New York

New York är staden som aldrig sover och har något för alla. Utforska sevärdheter, shoppa eller ta del av nöjeslivet. Eller gör lite av varje, njut av hisnande vyer och låt dig ryckas med av pulsen.

Även förstagångsbesökaren kommer att känna igen sig, det ser nämligen ut som det man sett på film. Man känner igen röken från gatorna, ljudet av polissirener, försäljarna som säljer amerikanska kringlor och tidningar i gathörnen. Här finns de klassiska brandtrapporna på husen, neonskyltarna vid Times Square, frihetsgudinnans silhuett, de gula taxibilarna och de välkända gatuskyltarna. Oavsett om du tillbringar en fullspäckad långweekend i New York eller en hel vecka blir det aldrig tråkigt i städernas stad.

New York-borna älskar att identifiera sig med sitt eget område av staden. Lär dig namnen på de fem 'boroughs' som utgör New York City så går det lättare att hitta och ta sig runt: Manhattan, Bronx, Queens, Brooklyn och Staten Island.

Manhattan

Stadsdelen Manhattan är uppdelad i tre stora områden som kallas Downtown, Midtown och Uptown. I Midtown ligger de flesta hotellen, många av New Yorks mest berömda skyskrapor som Empire State Building och Grand Central Station, en av världens vackraste tågstationer. En speciell upplevelse är Times Square, mitt i teaterområdet Broadway. På kvällen gör sig platsen bäst, då pulsen är som starkast bland skyskrapor, upplysta neonskyltar och broadwayteatrar. Missa inte heller en tur till Central Park – Manhattans stora gröna park – snör på dig joggingskorna och dra ut på en liten löptur en tidig morgon, packa ner en picknickfilt på eftermiddagen eller besök staden på kvällen för en romantisk middag på restaurang. I trendiga SoHo samlas designerbutiker, lyxiga butikskedjor och exklusiva konstgallerier vilket gör distrikten till en populär shoppingdestination. Här samlas moderiktiga New York-bor på lyxrestauranger och nattklubbar. Tribeca är känt för sina gamla industribyggnader, som många av dem har omvandlats till loftbostäder. Längs kullerstensgatorna finns många trendiga butiker och restauranger.

Brooklyn

För att komma till Brooklyn åker du över East River via den välkända bron Brooklyn Bridge och kommer fram till en hipp stadsdel med marknader, udda gallerier, vintagebutiker och spektakulära barer längs bland annat Franklin Avenue. Från Brooklyn Heights och Brooklyn Botanic Garden är utsikten över Manhattan svårslagen.

Bronx

I Bronx finns allt från en förvånansvärt lantlig miljö till slottsliknande byggnader, italienska trattorior och musikbarer med amerikansk rock på menyn.

Att se och göra

Ingen annan stad har ett lika enormt utbud. All världens kök finns representerade. Fantastiska restauranger, med priser från det billigaste till astronomiska. Här finns också allt i nöjesväg. Man får bara inte missa en Broadway-musikal, men här finns också teater, konserter, klubbar med mera. Ingen annan stad har ett sådant museeutbud, här finns Metropolitan Museum of Art, Amerikas svar på Louvren, som rymmer allt från amerikansk skulptur till forntida egyptisk konst. Gillar du modern konst är Guggenheim Museum ett givet utflyktsmål. Gillar ni att shoppa har ni funnit ert eldorado. Det som inte finns att köpa i New York, finns nog överhuvudtaget inte alls. Kanske väljer du att stilla shoppinglusten i något av stans shoppingmall, som anrika Macy's.

Många av stadens sevärdheter är också relativt prisvärda. Man kan se och uppleva mycket i New York utan större kostnader till exempel FN, Circle Line, Ground Zero, Hudson Yards med flera. Museer har låga entréavgifter, ofta finns en veckodag med gratis entré. Många offentliga byggnader är spännande att besöka, till exempel Chrysler Building, Grand Central Terminal och Rockefeller Center. Ett stort nöje är att vandra omkring och titta, titta på byggnader och människor (people watching) av alla nationaliteter och samhällsklasser.

Till New York plockar du ihop din egen resa. Du väljer själv avresedatum, reslängd och hotell. När du bokar flyg och hotell med oss är du skyddad av paketreselagen.

Väder och medeltemperaturer