logo
  • Alla resmål
  • Familj
    Paradis för två
    Exklusivt
    Vattenparadis
    Nattliv
    Gruppresor
    Club Solresor
  • Mallorca - Solen och havets ö
    Kreta - Greklands mest älskade ö
    Turkiet - Prisvärd solsemester
    Utvald All Inclusive - Familjesemester till bra pris!
  • Sista minuten
  • Allmän information
    Villkor för paketresor
    Försäkring
    Delbetala räntefritt
    Ladda ner vår app
    Om Solresor
    Presentkort
    Nyhetsbrev
    Grupper
    Reklamation
  • Min resa
  • favourite

Istrien mat & vin

full starfull starfull starfull starhalf star
Av 110 omdömen

8 dagar

fr.

14 975:-

    Dagsprogram
    Avgångar
    Omdömen
    Hotell

Istrien mat & vin, 8 dagar - Gastronomi och kultur i Kroatien

I härliga Istrien vid norra Adriatiska havet låter vi våra smaklökar lockas av traktens olivolja och torkade skinka, dess vin och rakija. Vår Istrienspecialist Mirjana visar oss runt för att hitta till små charmiga byar och traditionella smaker. När tryffelhundarna letar tryffelsvamp under ett arbetspass i skogen, följer vi med.
Mirjana Monas
Mirjana Monas
Kolla in vår föreläsning!
Vill du veta mer om resan, klicka på videon
Höjdpunkter på resan

Istrisk afton med lokal mat, dans och musik.Stadsvandring i Rovinj med sevärdheterUtflykt till Pula, Istriens största stadBesök i byn Bale med provsmakning av olivoljaTryffelgård och rakija destilleriUtforskning av kalkstensgrotta och lokala mejerierBesök i Pazin och gastronomiska upplevelser
Denna resa har flera dagsprogram

Den här resan har olika dagsprogram beroende på när du väljer att resa. Växla mellan de olika programbeskrivningarna nedan.

Dag 1Hemorten – Rovinj

Vi flyger och när vi landar välkomnas vi av vår svensktalande reseledare. Tillsammans tar vi vår buss vidare till Rovinj på halvön Istrien i Kroatien, där vi blir avsläppta på ”Delfinkajen“. Här går vi ombord på båten som ska ta oss till ön St. Andrijas där vi checkar in på vårt vackert belägna Hotell Istra. Gemensam middag på kvällen.

Vi flyger och när vi landar välkomnas vi av vår svensktalande reseledare. Tillsammans tar vi vår buss vidare till Rovinj på halvön Istrien i Kroatien, där vi blir avsläppta på ”Delfinkajen“. Här går vi ombord på båten som ska ta oss till ön St. Andrijas där vi checkar in på vårt vackert belägna Hotell Istra. Gemensam middag på kvällen.

Dag 2Stadsrundtur Rovinj

Hotellet har egen shuttlebåt som är gratis för gästerna och går in till centrum en gång i timmen. För alla våra utflykter nyttjar vi denna service och idag ägnar vi oss åt Rovinj där vi gör en stadsvandring. Från fiskehamnen går vi via Marskalk Titos torg och genom Balbis stadsport upp till den ståtliga St.Eufemiakyrkan. I klart väder ser man Italien härifrån och i bästa fall kan man även se konturerna av Venedig. Staden dominerades under flera århundraden av venetianarna vilket har lämnat spår i stadsbilden. Rovinj är en gammal fiskeby och har vi tur kan vi även se de tradionella fiskebåtarna på havet, Batana. I Rovinj finns ett museum tillägnat fisket och dessa unika Batana-båtar. Vi fortsätter vår prommenad och passerar den livliga frukt- och grönskaksmarknaden innan vi slutligen når fram till "Spacio", en tradionell vinkällare. Där blir vi serverade en bit mat och därefter är eftermiddagen fri för egna strövtåg innan vi återvänder till vårt hotell. Middag på kvällen.

Hotellet har egen shuttlebåt som är gratis för gästerna och går in till centrum en gång i timmen. För alla våra utflykter nyttjar vi denna service och idag ägnar vi oss åt Rovinj där vi gör en stadsvandring. Från fiskehamnen går vi via Marskalk Titos torg och genom Balbis stadsport upp till den ståtliga St.Eufemiakyrkan. I klart väder ser man Italien härifrån och i bästa fall kan man även se konturerna av Venedig. Staden dominerades under flera århundraden av venetianarna vilket har lämnat spår i stadsbilden. Rovinj är en gammal fiskeby och har vi tur kan vi även se de tradionella fiskebåtarna på havet, Batana. I Rovinj finns ett museum tillägnat fisket och dessa unika Batana-båtar. Vi fortsätter vår prommenad och passerar den livliga frukt- och grönskaksmarknaden innan vi slutligen når fram till "Spacio", en tradionell vinkällare. Där blir vi serverade en bit mat och därefter är eftermiddagen fri för egna strövtåg innan vi återvänder till vårt hotell. Middag på kvällen.

Dag 3Pula, lunch på lokal konoba i Fažana och olivoljeprovning i Bale

Idag bär det av till Pula som är Istriens största stad och mycket rik på romerska lämningar. Amfiteatern, Sergius triumfbåge och Augustus tempel är vida berömda. Lagom till lunch tar vi oss till den intilliggande fiskebyn Fažana som också har sina rötter i antiken. Vi blir serverade nyfångad fisk på en lokal konoba, en taverna med traditionellt regionalt kök. Dagens sista besök blir i byn Bale. Här växer olivträden under perfekta förhållanden, och oliverna pressas till olja med en frisk och harmonisk smak. Vi får en presentation av produktionen och provsmakar tre oljor. Därefter återvänder vi till Rovinj och tar båten till vår ö. Middag på hotellet.

Idag bär det av till Pula som är Istriens största stad och mycket rik på romerska lämningar. Amfiteatern, Sergius triumfbåge och Augustus tempel är vida berömda. Lagom till lunch tar vi oss till den intilliggande fiskebyn Fažana som också har sina rötter i antiken. Vi blir serverade nyfångad fisk på en lokal konoba, en taverna med traditionellt regionalt kök. Dagens sista besök blir i byn Bale. Här växer olivträden under perfekta förhållanden, och oliverna pressas till olja med en frisk och harmonisk smak. Vi får en presentation av produktionen och provsmakar tre oljor. Därefter återvänder vi till Rovinj och tar båten till vår ö. Middag på hotellet.

Dag 4Tryffeljakt och lätt lunch på gård i Buzet och rakijaprovning

Efter frukost färdas vi genom Istriens kuperade och varierade landskap när vi åker till byn Buzet för att besöka familjen Prodans gård. Området är rikt på tryffelsvamp och vi ska få se när tryffelspårarna och deras hundar arbetar i jakten på ”kökets diamant”. Oavsett resultatet av dagens jakt bjuds det på lunch baserad på denna delikatess. Därefter besöker vi ett destilleri som framställer fruktbrännvinet rakija, smaksatt med vildväxande örter och frukter från trakten. Vi får en visning av framställningen och provsmakning av den lokala snapsen. Vi återvänder till Rovinj sent på eftermiddagen. Middag på hotellet.

Efter frukost färdas vi genom Istriens kuperade och varierade landskap när vi åker till byn Buzet för att besöka familjen Prodans gård. Området är rikt på tryffelsvamp och vi ska få se när tryffelspårarna och deras hundar arbetar i jakten på ”kökets diamant”. Oavsett resultatet av dagens jakt bjuds det på lunch baserad på denna delikatess. Därefter besöker vi ett destilleri som framställer fruktbrännvinet rakija, smaksatt med vildväxande örter och frukter från trakten. Vi får en visning av framställningen och provsmakning av den lokala snapsen. Vi återvänder till Rovinj sent på eftermiddagen. Middag på hotellet.

Dag 5Kalkstensgrottan Festinsko kraljevstvo, ostprovning i Orbanici och lunch hos familjen Budak

Tack vare den mjuka berggrunden av kalksten gömmer Istrien mängder av grottor och både stalagmiter och stalaktiter syns ofta i samma grotta. Utanför de typiska turiststråken gör vi, efter frukost, ett besök i den privatägda kalkstensgrottan Festinsko kraljevstvo med det harmoniska ljudet av droppar som har skapat vackra underjordiska smycken här inne sedan urminnes tider. I byn Orbanici hittar vi därefter det lilla mejeriet som bland annat tillverkar ost och bjuder oss på smakprov. Mer godsaker väntar i nästa by - Sveti Petar u Sumi som betyder Sankt Petrus i Skogen. Att lufttorka fläskköttsprodukter är tradition sedan många generationer och hos familjen Budak provar vi bland annat prsut, en lufttorkad skinka och äter dagens lunch. På eftermiddagen återvänder vi till hotellet och äter gemensam middag på kvällen.

Tack vare den mjuka berggrunden av kalksten gömmer Istrien mängder av grottor och både stalagmiter och stalaktiter syns ofta i samma grotta. Utanför de typiska turiststråken gör vi, efter frukost, ett besök i den privatägda kalkstensgrottan Festinsko kraljevstvo med det harmoniska ljudet av droppar som har skapat vackra underjordiska smycken här inne sedan urminnes tider. I byn Orbanici hittar vi därefter det lilla mejeriet som bland annat tillverkar ost och bjuder oss på smakprov. Mer godsaker väntar i nästa by - Sveti Petar u Sumi som betyder Sankt Petrus i Skogen. Att lufttorka fläskköttsprodukter är tradition sedan många generationer och hos familjen Budak provar vi bland annat prsut, en lufttorkad skinka och äter dagens lunch. På eftermiddagen återvänder vi till hotellet och äter gemensam middag på kvällen.

Dag 6Sockerkringla i Pazin och vinprovning på vingård

Vi gör besök i Pazin, Istriens residensstad, som ligger sagolikt vid en djup dal och dess välbevarade medeltida borg ligger högt på en klippa. Man kan tydligt först hur många myter och legender har uppstått här och det sägs att stadens trollbindande atmosfär inspirerade författaren Jules Verne.

Pazin stoltserar gärna med den gastronomiska upplevelsen Cukerancic. En typ av sockerkringla som doppas i vin och naturligtvis provsmakar vi. Efteråt går den korta färden vidare till en gård strax utanför Pazin. Här bjuds vi in hos familjen Angelini som ägnar sig åt vinproduktion och biodling. Malvasiadruvan är mycket vanlig i området och vi ska få prova både tre sorters vin och lite honung från gården. Efter en trevlig dag på landsbygden beger vi oss tillbaka till hotellet.

Vi gör besök i Pazin, Istriens residensstad, som ligger sagolikt vid en djup dal och dess välbevarade medeltida borg ligger högt på en klippa. Man kan tydligt först hur många myter och legender har uppstått här och det sägs att stadens trollbindande atmosfär inspirerade författaren Jules Verne.

Pazin stoltserar gärna med den gastronomiska upplevelsen Cukerancic. En typ av sockerkringla som doppas i vin och naturligtvis provsmakar vi. Efteråt går den korta färden vidare till en gård strax utanför Pazin. Här bjuds vi in hos familjen Angelini som ägnar sig åt vinproduktion och biodling. Malvasiadruvan är mycket vanlig i området och vi ska få prova både tre sorters vin och lite honung från gården. Efter en trevlig dag på landsbygden beger vi oss tillbaka till hotellet.

Dag 7Istrisk afton med lokal mat, dans och musik på gård utanför Rovinj

Idag kanske vi unnar oss lite sovmorgon. Efter frukost är dagen fri för egna strövtåg och reseledaren ger gärna förslag på olika aktiviteter i närområdet. Idag ingår lunch på hotellet. Sent på eftermiddagen tar vi vår buss till en gård utanför Rovinj för att uppleva och njuta av en Istrisk afton med lokal mat, dans och musik.

Idag kanske vi unnar oss lite sovmorgon. Efter frukost är dagen fri för egna strövtåg och reseledaren ger gärna förslag på olika aktiviteter i närområdet. Idag ingår lunch på hotellet. Sent på eftermiddagen tar vi vår buss till en gård utanför Rovinj för att uppleva och njuta av en Istrisk afton med lokal mat, dans och musik.

Dag 8Rovinj - Hemorten
 Efter frukosten transporteras vi till flygplatsen för hemfärd.
Se resenärernas bilder från resan
Thumbnail 1
Thumbnail 2
Thumbnail 3
SOLRESOR
  • Om Solresor
  • Allmän information
  • Villkor för paketresor
  • Försäkring
  • Kontrollera och betala din bokning
  • Ladda ner vår app
Information
  • Nyhetsbrev
  • Grupper
  • Reklamation
  • Lediga tjänster
  • Lista över alla våra hotell
Få erbjudanden till din inkorg

Solresor

Hjalmar Brantingsgatan 1, 417 06 Göteborg

077-551 00 00
kundsupport@solresor.se