Paketresa
Storstad
Rundresor
Premium
Golf
Skidresor

När är det bäst att resa på safari?

Att stilla sitta under soluppgången och se hur djuren börjar vakna och röra sig över savannen är en oöverträffad reseupplevelse. Men hur vet du att du är på rätt plats vid rätt tillfälle?

Claus Jensen, även känd som Kenya-Claus, är mannen som har svaren på de allra flesta frågor som rör safari i Afrika. Kenya-Claus har bott över 18 år i Afrika och tillbringat mer än fem år på savannen. Claus är vår danske destinationschef i Afrika.

När är den bästa tiden för safari?

- Året runt! Du måste bara resa till rätt ställe. Djuren vet inte skillnad på hög- och lågsäsong. Ibland kan det vara en fördel att resa i lågsäsong, säger Claus och fortsätter:

Naturligtvis finns det flera saker att ta hänsyn till. Djuren flyttar, vädret ändras och därför behöver du göra klart för dig vilket som är viktigast.

Kenya-Claus vet allt som oftast var djuren befinner sig.  

- Generellt går det att säga att du ser flest djur i Östafrikas safariområden. För de allra flesta som reser iväg på safari är målet att pricka av ”The Big Five” – lejon, elefant, leopard, noshörning och vattenbuffel. Med rätt vägledning, en bra guide och en chaufför som kan området, är det inga problem att få se de stora djuren. De mest kända och populära områdena är Krugerparken i Sydafrika, Masai Mara i Kenya och Serengeti i Tanzania. Det betyder i sin tur inte att de är de bästa utan det finns flera mindre savanner som erbjuder lika god chans att se ”The Big Five”, säger Claus. 

Så, när är det störst chans att se de vilda djuren?

- Oavsett säsong och klimat kommer du alltid att se många djur. Du kan resa till Östafrika året runt. Det handlar bara om att välja rätt områden och parker under rätt årstid. Ibland kan det vara en fördel med något lägre temperatur eftersom djuren ofta är mer synliga när det är svalare.

Kenya-Claus berättar att det är 10 till 15 graders skillnad på sommar och vinter. Fuktigheten är dock något högre under sommaren. I Sydafrika är det, till exempel, stor temperaturskillnad. Den bästa tiden att besöka Sydafrika är, enligt Claus, från augusti till april. I september har du störst chans att se valar vid Godahoppsudden och i februari är det varmt i Kapstaden.

- Det är den bästa tiden att njuta av ett glas sydafrikanskt vin på en uteterrass med utsikt över havet, säger Claus och ler drömskt. 

  

Dela nuvarande URL via E-mail