Istanbul

Istanbul har blivit ett alltmer populärt resmål och lämpar sig för en längre weekendresa. Staden är enkel att utforska med korta avstånd till många sevärdheter. Här finns bland annat världsberömda Blå Moskén, Hagia Sophia och Topkapi-palatset.

Istanbul som är den enda stad i världen som ligger både i Europa och Asien, erbjuder en blandning av de två kulturerna. Det här är helt enkelt punkten där Orienten möter Europa. Både dåtid och nutid andas en blandning av den breda kulturen. I stadens nyare delar hittar du trendiga butiker och restauranger med låga priser.

Att se och göra

En av de mäktigaste sevärdheterna staden har att visa upp är floden Bosporen. Istanbuls behagliga väder gör att den är bildvänlig året om, inte minst för sin makalösa solnedgång. Ta dig upp i Galatatornet, någon terrass i stadsdelen Beyoğlu eller hoppa på en båt från hamnen Karaköy till områden Kadiköy för att fånga den enastående Istanbul-skylinen.

Andra kända sevärdheter är Sultan Ahmed-moskén, mer känd som Blå moskén samt kyrkan och museet Hagia Sofia. Dessa magnifika byggnader ser du nästan var du än befinner dig i staden. Strax bredvid ligger även det enorma Topkapipalatset, som byggdes av flera sultaner på 1400-1500-talet. Under sin storhetstid fungerade palatset som en egen stad där det fanns en moské, bageri, sjukhus och ett harem. Yerebatan Saray, det sjunkande palatset, är en underjordisk vattencistern med vackra pelare, droppande vatten och ibland även klassiska stråkkonserter.

En mycket populär företeelse i Istanbul är att besöka ett hamam, ett turkiskt bad med långtgående traditioner. Ett besök på ett hamam innebär en lång procedur av tvagning och bastubad som får den mest stressade att känna sig totalt avkopplad.

Här varvas historia och museer i världsklass med förstklassig shopping. Istanbuls Grand bazaar ligger centralt i området Fatih och har över 4 000 affärer. Innanför historiska väggar och tak ligger de tätt, sida vid sida, och utgör ett myller av hantverk, mattor och porslin. Det är öppet alla dagar utom söndagar, så ägna några timmar åt att botanisera i denna färgglada labyrint av varor, dofter och människor.

Till Istanbul plockar du ihop din egen resa. Du väljer själv avresedatum, reslängd och hotell. När du bokar flyg och hotell med oss är du skyddad av paketreselagen.

Populära utflykter och aktiviteter

Väder och medeltemperaturer