Paketresa
Storstad
Rundresor
Premium
Golf
Skidresor
  • Fakta om Aten/Atens riviera

Fakta och väder Aten

Läge:
Aten ligger i regionen Attika nära Saroniska bukten. Staden är omgiven av flera berg och idag omfattar stadsgränsen även förorter som ligger bakom bergen. 


Miljö:
Atens läge, med bergen runtomkring, innebär att det ofta blir väldigt hett i de centrala delarna under sommarmånaderna. Staden har tidigare haft väldiga problem med luftföroreningar och ett aktivt arbete för att minska detta. Luftföreningarna orsakas till största del av stadens geografiska läge.

Klimat:
I Aten råder Medelhavsklimat - somrarna är ofta långa, soliga, torra och varma. Vintrarna är milda och regniga.

Transfer:
När du reser till Aten landar du på Atens internationella flygplats. Transfertiden till våra hotell är cirka 45 minuter. Tiderna kan variera beroende på trafik.

Befolkning:
Aten har cirka 4 miljoner bofasta invånare.

Tid:
Sverige +1 timme.

Valuta:
Euro. Uttagsautomater finns på flera ställen. Kreditkort accepteras av de flesta hotell, butiker och restauranger.

Turistskatt:
Den 1 januari 2018 införs obligatoriskt turistskatt i Grekland. Skatten betalas direkt av gästen till hotellet vid incheckning och priserna är satta utifrån officiell hotellkategori.

Följande skattesatser gäller:
Hotell/lägenhet med 1-2 stjärnor: 0,5 €
Hotell/lägenhet med 3 stjärnor: 1,5 €
Hotell/lägenhet med 4 stjärnor: 3 €
Hotell/lägenhet med 5 stjärnor: 4 €
Priserna gäller per rum och natt.

Stränder och bad:
Cirka 40 minuter med spårvagn från centrala Aten når du stränderna kring Atens riviera. De gyllengula sandstränderna är inte särskilt långgrunda och det finns massor av aktiviteter vid stränderna. Det är väldigt populärt att göra en dagstur med båt till någon av de närliggande öarna. Flera båtar avgår från hamnen i Pireus.

Restauranger:
Restaurang- och barutbudet är mycket stort i Aten. Här finns flera topprestauranger, sofistikerade loungebarer, trendiga kaféer och klassiska tavernor.

Nöjesliv:
Atens nöjesliv kan beskrivas som livligt. I stadsdelen Plaka finns ett stort utbud av kvällsaktiviteter och på många barer spelas livemusik. Vid fashionabla Kolonakitorget finns flera trendiga nattklubbar och barer. Mer avslappnat och alternativt är det vid Exarhia där många av Atens studenter samlas kring barerna. Bästa utbudet för pubar och nattklubbar finner du i Keramikos och Gazi. Här ligger också de bästa cocktailbarerna.

Sport:
Några av våra hotell erbjuder sportaktiviteter som gym. I övrigt är fotboll väldigt stort i Aten med två lag som spelar i högsta ligan - AEK Aten FC och Panathinaikos FC.

Kommunikationer:
Att sig runt i Aten med kollektivtrafik är både smidigt och enkelt. Tunnelbanan täcker stora delar av staden och det finns även välfungerande busslinjetrafik liksom spårvagn. Taxi går alltid att få tag i och helst ska du vinka in från gatan eller beställa från hotellet. Ett tips är att diskutera priset innan taxametern sätts igång.

Reseledarservice
Om du bokat en charter sker vistelsen i Aten/Atens riviera i huvudsak på egen hand med begränsad reseledarservice. Solresors reseledare når du via vår servicetelefon (samtal och sms). Kontaktuppgifter får du vid ankomst.

Solresor har både flexibla paketresor och charterresor i vårt reseprogram i Aten och Atens riviera. En  charterresa arrangeras med Solresors resesledarservice medan en flexibel paketresa innebär att du reser på egen hand, utan reseledarservice.

Har du bokat en charter möts du Solresors reseledare på flygplatsen. De ger dig information om kontaktuppgifter samt visar dig till din eventuellt förbokade transfer. Reser du på en flexibel paketresa, finns den kontaktinformation du behöver, på din biljett.

 

 

Väder & säsong MAJ JUN JUL AUG SEPT OKT
Medeltemperatur C 22 27 29 29 26 21
Medeltemperatur i havet C/dag 18  22  24 25 23 21
Mdeltemperatur natt 16 20 22 22 19 16
Genomsnitt antal soltimmar 12  13  13 12 11 9
Säsong: H=Hög M=Mellan L=Låg H H M L


Dela nuvarande URL via E-mail