Istrien

Res med Solresor till Istrien, den hjärtformade halvön söder om italienska Trieste i folkmun ofta kallad det nya Toscana. Här ligger tre av Kroatiens mest attraktiva kuststäder; Pula, Rovinj och Poreč.

Böljande gröna kullar, vingårdar, en romersk amfiteater och vackra medeltidsstäder – Istrien i norra Kroatien påminner mycket om grannen Italien på andra sidan Adriatiska havet. Här kan du dock se fram emot lägre priser och färre besökare. Denna natursköna halvö har blivit ett allt populärare resmål de senaste åren.

Längs kusten ligger medeltidsstäder med smala gator och tvättlinor mellan husen. Intill sträcker sig små badorter med kristallklart vatten inramade av pinjeträd och doftande grönska. Här badar man från badterrasser längs strandpromenaderna eller vid små klapperstenstränder.

Istriens inland är en skattkista fylld av storslagna naturupplevelser. Naturen är i många fall orörd och skådespelet man som besökare möter är förtrollande med allt från silvriga olivlundar och vingårdar i ett grönt böljande landskap till medeltida bergsstäder som hämtade ur en scen från Sagan om Ringen.

De italienska influenserna är tydliga även i det lokala köket, med pasta, pizza och mycket färsk fisk och skaldjur. Olivoljan som produceras i Istrien anses vara Kroatiens bästa, så passa på att köpa med dig en flaska eller två! Istrien är även känt för sitt ”vita guld”, den exklusiva vita tryffeln som växer just här. En tallrik tryffelpasta med ett glas närproducerat vin är en av de kulinariska höjdpunkterna du kan njuta av under ditt besök.

Var ska du bo

Porec – Istriens största turistort med badterrasser och en vykortsvacker gammal stadskärna med charmigt nötta gator och härliga badplatser inramade av pinjeträd. Du kan bo i stan eller på en fin liten ö intill.

Rovinj – Medeltidsstad med gallerier och hantverk i de smala gränderna. Vackra medeltida byggnader och 1700-talskatedralen Sant Eufemia som tronar högst uppe på en kulle. Flera högklassiga hotell med vuxenfokus på promenadavstånd därifrån.

Pula - Istriens största stad, kan skryta med världens sjätte största amfiteater. Arena, som amfiteatern kallas, är välbevarad och används fortfarande till konserter och andra kulturevenemang. Andra historiska sevärdheter är det romerska Augustustemplet, en triumfbåge och en katedral. Längs de breda promenadstråken och de smala gränderna trängs restauranger, caféer och butiker. På ön Cres strax söder om Pula finns flera riktigt fina stränder.

Att se och göra

Istrien är ett resmål för aktiva. Det är populärt att dra ut med mountainbike i bergen, snorkla, dyka, paddla kajak eller ta cykelturer längs havet med familjen. Du kan också hoppa på en utflyktsbåt till Venedig över dagen eller hänga med på båttur till den vackra Limfjorden med stopp i Rovinj och Vrsar. Med hyrbil kan du göra en roadtrip bland vingårdarna och prova traktens vin, ost, tryffel och lufttorkade skinka.

Under jorden finns över 1000 grottor, varav ett fåtal är öppna för besökare. Den största och mest välkända grottan i Istrien är Baredinegrottan. Där har stalagmiter och stalaktiter format underjordiska skulpturer som kan ses i fem vackra salar. Postojnagrottan i grannlandet Slovenien är också ett populärt utflyktsmål.

Säsong maj-september

Till Istrien plockar du ihop din egen resa. Du väljer själv avresedatum, reslängd och hotell. När du bokar flyg och hotell med oss är du skyddad av paketreselagen.

Populära utflykter och aktiviteter

Väder och medeltemperaturer