Paketresa
Storstad
Rundresor
Premium
Golf
Skidresor
  • Cypern

Om Cypern

Cypern – 300 soldagar om året
Cypern är Medelhavets tredje största ö och är en destination som har lockat besökare under flera årtionden. Här råder ett varmt och behagligt klimat med cirka 18 grader under vinterhalvåret och upp emot 35 grader under sommarhalvåret. Cypern har blivit till ett semesterparadis för de som vill spendera majoriteten av årets 365 dagar under solens värmande strålar. Cypern är dock mycket mer än härligt klimat, turkosblått hav och vackra stränder. På ön finns flera sevärdheter, arkeologiska utgrävningar och charmerande byar. Addera en spektakulär och varierande natur samt ett välsmakade kök och du har alla pusselbitar som krävs för en fantastisk semester.

Badälskarnas bästa resmål
Cypern är känt för att vara en ö som är fantastisk för alla badälskare. Runt om på ön finns det nämligen flera härliga inbjudande stränder och badvikar – de flesta med en vit finkornig sandstrand. Cypern huserar faktiskt med hela 56 stränder som har blivit tilldelade EU:s ”Blå Flagg” för rent vatten och ekovänlighet. Ön mest populära och vackraste stränder ligger på öns sydöstra del i närheten vid turistorterna. Här finner du långgrunda, vita stränder som lockar såväl gammal som små barn som ska lära sig ta sina första simtag. Om du väljer att ta dig mer västerut på ön hittar du de något mindre och mer oupptäckta stränderna där du kan bada ostört. För den som gillar vattenaktiviteter eller att snorkla samt dyka är Cypern ett perfekt val med flera möjligheter till att spendera några timmar på eller under vattenytan.

Kulturella influenser från omvärlden
Cyperns geografiska belägenhet med närhet till såväl Europa, Mellanöstern och Afrika gör att landet är starkt influerat av en mängd olika länder och kulturer. Detta ger sig exempelvis till uttryck när det kommer till den cypriotiska maten där måltiderna vanligtvis utgörs av en mängd smårätter så kallad meze - något som kan liknas vid Spaniens tapas. Meze på Cypern består ofta av allt ifrån pitabröd och hummus, till sardiner, bläckfisk, grillad haloumi och moussaka. De kulturella influenserna från omvärlden är även tydliga i öns huvudstad Nicosia. Nicosia är nämligen delad och består av en turkcypriotisk del och en grekcypriotisk del. På ön förekommer dessutom många utställningar, konserter, folkfestivaler samt firande av traditioner som alla härstammar från de olika kulturerna som förekommer i landet vilket skapar en unik och härlig atmosfär på ön.

Sevärdheter på Cypern
Runt om bland Cyperns byar och städer finns det väldigt mycket att se, göra och uppleva. Du kan exempelvis besöka de röda byarna utanför Ayia Napa och inhandla öns godaste frukt och grönsaker. Dina införskaffade råvaror kan du sedan avnjuta på en picknick vid Cavo Greco – en fantastisk udde på sydöstra sidan av Cypern belägen mellan Ayia Napa och Fig Tree Bay. Väl här kan du också passa på att vandra eller cykla runt och upptäcka områdets dramatiska och storslagna natur med klippor, grottor och turkosblått hav. Ett annat utflyktsmål är Famagusta även kallad Spökstaden där tiden har stått stilla sedan Turkiets invasion år 1974.

Om du gillar historia och arkeologi ska du ta dig utanför orten Limassol och besöka Kurion. På en brant udde tronar ruinerna av detta gamla urbana centrum och här finns några av öns allra viktigaste arkeologiska utgrävningar. De gamla forten i Larnaca och Paphos är också väl värda ett besök för den historieintresserade, likaså något av de alla kloster, museum och andra antika kulturskatter som finns efterlämnade på ön.

Utforska Cypern på egen hand
Det bästa sättet att uppleva Cypern på är att hyra en bil. På så sätt får du möjlighet att på egen hand planera exakt vad du vill se av ön samt göra detta i ditt eget tempo. Cypern är nämligen en stor ö som huserar med flera mysiga och charmerande orter, pittoreska bergsbyar, historiska sevärdheter och en varierande och vacker natur. Här finns exempelvis de frodiga Troodosbergen med dess svalkande grönska, oändliga vinodlingar, öppna solbrända slätter, silvergrå olivträd i majestätiska fält, ljust skimrande citronlundar, vackert inbäddade badvikar och mycket mer. Observera dock att det är vänstertrafik på Cypern något som kan vara lite ovant till en början, men som du enkelt blir bekväm med efter en stunds bilkörning.

Protaras och Ayia Napa

Solresor erbjuder resor till Protaras och Ayia Napa. Protaras är mer känt som Fig Tree Bay och en är lugnare badort känt för sina fina stränder och sitt klara vatten. Protaras ligger cirka en mil öster om Ayia Napa och är ett resmål som lockar till sig barnfamiljer samt par som söker en lugnare atmosfär, men som samtidigt vill ha närhet till livliga och pulserande Ayia Napa. Stränderna i Protaras anses vara några av de bästa på Cypern. Ayia Napa karaktäriseras av att det är en semesterort som har något för precis alla. Hit kan såväl barnfamiljen som den ensamma pensionären resa. Här finns härligt badvatten och vackra stränder som lockar till lata dagar samtidigt som det erbjuds mängder av aktiviteter och antika kulturskatter. Kring det bilfria Klostertorget finns dessutom ett gigantiskt utbud av barer, nattklubbar, restauranger med mera som alla utlovar långa och festliga nätter. Tack vara att nöjeslivet dock är så pass centrerat i staden kan de övriga resenärerna som vill ha mer lugn och ro fridfullt njuta av sin semester.


FAKTA OM CYPERN
Cypern är Medelhavets tredje största ö med omkring 1,1 miljoner invånare. Det officiella språket är grekiska respektive turkiska i de två respektive delarna av landet, men många invånare talar även engelska.

Avresa
Med Solresor kan ni resa till Cypern från Köpenhamn och Stockholm.

Flygtid:
Cirka 4 timmar och 30 minuter beroende på avreseort.

Tidsskillnad:
+1 timme i förhållande till Sverige.

Valuta:
Euro.

Stränder:
Cypern är känd för alla sina fantastiska stränder och badvikar – majoriteten med finkornig sammetslen sand.

Vädret på Cypern
Cypern är känt för sitt solsäkra väder. På ön råder ett medelhavsklimat med varma och torra somrar där medeltemperaturen ligger på omkring 30 grader i luften och omkring 22 - 27 grader i havet. Under vintern blir det något kallare och temperaturen sjunker till cirka 18 grader.

Mat och dryck:
Cyperns kök bjuder på många spännande rätter med härliga smaker. Som regel är den cypriotiska maten väldigt enkel och görs på lokala råvaror och livsmedel. Olivolja, salt och citron är de tre livsmedel som ingår majoriteten av Cyperns rätter. Den cypriotiska maten kan liknas mycket vid den grekiska och även här serveras greksallad och tzatziki. Cyperns kök bjuder dock på många egna specialiteter såsom såsen Taramosalata. På ön äts vanligtvis meze vilket är olika små traditionella rätter som beställs in och delas av alla vid bordet. Förutom cypriotisk mat kan du njuta av mat från världens alla hörn när du semestrar på Cypern. I turistorterna och i de större städerna kan du finna allt ifrån de kända snabbmatskedjorna, till internationella restauranger och lokala små krypin.

Transport:
Det är lätt att ta sig runt på Cypern. Det är goda bussförbindelser över hela ön och det är även möjligt att transportera sig via taxi. Vi rekommenderar dock att hyra en bil om du vill uppleva ön på bästa sätt och i ditt eget tempo. Observera att Cypern har vänstertrafik.

Elektricitet:
Adapter är nödvändigt.

Hyrbil:
Vi rekommenderar att hyra bil på Cypern. På så sätt kan du uppleva ön i ditt eget tempo. Observera att Cypern har vänstertrafik.

Shopping:
Det finns goda möjligheter för shopping, speciellt i de stora turistorterna såsom Ayia Napa. Det går även att köpa mer lokala produkter och specialiteter runt om i de minde byarna på ön.

Vår Service:

När du reser med Solresor till Cypern beställer du en flexibel paketresa. Det innebär att du flyger med reguljärflyg och därmed själv kan bestämma exakt hur länge du vill besöka en av Medelhavets mest solsäkra öar. Besök Cypern under en vecka eller under så många dagar som du själv eller ditt resesällskap behagar. Eftersom du bokar en flexibel paketresa är det inga svensktalande reseledare på resmålet, men du kan alltid kontakta Solresor i Sverige om du uppstår några problem eller frågor under din resa.

Resor till Cypern

Ayia Napa

Upplev Cypern asboluta semesterparadis med öns vackraste stränder!
Läs mer om Ayia Napa här »

Protaras

Upplev Cypern fridfulla semesterort med ett pärlband av vackra stränder. 
Läs mer om Protaras här »

Bilder och hotell

Bilder och video

Bli inspirerad av bilde roch video från Rom.
Se bilder och video här >

Våra hotell på Cypern

Bli inspirerad av bilde roch video från Cypern.
Se våra hotell här >

Hitta din resa

FILTERERA RESULTAT

Resenärer

Kalender

Reslängd

  • 7