Paketresa
Storstad
Rundresor
Premium
Golf
Skidresor
  • Fakta om Kreta

Fakta och väder Kreta

Läge:
I östra Medelhavet mellan Europa och Afrika. En av Medelhavets största öar, 8.400 km2 stor

Befolkning:
Kreta har ca 600.000 bofasta invånare varav ca 70.000 bor i Chania.

Klimat:
Solsäkert och behagligt. Milda vintrar och varma men inte alltför heta somrar. Den nederbörd som faller gör det normalt i perioden november-mars.

Språk:
Grekiska, men engelska fungerar vanligtvis utmärkt.

Tid:
Sverige +1 timme.

Valuta:
Euro. Kreditkort är gångbara. Uttagsautomat finns i samtliga turistorter. Bank finns i Platanias, Agia Marina, Kolymbari och Chania stad.

Prisnivå:
Rimlig. Utanför hotellen och turiststråken är priserna oftast avsevärt lägre.

Turistskatt:
Den 1 januari 2018 införs obligatoriskt turistskatt i Grekland. Skatten betalas direkt av gästen till hotellet vid incheckning och priserna är satta utifrån officiell hotellkategori.

Följande skattesatser gäller:
Hotell/lägenhet med 1-2 stjärnor: 0,5 €
Hotell/lägenhet med 3 stjärnor: 1,5 €
Hotell/lägenhet med 4 stjärnor: 3 €
Hotell/lägenhet med 5 stjärnor: 4 €

Priserna gäller per rum och natt.

Stränder och bad:
Många fina sandstränder, framför allt på öns norra delar. Chaniakusten har fina sandstränder. Undervattensströmmar förekommer vid kraftigare vind.

Shopping:
Ett stort utbud av shopping erbjuds i de större städerna, som Chania, Heraklion och Rethymnon. Chanias gator kan erbjuda det mesta att inhandla. I de äldre kvarteren kring hamnen finns många butiker och souverniraffärer med hantverk, bälten, handväskor, skor och konst. Längs ”lädergatan” kan du fynda lädervaror till bra pris. Kretensisk olivolja, honung, kryddor och ost handlas gärna i stadens saluhall tillsammans med annat smått och gott.

Restauranger:
Ett i det närmaste obegränsat utbud, inte minst i Chania stad men även i turistorterna längs Chaniakusten. Här finns även ett rikt och varierat nöjesliv.

Luftkonditionering:
Det är vanligt att hotellen tar ut en avgift från de gäster som önskar använda luftkonditioneringen. Om inget annat anges för resp. hotell erläggs eventuell avgift för luftkonditionering direkt till hotellet (ca € 8/dag).

Kommunikationer:
Från alla orter längs Chaniakusten finns bra bussförbindelser till/från Chania. Taxi är förhållandevis billigt.

Hyrbil:
Vi rekommenderar våra resenärer att hyra bil under vistelsen. Med en egen bil under ett par dagar har man möjlighet att upptäcka den vackra ön på egen hand. Bil kan förbokas från Sverige till flygplats/hotell eller hyras på plats genom våra reseledare.

Reseledarservice
Solresor erbjuder både flexibla paketresor och charterresor i vårt reseprogram. En traditionell charterresa arrangeras med Solresors resesledarservice medan en flexibel paketresa innebär att du reser på egen hand, utan reseledarservice.
På Kreta erbjuds både charter och flexibel paketresa. Har du bokat en charter möts du Solresors reseledare på flygplatsen. De ger dig information om kontaktuppgifter samt visar dig till din eventuellt förbokade transfer. Reser du på en flexibel paketresa, finns den kontaktinformation du behöver, på din biljett.

Avreseflygplats:

Arlanda, Landvetter, Malmö Airport och Copenhagen Airport.

Transfer:
Flygplats-Akrotir ca 15 min
Flygplats-Kato Daratso/Agii Apostoli ca 35 min.
Flygplats-Kato Stalos/Agia Marina/Platanias ca 45 min.
Flygplats-Maleme ca 45 min.
Flygplats-Almyrida/Kalives ca 45 min.
Flygplats-Rethymnon ca 1 timme

Ovanstående tidsangivelser avser direkttransfer till första hotell på resp. resmål. Beroende på fördelningen av gäster mellan våra resmål och hotell kan transfertiden variera.

Elektricitet:
220 Volt. Adapter behövs inte.

 

Väder & säsong APR MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT
Medeltemperatur C 20 23   27 29 29 27 24
Medeltemperatur i havet C/dag 18 20  22  25 27 24 21
Genomsnitt antal soltimmar 8 10  11  12 11 9 6
Säsong: H=Hög M=Mellan L=Låg L H H M L

Resor till Kreta

Dela nuvarande URL via E-mail