Koh Lanta

Söder om Krabi och Phi Phi-öarna ligger Thailands populära semesterö Koh Lanta, en barnvänlig svenskfavorit. Här finns de långa och vackra stränderna och en härlig atmosfär som lockar semesterfirare år efter år.

På Koh Lanta finns allt från stora lyxiga resorts till små familjedrivna guest houses. Man bor, äter och roar sig oftast bara ett par steg från stranden. En annan skillnad mot mer etablerade resmål är att Koh Lanta fortfarande domineras av thailändare och vardagslivet pågår överallt, ett välkommet inslag för den som tröttnat på neon och högljudd popmusik. Därför har ön blivit lika populär bland vana thailandsresenärer som bland förstagångsbesökare. Man kommer hit, kopplar av, gör dagsutflykter och ser solen gå ner över Indiska Oceanen medan man hör syrsornas sång i öronen.

Koh Lanta är en enastående vacker plats bestående av två större öar på Thailands sydkust, Lanta Yai och Lanta Noi. De omges i sin tur av ett större antal mindre öar, många av dem är populära utflyktsmål. Det är till Koh Lanta Yai som alla turister kommer för att koppla av och njuta av lugnet. På den västra sidan av ön finns alla resorter och de fina stränderna. På den östra sidan har tiden stått still. Här kan du ta del av det genuina Lanta med gamla traditioner och kultur.

På den norra delen av ön ligger byn "Sala Dan Village". Till Sala Dan kommer den reguljära båttrafiken, färjor till och från bl.a. Phuket, Krabi och Koh Phi Phi. Fortsätter du resan söderut hamnar till att börja med på Koh Lantas populäraste strand, Khlong Dao Beach. Nästa strand är Long Beach som är den längsta stranden på ön, nästan 3 kilometer lång. En otroligt vacker strand, omgiven av tropisk djungelvegetation och fina resorts. Det finns ytterligare ett 10-tal stränder på den västra sidan av ön.

Stränderna på Koh Lantas södra del erbjuder nästintill Robinson Crusoe känsla med härlig vit sand och klarblått vatten. Här kan du dyka, snorkla eller bara njuta av tillvaron, utforska häftiga korallrev och lyxiga spa-anläggningar.

Var ska du bo

Klong Dao, öns mest tätbefolkade och livliga strand har gott om restauranger och ligger nära huvudorten Saladan

Long Beach (Klong Phra-Ae), öns vackraste strand, är inte lika långgrund och därmed perfekt för större barn. Det finns en hel del restauranger att välja mellan.

Klong Khong-stranden, genuint thailändsk med ljus sand och vajande palmer. Tempot är mycket lugnt, och du kan bo i en enkel bungalow på stranden.

Klong Nin, lika fridfull men med ett större utbud av strandrestauranger, butiker och minimarkets.

Att se och göra

Koh Lanta ingår i en marin nationalpark med några av Thailands finaste dykställen. Däribland de två undervattensklipporna Hin Daeng och Hin Muang, söder om ön. Hin Daeng sticker delvis upp ur havet och när du kommer under ytan upptäcker du korallklädda klippväggar och färgstarka undervattensväxter.

Kanske gör du ett besök i det närmaste Koh Lanta kommer en huvudstad; Ban Sala Dan, som är byggd på pålar på öns norra del, för att utforska de lokala restaurangerna och kanske ta en titt på marknaden.

Närliggande öar och stränder som tex Phi Phi-öarna, Bamboo Island, Maya Bay och Railay Beach når du enkelt med båt.

Säsong november-mars

Till Koh Lanta plockar du ihop din egen resa. Du väljer själv avresedatum, reslängd och hotell. När du bokar flyg och hotell med oss är du skyddad av paketreselagen.

Populära utflykter och aktiviteter

Väder och medeltemperaturer