Kreta (östra)

Att resa till Kreta är något alldeles speciellt. På denna stora natursköna ö med sin dramatiska historia finns både större städer med ett myllrande folkliv och mindre småbyar med ett vardagsliv som flyter på i lugn takt.

Den gemensamma nämnaren är de fantastiska stränderna, det kristallklara havet och den härliga känslan av att vara i Grekland. Läget långt söderut i Medelhavet ger en sommarsäsong som varar lite längre. En sagolik natur, spännande sevärdheter och attraktiva turistområden gör Kreta till det perfekta resmålet.

Orter på östra Kreta

De flesta av resmålen ligger på Kretas norra kust. Vill du utforska ön är nordkusten en utmärkt utgångspunkt. På denna sida ligger många härliga badvikar och sandstränder och havet håller faktiskt en högre temperatur än söderut.

På väg mot öst hittar du livliga Rethymnon som bjuder på en mysig småstadskänsla där den långa sandstranden sträcker sig ända in till stan.

I det nordöstra hörnet av Kreta ligger den genuina hamnstaden Sitia som är perfekt för dig som vill mixa cityliv med vandring och sköna dagar på stranden.

På den något mer outforskade sydöstra sidan ligger Lerapetra – Europas sydligaste stad, där stränderna är välkända för sitt turkosskimrande vatten.

De två grannstäderna Hersonissos och Stalis ligger en halvtimme från flygplatsen Heraklion, även om det här är relativt små städer så är de rätt livliga. Hersonissos är Kretas kanske mest kända partyställe och under högsäsong är det nästan bara ungdomar som åker hit.

Många menar att staden Agios Nikolaos är den vackraste på Kreta med sin pittoreska fiskehamn och två vackra stränder på vardera sidan om centrum. Här blir du en del av det grekiska vardagslivet på ett helt annat sätt än i städer som enbart byggts upp för turister.

Att se och göra

Spinalonga, längtans ö. I den vackra bukten i Mira ligger ön Spingalonga, mest känd för att ha varit en av Europas sista spetälskekolonier. Ön har dock en lång och fascinerande historia och här finns även en venetiansk fästning. En guidad tur runt den övergivna kolonin rekommenderas.

Knossos utanför Heraklion är enligt legenden kung Minos palats och en av Europas främsta sevärdheter. På Kreta föddes enligt sägnerna överguden Zeus. Med prinsessan Europa avlade han tre söner, av vilka Minos blev Kretas förste kung. Missa inte chansen att se det mäktiga palatset och utgrävningarna av den minoiska civilisationens högsäte. Ruinerna efter det enorma palatset som byggdes under bronsåldern ger en fascinerande inblick i Europas äldsta högkultur.

De flesta blir hänförda när de besöker Elafonissi. Denna strand som är en av Europas vackraste. Man kan tro sig hamnat i Thailand eller Maldiverna. När det är vindstilla känns lagunen som en gigantisk inbjudande swimmingpool.

Säsong maj-oktober

Till Kreta plockar du ihop din egen resa. Du väljer själv avresedatum, reslängd och hotell. När du bokar flyg och hotell med oss är du skyddad av paketreselagen.

Populära utflykter och aktiviteter

Väder och medeltemperaturer