Paketresa
Storstad
Rundresor
Premium
Golf
Skidresor

Fakta om Zakynthos

Läge
Zakynthos, den sydligast belägna av de så kallade Joniska öarna, ligger väster om Greklands fastland. Andra kända joniska öar är Kefalonia, Korfu och Lefkas.

Miljö
Zakynthos ost- och sydkust kantas av flera långsträckta, långgrunda och barnvänliga sandstränder. Det är också här du hittar Solresors utvalda hotell i badorterna Argassi, Kalamaki, Laganas samt Tsilivi. Söker du dig istället västerut och norrut ser kusten annorlunda ut - här stupar branta klippor rakt ner i havet och den vita kalkstenen möter det härligt klarblå vattnet.

Klimat
På Zakynthos råder ett typiskt Medelhavsklimat - somrarna är ofta soliga och varma och vintrarna är milda och regniga.

Transfer
Från Zakynthos flygplats till första hotellstoppet i Tsilivi tar det cirka 25 min, till Argassi cirka 15 min, till Laganas cirka 10 min och till Kalamaki cirka 10 min.

Befolkning:
Zakynthos har cirka 45 000 bofasta invånare. Av dessa bor cirka 12 000 i huvudstaden Zakynthos stad.

Tid:
Sverige +1 timme.

Valuta
Euro. Uttagsautomater finns i samtliga Solresors resmål samt i Zakynthos stad. Kreditkort accepteras av de flesta hotell, butiker och restauranger.

Turistskatt:
Den 1 januari 2018 införs obligatoriskt turistskatt i Grekland. Skatten betalas direkt av gästen till hotellet vid incheckning och priserna är satta utifrån officiell hotellkategori.

Följande skattesatser gäller:
Hotell/lägenhet med 1-2 stjärnor: 0,5 €
Hotell/lägenhet med 3 stjärnor: 1,5 €
Hotell/lägenhet med 4 stjärnor: 3 €
Hotell/lägenhet med 5 stjärnor: 4 €

Priserna gäller per rum och natt.

Stränder och bad
De finaste sandstränderna på Zakynthos finner du längs öst- och sydkusten, bland annat i Kalamaki och Laganas. Här är stränderna finkorniga, långgrunda och barnvänliga. Flera av stränderna är omgärdade med restriktioner för havssköldpaddornas skull. Längs med resmålet Argassi, framför flera av hotellen, finns smala strandremsor, även här långgrunda och barnvänliga. I Tsilivi finns en två kilometer lång, finkornig sandstrand. Runt omkring på ön finns mängder av fina badvikar, på flera håll med stenstrand men samtidigt med fantastiskt klart vatten. Flera av dessa kan dock endast nås med båt.

Restauranger
Samtliga resmål har ett gott utbud av restauranger och barer, så även Zakynthos stad.

Nöjesliv
Det mest hektiska nöjeslivet är koncentrerat till resmålet Laganas och som mest intensivt under högsäsongen i juli och augusti. Nöjesliv finns även i Argassi, Kalamaki, Tsilivi och i huvustaden Zakynthos stad men det är väsentligt lugnare.

Havssköldpaddan Caretta Caretta
Under sommarmånaderna lägger de stora sköldpaddorna, Caretta Caretta, ägg i Laganasbukten, som bland annat innefattar orterna Laganas och Kalamaki. Det är en av få kända äggkläckplatser i världen och för att beskydda denna sköldpaddsart och dess ägg är bukten delvis fridlyst.

Det innebär att:
- det är inte tillåtet att sticka ner solparasollet i sanden.
- du får inte flytta de solstolar som redan är placerade på stranden.
- sandslott får endast byggas 1-2 meter från stranden.
- du får inte flytta de små burarna som finns på stranden. De är nämligen under dessa burar sköldpaddsäggen ligger.
- det är förbjudet att vistas på stranden från solnedgång till soluppgång (nattetid). Under den tiden kläcks äggen och ungarna ska hitta vägen till havet med hjälp av månens sken.
Vid dessa stränder där sköldpaddorna vistas, finns det ett litet informationskontor.

Sport
Vattensporter erbjuds på många av Zakynthos stränder och även vid vissa hotell, till exempel windsurfing och kajakpaddling. Flera hotell har egna tennisbanor och gym.

Kommunikationer
Från våra resmål Kalamaki, Laganas, Tsilivi och Argassi finns täta bussförbindelser med Zakynthos stad.

Zakynthos stad har täta färjeförbindelser med Killini på fastlandet och från Skinari avgår det dagligen färjor till grannön Kefalonia. Det finns också gott om taxibilar samt bilar, motorcyklar och mopeder att hyra.

Reseledarservice:
Solresor erbjuder både flexibla paketresor och charterresor i vårt reseprogram på Zakynthos. En traditionell charterresa arrangeras med skandinavisktalande resesledarservice medan en flexibel paketresa innebär att du reser på egen hand, utan reseledarservice.

På flera av våra resmål erbjuds både charter och flexibel paketresa. Har du bokat en charterresa möts du av skandinavisktalande reseledare från Bravo Tours/Sun Tours på flygplatsen. De ger dig information om kontaktuppgifter samt visar dig till din eventuellt förbokade transfer. Reser du på en flexibel paketresa, finns den kontaktinformation du behöver, på din biljett.

 

Dela nuvarande URL via E-mail