Kreta (västra)

Att resa till Kreta är något alldeles speciellt. På denna stora, natursköna ö med sin dramatiska historia finns både större städer med ett myllrande folkliv och mindre småbyar med ett vardagsliv som flyter på i lugn takt.

Den gemensamma nämnaren är de fantastiska stränderna, det kristallklara havet och den härliga känslan av att vara i Grekland. Läget långt söderut i Medelhavet ger en sommarsäsong som varar lite längre. En sagolik natur, spännande sevärdheter och attraktiva turistområden gör Kreta till det perfekta resmålet.

Orter på västra Kreta

De flesta av resmålen ligger på Kretas norra kust. Vill du utforska ön är nordkusten en utmärkt utgångspunkt. På denna sida ligger många härliga badvikar och sandstränder och havet håller faktiskt en högre temperatur än söderut. På den nordvästra sidan ligger populära Platanias och den vackra hamnstaden Chania. I närheten finns det flera andra trevliga orter som exempelvis Agii Apostoli, Agia Marina och Kolymbari.

På väg mot öst hittar du livliga Rethymnon som bjuder på en mysig småstadskänsla där den långa sandstranden sträcker sig ända in till stan.

Upplev mer av Kreta

Planera in semesterns utflykter och boka direkt med oss på Solresor med din reseledare på plats.

De bästa tipsen från våra reseledare är:

Knossos utanför Heraklion är enligt legenden kung Minos palats och en av Europas främsta sevärdheter. På Kreta föddes enligt sägnerna överguden Zeus. Med prinsessan Europa avlade han tre söner, av vilka Minos blev Kretas förste kung. Missa inte chansen att se det mäktiga palatset och utgrävningarna av den minoiska civilisationens högsäte. Ruinerna efter det enorma palatset som byggdes under bronsåldern ger en fascinerande inblick i Europas äldsta högkultur.

De flesta blir hänförda när de besöker Elafonissi. Denna strand som är en av Europas vackraste. Man kan tro sig hamnat i Thailand eller Maldiverna. När det är vindstilla känns lagunen som en gigantisk inbjudande swimmingpool.

Vandring i Samariaravinen. Samariaravinen är Chanias mest kända naturfenomen. Den ligger i södra delen av Chaniaregionen, i Sfakiaprovinsen ca 45 km från Chania. Samaria är Europas längsta ravin med sina 18 km från Omalos-platån på 1200m höjd ned till byn Agia Roumeli vid havet.

Säsong april-oktober

Till Kreta plockar du ihop din egen resa. Du väljer själv avresedatum, reslängd och hotell. När du bokar flyg och hotell med oss är du skyddad av paketreselagen.

Väder och medeltemperaturer