Lissabon

Res till charmiga och anrika Lissabon – den näst äldsta staden i Europa och Portugals huvudstad, vars historiska centrum är byggt på sju pittoreska bergssluttningar. Lägg till ett härligt medelhavsklimat med en sommarsäsong på hela sex månader så har du ett du ett drömresmål att se fram emot.

Lissabons rika historia avspeglas tydligt i den vackra romanska och gotiska palatsarkitekturen samt i vägnätet av vindlande kullerstensgator. När du promenerar genom staden upplever du den medeltida atmosfären i majestätiska kyrkor, och det kulturella arvet vittnar om djärvheten hos en av de mäktigaste städerna i Europa under 1400- och 1500-talen.

Att se och göra

Sightseeing i Lissabon är en barnlek, tack vare en utmärkt kollektivtrafik med både tunnelbana och bergbana/spårvagn. Du kan numera även cykla i vissa delar av staden - trots att det är en ganska backig stad har den blivit alltmer cykelvänlig. Att cykla mitt i centrum rekommenderas dock inte, men du kan lasta cykeln på tunnelbanan om du vill ta dig lite längre. Två cyklar per vagn är tillåtet.

Ett trevligt utflyktsmål i Lissabon är parken Tapada das Necessidades där det är mysigt att ta en picknick med utsikt över staden. I Lissabon finns även ett fint saltvattenakvarium och slottet Castelo de São Jorge – bägge väl värda ett besök.

Om du tycker om historiska byggnader är ett besök till stadsdelen Belem ett måste. Där hittar du monument från 1500-talet, bland annat Jeronimoklostret och Belemtornet som var utgångspunkt för flera av Vasco da Gamas upptäcktsfärder.

En portugisisk stolthet är den traditionella folkmusikstilen fado. I området Alfama kan du besöka en så kallad fado-bar och lyssna till den traditionella och berömda sången, i Lissabon ofta framförd av en solosångare. Fado kan beskrivas lite som en klagosång och härstammar bland annat från landets sjömanssånger.

Passa också på att prova de traditionella portugisiska rätterna Bacalhau à Brás som består av strimlad saltad torsk, blandat med lök, potatis och äggröra samt Caldo Verde – en grön soppa gjord på potatis, grönkål och skivad portugisisk korv – perfekt tillsammans med en bit focaccia. Här finns också en speciell kaka, Pasteis de Belem, som serveras på ett café med samma namn. Receptet är hemligstämplat, vilket gör att folk från hela Europa vallfärdar hit.

I Portugal hittar du också en rik dryckeskultur. Ett exempel på traditionell dryck är portvin – Portugals signum – och självaste Portvinsinstitutet ligger i centrala Lissabon. Ginja är i sin tur en populär portugisisk speciallikör, gjord med ginjabär (surkörsbär) och Vinho verde, ett lätt mousserande vin, är ett tredje exempel som är särskilt populärt sommartid.

Säsong maj-oktober

Till Lissabon plockar du ihop din egen resa. Du väljer själv avresedatum, reslängd och hotell. När du bokar flyg och hotell med oss är du skyddad av paketreselagen.

Populära utflykter och aktiviteter

Väder och medeltemperaturer