Florens

Florens är beläget mitt i Toscanaregionens grönskande kullar. Det är en magisk plats med historiska byggnader och vackra torg.

Florens är ett konstnärligt paradis där storheter som Michelangelo verkade under renässansen. Att det dessutom var här renässansen föddes gör det bara ännu mer spännande.

I Florens kan du äta god italiensk mat och strosa på de mysiga och slingrande medeltidsgatorna bland osterior och vinbarer. En måltid på restaurang inleds alltid med antipasto. Toscanas egen variant heter crostini och består av en skiva rostat bröd med pålägg som t ex soltorkad tomat i olja eller en bit kycklinglever.

Stadskärnan med de flesta sevärdheterna är liten och det är lätt att hitta och ta sig runt på egen hand. Mitt i Florens, som ett bra riktmärke, ligger den väldiga domkyrkan Santa Maria del Fiore med sin vackra och världsberömda kupol. Runt domkyrkan slingrar sig medeltida gator och praktfulla renässanstorg omgärdade av ståtliga palats.

Piazza della Repubblica är en naturlig samlingspunkt, som gjord för en kaffe eller glass eller bara sitta i solen och njuta. Den stora piazzan ligger mellan Domen och floden Arno som sakta flyter genom staden.

En kort promenad nedanför Piazza della Republica, står den gamla bron Ponte Vecchio. En märklig medeltida bro med hus hängande över floden.

Att se och göra

I Florens målade Botticelli 'Venus', här utvecklade Machiavelli sina politiska teorier och Dante skrev 'Den gudomliga komedin'. Konstmuseet Uffizierna är ett måste bland det stora utbudet av sevärdheter. Här finns verk av bland andra Michelangelo, Leonardo da Vinci och Tizian. I kyrkan Santa Croce finns Michelangelos grav till allmän beskådan.

Shoppingturen kan man koncentrera till boutiquerna på ömse sidor om Ponte Vecchio, som i sig är en länga butiker med inriktning på smycken. De lokala hantverkarna har rykte om sig att vara mästare i att tillverka kopior av konst och konsthantverk.

Säsong maj-september

Till Florens plockar du ihop din egen resa. Du väljer själv avresedatum, reslängd och hotell. När du bokar flyg och hotell med oss är du skyddad av paketreselagen.

Väder och medeltemperaturer