Paketresa
Storstad
Rundresor
Premium
Golf
Skidresor
  • Fakta om Aqaba

Fakta om Aqaba

Läge:
Aqaba är en stad i södra Jordanien med landets enda hamn. Aqaba ligger i Aqababukten som har utlopp i Röda havet.

Miljö:
Med Aqabas strategiska placering, som landets enda hamn, har både handeln mellan Asien och Afrika varit betydande för området. Aqaba ligger dessutom nära både Petra och Wadi Rum vilket skapat goda förutsättningar för turism.

Klimat:
Jordanien är ett solsäkert land med cirka 6 till 7 soltimmar per dag på vintern och ungefär 12 till 13 soltimmar per dag på sommaren. I Aqaba ligger dagstemperaturen på över 20 grader året runt och sommartid över 30 grader, ibland över 35. Molnigt väder är ovanligt även mitt i vintern fast kyliga nätter kan förekomma.

Transfer:
När du reser till Aqaba landar du på King Hussein International Airport. Transfertiden kan variera beroende på trafik och vilken turordning hotellstoppen görs. En fingervisning är att det tar cirka 25 minuter till hotellen i Tala Bay och 15 minuter till hotellen i Aqaba.

Befolkning:
I Aqaba bor det cirka 150 000 invånare.

Tid:
Svensk tid + 1 timme.

Valuta:
Valutan i Jordanien heter dinar och förkortas JOD. Det finns gott om uttagsautomater och betalkort accepteras av de flesta hotell, butiker och restauranger.

Elektricitet:
Elektriciteten i Jordanien är 230 V och därmed behövs ingen adapter.

Stränder och bad:
De allra flesta hotell erbjuder privata strandavsnitt. I Aqaba finns en mindre strand inne i staden och du kan också bada vid hotellens avgiftsbelagda stränder. Här finns solstolar, parasoller och vattensporter. Stenar på botten förekommer.

Restauranger:
I Aqaba finns det ett stort utbud av restauranger och kaféer. Tala Bay har ett mindre utbud av restauranger och kaféer. Tänk på att det är stora prisskillnader på hotellen och på lokala restauranger.

Nöjesliv:
I Aqaba finns barer och några diskotek. Hotellen kan också ordna diskokvällar.

Sport:
Vattensporter är vanligt förekommande. Dykning är väldigt populärt likaså snorkling. De många korallreven inbjuder till underbara upplevelser under ytan.
Kommunikationer:
Att ta sig runt i Aqaba är både smidigt och enkelt. Taxi är billigt och vi rekommenderar att du avtalar priset innan du sätter dig i bilen. Busservice finns mellan Aqaba och Tala Bay.

Visum:
Kontrollera i god tid innan din avresa att ditt pass är giltigt i minst sex månader efter hemkomst. Visum krävs för svenska medborgare vid inresa till Jordanien. Visum ordnas vid ankomst och är kostnadsfritt. Är du inte svensk medborgare kan andra inresebestämmelser gälla. Kontakta Jordaniens ambassad för mer information.

Solresor:
Skandinavisk reseledarservice på våra hotell. Solresors reseledare kan även nås via Solresors servicetelefon (samtal och sms) och e-post. Kontaktuppgifter får du vid ankomst.

Dela nuvarande URL via E-mail