• Budapest

Om Budapest

Budapest – en av världens vackraste huvudstäder
Budapest är en stad som är lätt att utforska, men som likväl är en stad fylld av överraskningar och undangömda guldkorn. Oavsett om du är intresserad av maffiga ölhallar, välsmakande gourmetmat, hälsosamma kurbad, storslagna konserter, intresseväckande muséer eller grönskande parker har Budapest något att erbjuda dig.

Sevärdheter i Budapest
Budapest delas av den mäktiga Donaufloden. Stadsdelen Buda ligger på västsidan om floden, medan stadsdelen Pest ligger på östsidan om floden. Själva Budapest centrum är dock litet och kompakt och är perfekt att upptäcka till fots. Staden är även känd som Donaus Pärla och när du väl besöker staden förstår du vad stadens smeknamn har sin upprinnelse i.

Om du besöker Buda som ligger på den kuperade sidan av Donau kan du strosa omkring bland de historiska gränderna som inrymmer flera trevliga kaféer och småaffärer. Det är även här som du kan hitta och besöka den kända Mattiaskyrkan som härstammar från 1200-talet och stadens Nationalmuseum. Intill Mattiaskyrkan ligger även den vackra fiskarbastionen med en av stadens bästa utkiksplatser.
Pestsidan är mer platt och består av flera paradgator med stora imponerande byggnader upprättade i klassisk arkitektur. Här kan du bland annat ta dig till Nationalteatern, Operan och Parlamentet. Väl här på Pestsidan hittar du även stadens saluhall belägen vid Szabadsagbron. Saluhallen är väl värd ett besök oavsett om du är sugen på en bit mat eller enbart vill kika på alla de goda matvaror och livsmedel som säljs här – däribland paprika och den goda ungerska honungen.

Stadens två sidor är sammanlänkade av totalt åtta broar, varav Elisabethbron är den mest kända. Lenkebron är också väldigt känd och hit ska du ta dig om kvällen då bron är vackert upplyst. Om du är på jakt efter en storslagen utsikt över hela Budapest är vår rekommendation att du tar dig till Gellérthöjden där du får en panoramautsikt över Donaus Pärla - Budapest. När du väl behöver vila benen efter din upptäcktsfärd i staden ska du besöka Margaretha-ön som är en grön oas mitt i Donau. Här kan du avnjuta en fin utsikt tillsammans med en kopp kaffe eller en svalkande glass. Vill du unna dig lite extra avkoppling kan du alltid ta dig till stadens klassiska och kända kurbad på Hotel Gellert eller pröva det lokala folkbadet Szechenyi.

Restauranger och nattliv
Budapest är en stad som huserar med en mängd gamla traditionstyngda konditioner där Café Gerbaud med sin hela tolv meter långa bakelsedisk är det mest kända. Besöker du Budapest kan du inte lämna staden utan att ha besökt det här kafét och avnjutit en av alla bakelser. Om du inte är så förtjust i just sötsaker, men likväl fascineras av härliga upplevelser för dina smaklökar kan du vara lugn. Budapest erbjuder nämligen en välsmakande kokkonst där korsningen mellan öst och väst avspeglas på utbudet av restauranger i olika prisklasser. Därtill har staden flera olika krogar och barer – allt ifrån stora nattklubbar till charmerande och inbjudande små krypin. Väl i Budapest måste du passa på att smaka nationalrätten Gulasch och avnjuta måltiden med vinet Tokajer som produceras i nordöstra Ungern.

Nöjesliv och shopping i Budapest
Budapest bjuder på en mängd olika möjligheter till nöjesliv. Här kan du passa på att gå på en klassisk opera, besöka en mysig jazzklubb eller ta dig till en av stadens rockklubbar. Under sommaren arrangeras dessutom många utomhusfestivaler, vilket är väl värt att besöka för den musikintresserade. Har du tid över när du besöker staden rekommenderar vi att du åker till den charmiga medeltida staden Szentendre eller den gamla huvudstaden Eztergom. Båda städerna ligger på ett optimalt utflyktsavstånd från Budapest och bör därför tas med i planeringen inför ditt besök till Ungerns huvudstad.

Om du är shoppingsugen ska du besöka den ståtliga gågatan Váci Utca där du kan hitta allt ifrån designerbutiker till små traditionella hantverksbutiker. Typiska ungerska souvenirer är porslin, vin, antikviteter och lokala hantverk såsom trädockor, mattor, broderier och lampor. Väl i Budapest är det extra prisvärt att köpa skivor med klassisk musik samt porslin och olika skinnprodukter.

Vår Service

När du reser med Solresor till Budapest beställer du en flexibel paketresa. Det innebär att du flyger med reguljärflyg och därmed själv kan bestämma exakt hur länge du vill besöka den Europas vackraste huvudstad. Besök Budapest under en weekend eller under så många dagar som du själv eller ditt resesällskap behagar. Eftersom du bokar en flexibel paketresa är det inga svensktalande reseledare på resmålet, men du kan alltid kontakta Solresor i Sverige om du uppstår några problem eller frågor under din resa.
 

Hitta din resa

FILTERERA RESULTAT

Resenärer

Kalender

Reslängd

  • 7