisnivå:
Lägre prisnivå än de flesta Medelhavsresmål.

Stränder och bad:
Flera kilometer långa sandstränder i Side (Kumköy Beach), Belek och Alanya (Kleopatra Beach). Längs Marmariskusten möter du grovkorniga stränder. 

Luftkonditionering:
I Turkiet är det vanligt att luftkonditioneringen är frånkopplad vissa timmar på dygnet eller är säsongsberoende. Om inget annat anges erläggs eventuell avgift för luftkonditionering direkt till hotellet (ca. € 5/dag).

Kommunikationer:
Utmärkt och billigt lokaltrafikssystem med minibussar, s.k. Dolmus,
som gör det enkelt att ta sig runt i närområdet på orterna. Taxi är förhållandevis billigt.


Hyrbil:
Bil kan hyras på plats genom din Solguide.

Lokala lagar och sedvänjor:
Det är inte tillåtet att föra ut föremål av historiskt värde ur Turkiet. Allt bagage genomlyses vid utresa ur landet och om stenar eller andra föremål av historiskt värde påträffas i bagaget kan detta leda till fängelsestraff.
Läs mer på UDs hemsida

Reseledarservice
Solresor erbjuder både flexibla paketresor och charterresor i vårt reseprogram i Turkiet. En traditionell charterresa arrangeras med skandinavisktalande resesledarservice medan en flexibel paketresa innebär att du reser på egen hand, utan reseledarservice.

På flera av våra resmål erbjuds både charter och flexibel paketresa. Har du bokat en charter till Alanya, Side och Belek möts du av skandinavisktalande reseledare från Bravo Tours/Sun Tours på flygplatsen. De ger dig information om kontaktuppgifter samt visar dig till din eventuellt förbokade transfer. Reser du på en flexibel paketresa, finns den kontaktinformation du behöver, på din biljett.
Vistelsen på Marmariskusten sker i huvudsak på egen hand, då Solresor inte har platspersonal på resmålet. Vi erbjuder en begränsad reseledarservice och representeras av vårt danska systerbolag Bravo Tours/Sun Tours. Kontaktuppgifter får du vid ankomst.

 

 

Väder & säsong MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT NOV
Medeltemperatur C 20 21 24 29 33 34 29 25 23
Medeltemperatur i havet C/dag 17 18 21  24  26 27 26 24 23
Genomsnitt antal soltimmar 7 8 11  12 12 11 9 8
Säsong: H=Hög M=Mellan L=Låg L L H H H L L

Resor till Turkiet

Dela nuvarande URL via E-mail