Paketresa
Storstad
Rundresor
Premium
Golf
Skidresor

Pass

Kontrollera i god tid före avresan att ditt pass är giltigt för hela utlandsvistelsen. De flesta länder har restriktioner/rekommendationer om passets giltighetstid. För resor till de flesta länder utanför Schengen krävs det att passet är giltigt minst 6 månader efter hemresedatum. Speciella regler för inresa kan gälla om man har ett provisoriskt/tillfälligt pass. För exakt information, kontakta berörd ambassad.

Observera att ett pass, för att vara giltigt, inte får ha några skador. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär inte kan uppvisa giltigt identifikation, pass eller giltigt visum vid incheckning.

I många länder måste du kunna styrka din identitet och ditt medborgarskap vid incheckning på hotell eller på begäran av polis eller annan myndighet. Pass är i dessa fall oftast den enda giltiga identitetshandlingen. Vi rekommenderar att innan resan ta del av Polisens information gällande pass.

Det är vanligen ingen passkontroll mellan de länder som omfattas av Schengenavtalet. Det nationella identitetskortet, som utfärdas av Polisen och som gäller för resa inom Schengenområdet är en fullgod resehandling som styrker såväl innehavarens identitet som medborgarskap. Trots att passkontroll endast sker i undantagsfall inom EU, måste du kunna legitimera dig under vistelsen utomlands. Solresor rekommenderar dock att man reser med pass även inom Schengen eftersom det nationella ID-kortet inte alltid accepteras för styrkande av identitet och nationalitet på resmålet.

Vi rekommenderar därför att du alltid tar med ditt pass, vart du än reser. Detta gäller såväl barn som vuxna. Observera att det krävs pass med fotografi även för spädbarn.

Här är en lista på vilka länder som ingår i Schengen.
All information om visum avser svenska medborgare. Andra regler kan gälla för innehavare av pass från andra länder samt vid längre resor. För mer detaljerad information, vänligen kontakta respektive ambassad.

Vad gäller reguljära resor är det mycket viktigt att kontrollera att alla uppgifter på bekräftelsen stämmer med vad du har bokat och att alla namnen är korrekt stavade och överensstämmer med uppgifterna i passet. En reguljär flygbiljett kan enligt gällande regler inte ändras sedan den har blivit utställd, utan varje ändring betraktas som avbeställning och nybokning.

Visum

Albanien
För inresa i Albanien behöver ditt pass vara giltigt 90 dagar efter hemkomst. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. Är du inte svensk medborgare kan andra inresebestämmelser gälla, kontakta Albaniens ambassad för information.

Bosnien och Hercegovina
För inresa i Bosnien och Hercegovina behöver ditt pass vara giltigt 90 dagar efter hemkomst. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. Är du inte svensk medborgare kan andra inresebestämmelser gälla, kontakta Bosnien och Hercegovinas utrikesministerier för information.

Costa Rica
Kontrollera i god tid före avresan att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. För svenska medborgare krävs inget visum för inresa i Costa Rica. För medborgare kan andra regler gälla för inresa, kontakta Costa Ricas ambassad i Norge +47 22 330 408.

Dominikanska republiken
Kontrollera i god tid före avresan att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. Ett turistkort krävs för nordiska invånare vid inresa till Dominikanska Republiken. Tursitkortet fås ombord på flyget och är inräknat i resans pris. Icke nordiska medborgare uppmanas att kontakta sitt lands ambassad eller Dominikanska Republikens ambassad för besked om passregler och eventuella visumkrav.

Egypten
För inresa i Egypten krävs visum. Är du nordisk medborgare kan du köpa ett visum av Solresor, i samband med beställning av din resa, för 250 kr. Du erhåller visumet på flygplatsen i Hurghada. Reser du med barn som är under två år, ber vi dig att kontakta oss för att lägga in korrekt information på er bokning. Visum är möjligt att lösa på plats i Hurghada. Viktigt att tänka på är att flygplatsen inte alltid accepterar betalkort vid köp av visum. Kontanter går bra och då helst US-dollar. Ha också i åtanke att köerna kan vara långa. Har du inget nordiskt medborgarskap ber vi dig kontakta Egyptens konsulat på telefon 08-459 98 70 eller besök deras hemsida. Tänk på att ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader efter det att du lämnat Egypten. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass.

Förenade Arabemiraten
Kontrollera i god tid före avresan att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst, du kan nekas inträde i landet om ditt pass har kortare giltighetstid än så.. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. Visum tillhandahålls kostnadsfritt för nordiska medborgare vid ankomst till Förenade Arabemiraten. Detta visum gäller i 90 dagar. Alla barn måste ha ett eget pass. Det är ej möjligt att resa till Förenade Arabemiraten med trasigt- eller provisoriskt pass. Israeliska stämplar kan medföra nekad inresa i landet. Ingen sida i passet får på något sätt vara skadad. Skadat pass är ogiltigt och medför nekad ombordstigning. Utländska medborgare uppmanas att kontakta sitt lands ambassad för besked om passregler och visumkrav. Ogiltigt pass eller eventuellt saknat visum leder till nekad ombordstigning.

Grekland
Grekland är medlem i EU och omfattas även av Schengenavtalet. Det innebär att som du som EU-medborgare kan resa med pass. Passet behöver inte ha längre giltighetstid än tills hemresan äger rum. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. Är du inte svensk medborgare eller har medborgarskap utanför EU och Schengenområdet bör du kontakta Greklands ambassad för inreseregler.

Italien
Italien är medlem i EU och omfattas även av Schengenavtalet. Det innebär att som du som EU-medborgare kan resa med pass. Passet behöver inte ha längre giltighetstid än tills hemresan äger rum. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. Är du inte svensk medborgare eller har medborgarskap utanför EU och Schengenområdet bör du kontakta Italiens ambassad för inreseregler.

Indien
Vid inresa i Indien krävs visum för svenska medborgare. Visumansökan görs på internet här och kostar för närvarande 440 kronor. Vi reserverar oss för eventuella ändringar av dessa avgifter. Kontrollera i god tid före avresan att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. För dig som inte bor i Sverige eller är svensk medborgare kan andra inresebestämmelser gälla, kontakta din eller Indiens ambassad.

Indonesien
Kontrollera i god tid före avresan att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. För svenska medborgare krävs inget visum för inresa i Indonesien för upp till 30 dagar. Utländska medborgare uppmanas att kontakta sitt lands ambassad eller Indonesiens ambassad för besked om passregler och eventuella visumkrav.

Kenya
Kontrollera i god tid före avresan att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. För svenska medborgare krävs visum för inresa i Kenya. Utländska medborgare uppmanas att kontakta sitt lands ambassad eller Kenyas ambassad (08 – 218 30 09) för besked om passregler och eventuella visumkrav. Viseringen expedieras för svenska medborgare vid passkontrollen mot en avgift på 51 USD/pass. Medtag jämna pengar. Vi reserverar oss för eventuella ändringar av dessa avgifter. Visum går även att söka på förhand genom en ansökan online

Kosovo
För inresa i Kosovo behöver ditt pass vara giltigt 90 dagar efter hemkomst. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. Är du inte svensk medborgare kan andra inresebestämmelser gälla, kontakta Kosovos utrikesministerier för information.

Kroatien
Kroatien är medlem i EU men omfattas inte av Schengenavtalet. Däremot kan du resa med pass. Passet behöver inte ha längre giltighetstid än tills hemresan äger rum. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. Det förekommer gränskontroller vid in-och utresa från Kroatien som kan bilda långa köer. Om du tänker ta dig över gränsen till Slovenien, Serbien, Bosnien-Hercegovina eller Ungern kan det vara bra att ha i åtanke. Är du inte svensk medborgare eller har medborgarskap utanför EU och Schengenområdet bör du kontakta Kroatiens ambassad för inreseregler.

Kuba
Kontrollera i god tid före avresan att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Passet ska ha minst två tomma sidor. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. För svenska medborgare krävs visum för inresa till Kuba och det måste arrangeras innan avresa. Utländska medborgare bör kontakta sin ambassad eller Kubas ambassad för visumkrav. Skadat pass kan även medföra nekad ombordstigning. Visum kan sökas direkt på ambassaden i Stockholm. Kubas ambassad når du på telefon 08 - 545 83 277. För mer information, gå gärna in på ambassadens hemsida. Du kan även söka visum via Solresor. Kostnaden för visumpaket är 400 kr per person och gäller endast för bokad resa. Om du bokat kryssning kostar visumpaketet 600 kr per person. Kopia på pass samt ifylld ansökan för visumpaket skall vara Solresor tillhanda senast 6 veckor innan avresa. Observera att Solresors visumpaket kan ej bokas vid endast landarrangemang. Solresor kan endast erbjuda visumpaket till svenska medborgare.
Ansök här. 

Makedonien
För inresa i Makedonien behöver ditt pass vara giltigt 90 dagar efter hemkomst. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. Enligt makedonsk lag kontrollerar gränspolisen om du har giltig reseförsäkring, ta därför med dig ditt försäkringsbrev. Är du inte svensk medborgare kan andra inresebestämmelser gälla, kontakta Makedoniens ambassad för information.

Malta
Malta är medlem i EU och omfattas även av Schengenavtalet. Det innebär att som du som EU-medborgare kan resa med pass. Passet behöver inte ha längre giltighetstid än tills hemresan äger rum. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. Är du inte svensk medborgare eller har medborgarskap utanför EU och Schengenområdet bör du kontakta Italiens ambassad för inreseregler.

Marocko

Kontrollera i god tid före avresan att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. För svenska medborgare krävs inte visum för resor upp till tre månader i Marocko. Utländska medborgare bör kontakta sin ambassad eller Marockos ambassad för besked om passregler och eventuella visumkrav. Vid frågor om visum kontakta Marockos ambassad på telefon 08 – 545 511 30. Tänk på att alltid ha din bokningsbekräftelse/flygbiljett tillgänglig, du kan nekas inträde till landet om du inte kan uppvisa ditt resebevis.

Montenegro
För inresa i Montenegro behöver ditt pass vara giltigt 90 dagar efter hemkomst. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. Enligt montenegrinsk lag måste du anmäla din vistelse i landet till närmaste polisstation inom loppet av 24 timmar efter ankomsten. Detta gäller inte om du bor på hotell i Montenegro. Är du inte svensk medborgare kan andra inresebestämmelser gälla, kontakta Montenegros ambassad för information.

Portugal
Portugal är medlem i EU och omfattas även av Schengenavtalet. Det innebär att som du som EU-medborgare kan resa med pass, eller nationellt id-kort. Passet behöver inte ha längre giltighetstid än tills hemresan äger rum. Dessa regler gäller även för inresa till Azorerna och Madeira. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. Är du inte svensk medborgare eller har medborgarskap utanför EU och Schengenområdet bör du kontakta Portugals ambassad för inreseregler.

Spanien
Spanien är medlem i EU och omfattas även av Schengenavtalet. Det innebär att som du som EU-medborgare kan resa med pass. Passet behöver inte ha längre giltighetstid än tills hemresan äger rum. Dessa regler gäller även för inresa till Kanarieöarna och Mallorca. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. Gränskontroller förekommer och vid inresa till Gibraltar måste du uppvisa pass. Är du inte svensk medborgare eller har medborgarskap utanför EU och Schengenområdet bör du kontakta Spaniens ambassad för inreseregler.

Sydafrika
Kontrollera i god tid före avresan att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Passet ska ha minst två tomma sidor. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. För svenska medborgare krävs inget visum för inresa i Sydafrika. Utländska medborgare uppmanas att kontakta sitt lands ambassad eller Sydafrikas ambassad (08 – 24 39 50) för besked om passregler och eventuella visumkrav. För barn under 18 år gäller sedan 1 juni 2015 särskilda regler för inresa i Sydafrika. Alla barn (under 18 år) måste ha ett fullständigt födelsebevis vid in- och utresa. Läs mer om det på UD:s hemsida

Tanzania (Zanzibar)
Kontrollera i god tid före avresan att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Det ska även finnas en tom sida i passet. Svenska medborgare behöver visum för samtliga vistelser. Visumet kan ordnas online här eller via Tanzanias ambassad i Stockholm alternativt vid ankomst (kostar för närvarande 500 SEK eller 50 USD – betalas med 50 eller 100 dollars sedlar). Returbiljett krävs även. Solresor reserverar sig för eventuella ändringar av dessa avgifter och ansvarar inte för följderna om resenärer saknar giltigt pass. För dig som inte bor i Sverige eller inte är svensk medborgare kan andra inresebestämmelser gälla, kontakta din eller Tanzanias ambassad 

Thailand
Kontrollera i god tid före avresan att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. För svenska medborgare krävs inget visum för turistresa upp till 30 dagar i Thailand. Är du svensk medborgare med annat ursprung eller medborgare i annat land, måste du själv kontakta thailändska ambassaden för mer information. Det är alltid resenären själv som är ansvarig för sitt pass och att rätt visum finns för resan. För mer information, kontakta Thailands ambassad för ytterligare information, telefon 08 - 791 73 40. 

Turkiet
Kontrollera i god tid före avresan att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. För svenska medborgare krävs inte visum för resor upp till 90 dagar i Turkiet, under en period på 180 dagar. Utländska medborgare bör kontakta Turkiets ambassad för besked om passregler och eventuella visumkrav. Vid frågor om visum kontakta Turkiets ambassad på telefon 08 – 667 29 60. Tänk på att alltid ha din bokningsbekräftelse/flygbiljett tillgänglig, du kan nekas inträde till landet om du inte kan uppvisa ditt resebevis.

USA
Nordiska medborgare behöver inte ha något visum för inresa till USA, men däremot behövs ett inresetillstånd (ESTA) och ett maskinläsbart e-pass. E-passet är märkt med en specifik symbol på framsidan och har ett inbäddat elektroniskt chip. Inför din resa till USA rekommenderar vi dig att ansöka om inresetillstånd i god tid, men allra senast 72 timmar före avresa, för att få tillståndet tillhanda innan din avresa. Det är viktigt att alla uppgifter i din registrering stämmer överens med alla uppgifter i ditt pass. Du sörjer själv för att ansöka samt bekosta ditt inresetillstånd som är giltigt i två år från godkännande. Om du byter pass/förnyas ditt pass krävs en helt ny ansökan. 


När du har fått din ansökan godkänd ska du skriva ut ditt ansökningsnummer och förvara det tillsammans med alla andra övriga resedokument under hela din resa till och från USA. Du måste även kunna visa upp ditt ansökningsnummer vid incheckningen på flygplatsen. 

Observera att det finns flera olika företag på nätet som förmedlar tjänsten gällande inresetillstånd till USA, oftast mot en betydligt högre kostnad än de amerikanska myndigheternas officiella sida. Vi rekommenderar därför resenärer att söka via den officiella ESTA-sidan.

Observera att om du reser med reguljärflyg med en mellanvåning i Kanada eller kombinerar er resa med en vistelse i Kanada, så krävs en eTA-ansökan inför din resa. Mer information om eTA finner du via den officiella eTA-sidan.

Amerikanska myndigheter kräver att alla flygbolag som flyger till USA eller genom amerikanskt luftrum lämnar in vissa uppgifter (secure flight) om passagerarna, såsom fullständigt namn (samma som i passet), kön och födelsedatum. Dessa uppgifter ska vanligtvis registreras hos flygbolaget senast 8 dagar innan avresa. Observera att flygbolagets regler varierar och vissa flygbolag inhämtar uppgifterna vid bokningstillfället medan andra kräver att de fylls i via det aktuella flygbolagets hemsida. Det är upp till varje enskild resenär att ta reda på vad som gäller för just sin specifika resa. Det görs enklast via det aktuella flygbolagets hemsida. 

Solresor reserverar sig för eventuella ändringar av ovan nämnda uppgifter och ansvarar inte för följderna om resenärerna ej har genomfört de ansökningar och uppgett den information som krävs för inresa till USA. 

Vietnam
Kontrollera i god tid före avresan att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. För svenska medborgare krävs inget visum för turistresa i Vietnam upp till 15 dagar. Är du svensk medborgare med annat ursprung eller medborgare i annat land, måste du själv kontakta vietnamesiska för mer information. Det är alltid resenären själv som är ansvarig för sitt pass och att rätt visum finns för resan. För mer information kontakta Vietnams ambassad på telefon 08-55 621 077. För att kunna bekräfta bokningen av vistelsen på båten behöver Solresor fullständig passinformation från varje resenär. Passkopian kan mailas till passuppgifter@solresor.se.

Dela nuvarande URL via E-mail