Bra att veta innan resan

Allergier
Lider du av en luftburen allergi ber vi dig vänligen att kontakta oss 7 dagar före avresa med denna informationen så att Solresor kan meddela flygbolaget. Meddela även alltid kabinpersonalen vid ombordstigning om eventuella luftburna allergier. Observera att varken Solresor eller flygbolag kan ansvara för andra resenärers försiktighet ombord.

Anslutningsflyg
Om ni behöver boka anslutningsflyg eller annan anslutningstransport till er resa skall ni alltid välja att boka ombokningsbara biljetter. Ni skall också försäkra er om att det är minst två och en halv timme mellan anslutningen och charterresan. Det förekommer förseningar och det kan också ske oplanerade tidtabellsförändringar med kort varsel.

Endast flyg
Om ni har bokat endast flygstol, eller om ni sköter er egen transport tillbaka till hemreseflygplatsen, vill vi göra er uppmärksamma på att ni är skyldiga att kontrollera hemresetiden med Solresors platskontor senast 24 timmar före planerad hemresa. Vi ber er att redan vid ankomst till destinationen försäkra er om att ni har aktuellt telefonnummer till Solresors platskontor.

Ensamresande barn
Barn mellan 5-11 år som reser utan vuxens sällskap skall alltid meddelas till flygbolaget för att få assistans. Markpersonalen tar hand om barnen tills de är ombord på flyget, där kabinpersonalen vidare tar hand om dem. Begäran om assistans för ensamresande barn ska göras i samband med bokning av resan.

Funktionshinder
Flygplatserna kan erbjuda olika former av assistans till passagerare med funktionshinder (nedsatt rörlighet på grund av någon form av fysisk funktionshinder, psykiskt funktionshinder, psykisk funktionsnedsättning eller ålder och vars situation kräver lämplig uppmärksamhet och anpassning till särskilda behov).

När detta upplyses till Solresor vid bokning av resan, vidarebefordrar vi denna information till berört flygbolag, som i sin tur beställer denna tjänst av flygplatsen. Flygbolaget måste dock beställa assistansen senast 48 timmar innan avresan, så tänk på att upplysa detta redan vid bokning.

Observera att flygbolagen har en begränsning på hur många passagerare med funktionshinder som kan åka med samma flyg.

Graviditet
Ta alltid med ett läkarintyg som visar hur långt framskriden graviditeten är, annars riskerar du att nekas ombordstigning!
Observera att för vissa resmål krävs även ett lokalt läkarintyg inför hemresan.

Om du flyger med Novair kan du läsa mer om gällande regler på Novair.net.

Se alltid över ditt försäkringsskydd om du ska ut och resa under din graviditet. Kontrollera att försäkringen även täcker eventuella komplikationer i samband med din graviditet och eventuell vård av barn vid för tidig födelse utomlands. Ta alltid med läkarintyg över hur långt framskriden graviditeten är och över din egen hälsa.

Om du reser med annat flygbolag ber vi dig att kontakta Solresor för mer information.

Kvarglömt
Har du glömt något ombord på flyget, ber vi dig att kontakta respektive flygbolag.

När landar flyget?
Här nedan kan du länka dig vidare till Luftfartverkets hemsida. Där finner du information om de olika flygplatserna som vi reser till/från. Arlanda, Landvetter och Malmö Airport. Har du flightnumret till hands kan du titta på ankomsttider och dylikt. Läs mer på Swedavia.se och cph.dk.

Pass och visum
Kontrollera i god tid före avresan att ditt pass är giltigt för hela utlandsvistelsen! För inresa till vissa länder krävs visum och i bland att passet är giltigt i minst 6 månader efter hemresedatum.

Kontrollera med passmyndigheten eller aktuellt lands ambassad. Utländska medborgare uppmanas att kontakta sitt lands ambassad för besked om passregler och visumkrav. Den som reser tillsammans med minderårigt barn med annat efternamn till ett icke-EU-land måste införskaffa folkbokföringsintyg för barnet. Det är vanligen ingen passkontroll mellan de länder som omfattas av Schengenavtalet. Ett giltigt pass ska ändå medtagas då du måste visa detta vid incheckning både till flyget och på hotellet. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär inte kan uppvisa giltigt pass eller visum vid incheckning. Ogiltigt pass eller eventuellt saknat visum leder till nekad ombordstigning.

Flygskatt
Enligt ny lagstiftning (SFS 2017:1200), kommer en ny flygskatt på alla flygresor med avresa från Sverige. Detta gäller flygresor med avresedatum från och med 1 april 2018. Skatten varierar från 60-400 kr beroende på ankomstdestination och tas ut för alla resenärer, utom spädbarn under 2 år.

Enligt de allmänna resevillkoren har arrangören rätt att höja priset för en resa om kostnadsökningar inträffar för arrangören som beror på ändringar i skatter, tullar eller avgifter avseende tjänster som ingår i resan.
Skatten är uppdelad i tre storleksklasser och följer lagens instruktion:
60kr till länder i Europa (inklusive Kanarieöarna)
250kr till bland annat Egypten, Dubai, Jordanien, Marocko och Oman
400 kr till bland annat Costa Rica, Kenya, Kuba, Sydafrika och Thailand.

Med start den 1 februari belastas nya bokningar med den Flygskatten och redan gjorda bokningar med avresa efter den 1 april 2018 kommer också att kontaktas för efterdebitering.Paketresa
Storstad
Rundresor
Premium
Golf
Skidresor

Dela nuvarande URL via E-mail