Samos

På grekiska ön Samos kan du koppla av på charmiga turistorter och alldeles bakom knuten väntar det grekiska vardagslivet. Olivlundarna bjuder in till härliga vandringar, och på de grekiska tavernorna äter du middag med underbar utsikt över det Egeiska havet.

Samos profil är småskalig och genuin, med charmiga byar, rustika tavernor och många små familjedrivna lägenhetshotell. Fast visst finns även välutrustade resorthotell med aktiviteter, inte minst i Pythagorion på sydkusten. Du finner stränder med både sand och klappersten och flera är dessutom långgrunda samt undangömda i skyddade vikar.

Samos ligger långt österut i Egeiska havet, bara någon timmes båtresa från Turkiets kust. Det är en av den grekiska övärldens grönaste och mest mångskiftande öar. Naturliga källor i bergen bevattnar plataner, olivlundar, citrusträd och vingårdar. Bland öns specialiteter finns ett halvsött vitt vin på muscatdruvan. Under en resa till Samos finns mycket att upptäcka. Förutom alla stränder finns många spår och lämningar från öns långa historia.

Var du ska bo

Pythagorion – charmig badort med fina stränder, många restauranger och gemytlig hamn. Ligger endast några kilometer från Samos flygplats.

Vathi – öns lilla huvudstad med hamn, kvällsnöjen och vardagsliv.

Votsalakia – rofylld ort med lång strand och gröna omgivningar.

Kokkari – bildskön romantisk fiskeby med fina stränder och genuina tavernor.

Att se och göra

Utforska gärna ön med hyrbil ett par dagar och upptäck några av de 300 stränderna som finns på Samos.

I Pythagorion på Samos södra kust, vars ortsnamn kommer från upphovsmannen till Pythagoras sats som föddes på ön, kan du både besöka Jungfru Marias helgedom i en djup grotta och vandra i den antika vattentunneln Efpalineio Orygma från 500-talet f Kr. 1992 skrevs orten Pythagorion tillsammans med templet Heraion på Samos in på UNESCOs världsarvslista. I bergen finns vandringsleder, i badorterna vattensport och båtutflykter. Finns också mysiga fisketurer att följa med på över dagen.

Huvudstaden Samos stad, eller Vathy som den också kallas, är sedan år 1830 huvudstaden på ön och en välkomnande stad med trevligt grekiskt vardagsliv.

Säsong maj-september

Till Samos plockar du ihop din egen resa. Du väljer själv avresedatum, reslängd och hotell. När du bokar flyg och hotell med oss är du skyddad av paketreselagen.

Populära utflykter och aktiviteter

Väder och medeltemperaturer