Dagens lucka i julkalendern: 1 000:- extra rabatt per bokning på alla resor till Turkiet
logologo
  • Alla resmål
  • Familj
    Paradis för två
    Exklusivt
    Vattenparadis
    Sport
    Golfresor
    Nattliv
    Gruppresor
  • Utvald All Inclusive - vinter
    Utvald All Inclusive - sommar
    Fynda sommarresor
    Jul och nyår
    Karneval Kanarieöarna
    Sportlov
  • Sista minuten
  • Allmän information
    Villkor för paketresor
    Försäkring
    Om Solresor
    Presentkort
    Nyhetsbrev
    Grupper
    Reklamation
  • Min resa
  • favourite
favourite

Grekland mat och vin

8 dagar

fr.

16 975:-

    Dagsprogram
    Avgångar
    Hotell

Nyhet Grekland mat och vin, 8 dagar - kulturarv och mathantverk

Res till det grekiska fastlandet med mat och dryck i fokus. Vi bor på ett fyrstjärnigt hotell vid stranden söder om Thessaloniki. Under veckan besöker vi en känd vingård ett destilleri och flera bondgårdar. Det blir provsmakningar och rundvisningar, och vi får även själva tillfälle att provlaga lokala maträtter. Stadsrundtur i Thessaloniki och besök i både nationalpark och världsarv är annat som hinns med under vistelsen.

Se hela kartan
Höjdpunkter på resan

Besök makalösa Meteora och dess klosterProva lokala viner på Ktima GerovassiliouBesök sjön Kerkini och nationalparken
Dag 1Hemorten – Thessaloniki
Vi landar på Thessalonikis flygplats. Transferbussen tar oss vidare till vårt fyrstjärniga hotell Golden Star, som ligger vid stranden i området Perea strax söder om staden. Här bor vi i sju nätter och den första kvällen serveras en välkomstmiddag på hotellet.
Vi landar på Thessalonikis flygplats. Transferbussen tar oss vidare till vårt fyrstjärniga hotell Golden Star, som ligger vid stranden i området Perea strax söder om staden. Här bor vi i sju nätter och den första kvällen serveras en välkomstmiddag på hotellet.
Dag 2Thessaloniki

Efter frukost utforskar vi Greklands andra största stad. Idag har vi med oss en engelskspråkig guide och börjar med att åka buss upp till den övre delen av staden för att se de gamla stadsmurarna och den hänförande utsikten. Vi rör oss sedan neråt mot centrum och en rad kända landmärken: Vita tornet som en gång var ett fängelse, den cylinderformade byggnaden Rotundan från 300-talet e. Kr och kejsaren Galerius triumfbåge. Därefter gör vi ett stopp vid skyddshelgonet Agios Dimitrios världsarvsmärkta katedral, tillika stadens största kyrka med ett spännande krypta. Rundturen når sin final vid den traditionella marknaden Kapani innan vi fortsätter till fots till Thessalonikis centralt belägna matmarknad Modiano. Den har funnits här sedan 1917 och byggnaden renoverades 2022. Vi återvänder till hotell för att vila en stund. På kvällen möts vi igen och tar oss gemensamt till folkvimlet på Aristotelous Square och promenerar till det livliga restaurangdistriktet Ladadika, som är populärt bland lokalborna. Vi äter en gemensam middag på en lokal restaurang innan vi återvänder till hotellet.

Efter frukost utforskar vi Greklands andra största stad. Idag har vi med oss en engelskspråkig guide och börjar med att åka buss upp till den övre delen av staden för att se de gamla stadsmurarna och den hänförande utsikten. Vi rör oss sedan neråt mot centrum och en rad kända landmärken: Vita tornet som en gång var ett fängelse, den cylinderformade byggnaden Rotundan från 300-talet e. Kr och kejsaren Galerius triumfbåge. Därefter gör vi ett stopp vid skyddshelgonet Agios Dimitrios världsarvsmärkta katedral, tillika stadens största kyrka med ett spännande krypta. Rundturen når sin final vid den traditionella marknaden Kapani innan vi fortsätter till fots till Thessalonikis centralt belägna matmarknad Modiano. Den har funnits här sedan 1917 och byggnaden renoverades 2022. Vi återvänder till hotell för att vila en stund. På kvällen möts vi igen och tar oss gemensamt till folkvimlet på Aristotelous Square och promenerar till det livliga restaurangdistriktet Ladadika, som är populärt bland lokalborna. Vi äter en gemensam middag på en lokal restaurang innan vi återvänder till hotellet.

Dag 3Meteora
Efter frukost reser vi tillsammans med vår engelskspråkiga guide mot regionen Thessaly för att besöka den världsarvslistade staden Meteora, som av många anses vara en av de vackraste städerna på fastlandet. Området är känt för sina fantastiska klippformationer och vi stannar till vid ett par av stadens många kloster innan vi besöker det lokala naturhistoriska museet, där vi ser samlingarna och lär oss allt om konsten att leta tryffel. Vi åker vidare till grannstaden Kalambaka för lunch, innan vi vänder hemåt mot hotellet dit vi når sen eftermiddag. Middag på egen hand.
Efter frukost reser vi tillsammans med vår engelskspråkiga guide mot regionen Thessaly för att besöka den världsarvslistade staden Meteora, som av många anses vara en av de vackraste städerna på fastlandet. Området är känt för sina fantastiska klippformationer och vi stannar till vid ett par av stadens många kloster innan vi besöker det lokala naturhistoriska museet, där vi ser samlingarna och lär oss allt om konsten att leta tryffel. Vi åker vidare till grannstaden Kalambaka för lunch, innan vi vänder hemåt mot hotellet dit vi når sen eftermiddag. Middag på egen hand.
Dag 4Lokala delikatesser och dryck
Dagen går i det lokala mathantverkets tecken och vi börjar med att besöka en av regionens mest välkända vingårdar, Ktima Gerovassiliou. Där får vi provsmaka lokala viner och även besöka det egna museet. Vi fortsätter dagen tillsammans med vår engelskspråkiga guide och åker till gården Kazakou Estate, kända för att producera de vinblad som används för grekiska dolmadakia (fyllda vinbladsdolmar). Vi får en rundtur för att lära oss mer om odlingen och förberedelserna under året. Dessutom låter vi oss väl smaka av ägarinnan Mariannas mat. Därefter blir det ett stopp i byn Agios Antonios där vi besöker ett lokalt kafé som drivs av en grupp kvinnor. Här får vi njuta av hemlagad lunchpaj, bland annat en typisk perek och avrundar med egengjorda sötsaker. Vi gör sedan ett stopp på ett lokalt destilleri som producerar konjak och den lokala spritdrycken tsipouro. Det blir en rundtur i produktionen, med provsmakning innan vi återvänder till hotellet. Middag på egen hand.
Dagen går i det lokala mathantverkets tecken och vi börjar med att besöka en av regionens mest välkända vingårdar, Ktima Gerovassiliou. Där får vi provsmaka lokala viner och även besöka det egna museet. Vi fortsätter dagen tillsammans med vår engelskspråkiga guide och åker till gården Kazakou Estate, kända för att producera de vinblad som används för grekiska dolmadakia (fyllda vinbladsdolmar). Vi får en rundtur för att lära oss mer om odlingen och förberedelserna under året. Dessutom låter vi oss väl smaka av ägarinnan Mariannas mat. Därefter blir det ett stopp i byn Agios Antonios där vi besöker ett lokalt kafé som drivs av en grupp kvinnor. Här får vi njuta av hemlagad lunchpaj, bland annat en typisk perek och avrundar med egengjorda sötsaker. Vi gör sedan ett stopp på ett lokalt destilleri som producerar konjak och den lokala spritdrycken tsipouro. Det blir en rundtur i produktionen, med provsmakning innan vi återvänder till hotellet. Middag på egen hand.
Dag 5Matlagningskurs, Arnaía och Aristoteles park

Efter frukost reser vi till regionen Halkidikis östra sida och vårt första stopp blir Aristoteles park. Precis som namnet antyder är den dedikerad åt filosofen Aristoteles innovationer. Vi reser även idag tillsammans med vår engelskspråkiga guide och nästa stopp blir den pittoreska byn Arnaía, där vi har tid att på egen hand utforska den unika arkitekturen och kanske dricka en grekisk kaffe, på ett kafenio. I byn finns även fler små butiker som säljer grekiska delikatesser. Vi besöker därefter gården Platanorema med örtagård, djur och grönsaksodlingar. Vi får träffa en lokal biodlare innan vi rör oss mot gårdens restaurang. Där lär vi oss att laga tzatziki och typiska grönsakspajer. När vi jobbat upp en aptit äter vi lunchen, som serveras tillsammans med delikatesser från gården. Sedan vänder vi åter hem mot hotellet.

Efter frukost reser vi till regionen Halkidikis östra sida och vårt första stopp blir Aristoteles park. Precis som namnet antyder är den dedikerad åt filosofen Aristoteles innovationer. Vi reser även idag tillsammans med vår engelskspråkiga guide och nästa stopp blir den pittoreska byn Arnaía, där vi har tid att på egen hand utforska den unika arkitekturen och kanske dricka en grekisk kaffe, på ett kafenio. I byn finns även fler små butiker som säljer grekiska delikatesser. Vi besöker därefter gården Platanorema med örtagård, djur och grönsaksodlingar. Vi får träffa en lokal biodlare innan vi rör oss mot gårdens restaurang. Där lär vi oss att laga tzatziki och typiska grönsakspajer. När vi jobbat upp en aptit äter vi lunchen, som serveras tillsammans med delikatesser från gården. Sedan vänder vi åter hem mot hotellet.

Dag 6Thessaloniki

När vi ätit frukost är vi idag fria att bara ta det lugnt eller att utforska området i egen takt. Efter en dag på egen hand samlas vi för en gemensam middag på hotellet.

När vi ätit frukost är vi idag fria att bara ta det lugnt eller att utforska området i egen takt. Efter en dag på egen hand samlas vi för en gemensam middag på hotellet.

Dag 7Kerkini nationalpark
Efter frukost ger vi oss ut på äventyr igen och den här morgonen reser vi norrut mot sjön Kerkini och nationalparken med samma namn. Våtmarken är skapad av människan, men floran och faunan är både rik och vacker. Fågelskådning är en populär aktivitet. En lokal guide möter upp oss och gör sällskap till de fält där vilda bufflar strövar. Vi åker sedan till den lilla hamnen i området där vi kliver ombord på små båtar för en tur på sjön och kan beskåda alla vilda fåglar och det natursköna landskapet. Någon timme senare åker vi till en lokal restaurang där vi äter en måltid, tillagad på buffelkött. På eftermiddagen färdas vi tillbaka till hotellet.
Efter frukost ger vi oss ut på äventyr igen och den här morgonen reser vi norrut mot sjön Kerkini och nationalparken med samma namn. Våtmarken är skapad av människan, men floran och faunan är både rik och vacker. Fågelskådning är en populär aktivitet. En lokal guide möter upp oss och gör sällskap till de fält där vilda bufflar strövar. Vi åker sedan till den lilla hamnen i området där vi kliver ombord på små båtar för en tur på sjön och kan beskåda alla vilda fåglar och det natursköna landskapet. Någon timme senare åker vi till en lokal restaurang där vi äter en måltid, tillagad på buffelkött. På eftermiddagen färdas vi tillbaka till hotellet.
Dag 8Thessaloniki – Hemorten
Efter en sista frukost på hotellet finns tid att njuta av morgonsolens strålar nere på stranden eller bara ta det lugnt i omgivningarna innan transferbussen tar oss till flygplatsen för hemresa.
Efter en sista frukost på hotellet finns tid att njuta av morgonsolens strålar nere på stranden eller bara ta det lugnt i omgivningarna innan transferbussen tar oss till flygplatsen för hemresa.

Reseinformation

IngårIngårFlyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 middagar · 4 luncher · 3 middagar · utflykter enligt program · reseledare
TilläggTillägg Enkelrum från 3375 :-
ValutaValutaEuro
DatumResmålFlygplatsReseledarePrisPlatser kvarPris

Andra liknande resor

8 dagar
fr. 14 575:-
8 dagar
fr. 14 575:-
Klassiska Grekland

med halvön Peloponnesos, Tolon, Aten och Akropolis

full star
full star
full star
full star
half star
1 avgång8 dagar
8 dagar
fr. 16 585:-
8 dagar
fr. 16 585:-
Nyhet
Rundresa Grekland

en klassisk odyssé

1 avgång8 dagar

SOLRESOR

  • Om Solresor
  • Allmän information
  • Villkor för paketresor
  • Försäkring
  • Kontrollera och betala din bokning

Information

  • Nyhetsbrev
  • Grupper
  • Reklamation
  • Lediga tjänster
  • Lista över alla våra hotell

Få erbjudanden till din inkorg

Solresor

Hjalmar Brantingsgatan 1, 417 06 Göteborg

077-551 00 00
kundsupport@solresor.se