Paketresa
Storstad
Rundresor
Premium
Golf
Skidresor
  • Fakta & Väder Kos

Fakta och väder Kos

Läge
Kos ligger i det Egeiska havet och tillhör ögruppen Dodekaneserna, även känt som Tolvöarna. Kos ligger endast 4 kilometer utanför Turkiets sydvästra kust och sydost om ön hittar vi Rhodos, som också är en känd dodekansk ö i det Egeiska havet.

Miljö
Trots att Kos är en mindre ö till storleken finns en stor variation av storslagen natur och vackra stränder. Längs kusten finner du såväl dramatiska klippor som vita sandstränder och ett härligt klarblått vatten. Tack vare öns gröna och bördiga landskap finner du även mängder av blomstrande trädgårdar, vingårdar, olivlundar och odlingar av grönsaker samt spannmål.

Klimat
På Kos råder ett typiskt Medelhavsklimat - somrarna är ofta soliga och varma och vintrarna är milda och regniga.

Transfer
Från Kos flygplats till första hotellstoppet i Kos stad tar det cirka 30 minuter, till Psalidi cirka 35 minuter, till Lambi cirka 30 minuter och till Tigaki cirka 20 minuter. Vid tät trafik kan bussresan ta längre tid.

Befolkning:
Kos har cirka 30 000 bofasta invånare på ön, varav de flesta är bosatta kring Kos Stad.

Tid:
Sverige +1 timme.

Valuta
Euro. Det finns uttagsautomater i såväl Kos stad som Tigaki. Kreditkort accepteras av dem flesta hotell, butiker och restauranger.

Turistskatt:
Den 1 januari 2018 införs obligatoriskt turistskatt i Grekland. Skatten betalas direkt av gästen till hotellet vid incheckning och priserna är satta utifrån officiell hotellkategori.
Följande skattesatser gäller:
Hotell/lägenhet med 1-2 stjärnor: 0,5 €
Hotell/lägenhet med 3 stjärnor: 1,5 €
Hotell/lägenhet med 4 stjärnor: 3 €
Hotell/lägenhet med 5 stjärnor: 4 €
Priserna gäller per rum och natt.

Elektricitet
220 V. Adapter behövs inte.

Stränder och bad
Stränderna är många och varierande på Kos. Den rofyllda miljön i Tigaki förstärks när du möts av den lugna, vidsträckta och långgrunda sandstranden och dess omgivningar. Perfekta valet för barnfamiljen! På den nordöstra delen av ön ligger stranden Lambi beach. Lambi Beach sluttar brant ut mot havet och stranden består grovkornig sand och klappersten. Stränderna kring Psalidi består också främst av klappersten och här rekommenderas badskor! Ön har åtskilliga badvikar att erbjuda och är perfekta som utflyktsmål för den aktiva. Glöm inte att besöka en av öns vackraste sandstränder – Paradise beach i Kos stad!

Restauranger
Kos stad har ett rikt utbud av såväl restauranger som barer. I Tigaki, Lambi och Psalidi finner man också mysiga restauranger och tavernor, men utbudet är mer begränsat.

Nöjesliv
I Kos stad finner du den gamla bargatan med en betydligt lugnare atmosfär än vad det tidigare varit. Bargatan är belägen vid marinan och här finns gott om trevliga loungebarer. I de övriga semesterorterna Tigaki, Lambi och Psalidi finns ett begränsat utbud av barer och nöjesliv.

Sport
Vattensporter erbjuds på många av Kos stränder. På de flesta av våra hotell finns även ett gott aktivitetsutbud.

Kommunikationer
Från våra resmål Tigaki, Lambi och Psalidi finns täta bussförbindelser med Kos stad.Från Lambi och Psalidi kan du hyra cykel och via cykelbana ta dig in till Kos stad. Det finns också gott om taxibilar samt bilar.

Solresor
Vistelsen på resmålet sker i huvudsak på egen hand, då Solresor ej har platspersonal på resmålet. Vi erbjuder en begränsad reseledarservice och representeras av vårt danska systerbolag Bravo Tours/Sun Tours. Kontaktuppgifter får du vid ankomst. 


Medeltemperatur för Kos APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT
Dag 20° 23° 26° 28° 29° 27° 23°
Natt 15° 17° 22° 24° 25° 21° 18°
Vattentemperatur 18° 19° 21° 22° 25° 24° 22°
Regnfria dagar 27 30 30 31 31 30 27


Dela nuvarande URL via E-mail