Dubrovnik

Hamnstaden Dubrovnik ligger vid Kroatiens södra spets mellan Bosnien Hercegovina och Adriatiska havet. Stadens cirka 50 000 invånare är utspridda på en långsmal kustremsa som begränsas av höga berg i öster.

En resa till Dubrovnik är en resa till vad många anser är en av världens vackraste platser. Resmålet jämförs ofta med städer som Venedig. Den medeltida gamla stadskärnan ligger på en udde ut mot Adriatiska havet och är omgärdad av en nästan två kilometer lång ringmur.

Att se och göra

Innanför murarna är det bilfritt och här känner du historiens vingslag när du tar dig fram längs ringlande kalkstensgränder bland butiker, caféer och restauranger varvat med kulturella sevärdheter och byggnadsverk. Dubrovniks gamla stad har en plats på Unescos världsarvslista och detta romantiska resmål ska upplevas i ett avslappnat tempo.

I Dubrovnik badar man oftast vid klipperstensständer men här finns också ett fåtal sandstränder. Tar du dig till den bilfria ön Lopud har du möjlighet att bada vid en av Kroatiens vackraste stränder, Sunjstranden.

Det är Gamla stan, ”Stari Grad”, som är den stora sevärdheten i Dubrovnik. Ta en promenad på huvudgatan Placa Stradun och besök några av de många museerna, katedralerna och kyrkorna. En promenad gå den vackra stadsmuren rekommenderas varmt, här får du också en unik utsikt över staden och havet som kommer få dig att tappa andan.

Vill du se mer av staden så kan du ta den nya linbanan upp till det 405 meter höga berget Srd. I början av 1990-talet utsattes Dubrovnik för omfattande artillerianfall och en stor del av bebyggelsen i Gamla stan blev bombad. När du tittar ut över taken så känner du igen de förstörda husen på den starka orange färgen.

Utanför Dubrovnik väntar den kroatiska skärgården. Lokrum är Dubrovnikbornas egen badö, dit man kommer med båtar som går i skytteltrafik från hamnen. Här kan man utan vidare tillbringa en hel dag, med bad, besök i den botaniska trädgården och kanske en lunch i den gamla klosterruinen. Elaphite-öarna ligger längre bort, men inte mer än någon timmes resa med båt genom den vackra skärgården.

Säsong maj-september

Till Dubrovnik plockar du ihop din egen resa. Du väljer själv avresedatum, reslängd och hotell. När du bokar flyg och hotell med oss är du skyddad av paketreselagen.

Väder och medeltemperaturer