Paketresa
Rundresor
Premium
Golf

Bagage

Bagageinformation Primera Air
Bokar du din resa med Solresor minst 60 dagar före avresa ingår ett incheckat bagage per person. Bagaget får ha en maxvikt på 23 kg samt 10 kg handbagage (mått: 54x45x25 cm). Om du bokar din resa med mindre än 60 dagar före avresa ingår handbagage på 10 kg per person. Du har även möjlighet att köpa till ett incheckat bagage per person. Det är alltid billigare att köpa bagage i förväg än på flygplatsen. Barn under 2 år får ta med sig 10 kg handbagage. Golfbag får maximalt väga 20 kg.

Har du bokat din resa med bokningsdatum före den 9 maj 2018 är ett incheckat bagage på 23 kg samt ett handbagage på 10 kg per person inkluderat i resans pris. Observera också att 23 kg gäller per kolli, oavsett om du reser med en väska för två personer. 

Bagageinformation  British Airways
23 kg + 23 kg handbagage (mått: 56x45x25 cm)

Bagageinformation Emirates
30 kg + 8 kg handbagage (mått:55x38x20 cm)

Bagageinformation KLM
23 kg + 12 kg handbagage (mått:55x35x25 cm)

Bagageinformation Lufthansa
23 kg + 8 kg handbagage (mått: 55x40x23 cm)

Bagageinformation Norwegian
Tillåten maximal frivikt hos Norwegian är 20kg x 2 kolli per person plus 10 kg handbagage (mått:55x40x23 cm).
Bagageinformation SAS
Tillåten maximal frivikt hos SAS är 23 kilo per person plus 8 kilo handbagage (mått: 55x40x23 cm).

Tillåten maxvikt för incheckat bagage
Observera att incheckat bagage enligt internationella regler aldrig får väga mer än 32 kilo per kolli.
Bagageinformation Thai Airways
30 kg + 7 kg handbagage (mått:56x45x25 cm).
Bagageinformation Turkish Airlines
30 kg + 8 kg handbagage (mått:55x40x23 cm).

Bagageinformation  United Airlines
23 kg + 1 handbagage (mått:56x35x22 cm)

Qatar Airways
30 kg + 7 kg handbagage (mått: 50x37x25 cm)

Bagageinformation Thomson Aiways
20 kg bagage (inkl. 5 kg handbagage)
Extravikt
Om du har ett bagage som väger mer än den tillåtna vikten, kommer de extra kilona att debiteras som övervikt i samband med incheckningen. Övervikt betalas normalt kontant i lokal valuta i utlandet. Extravikt förbokas till förmånliga priser direkt på respektive flygbolags hemsida.

Specialbagage
Övrigt specialbagage förbokas direkt med respektive flygbolag. Om du avstår från att förboka specialbagage via flybolaget tas det med i mån av plats. Om du flyger med TAP, KLM, Qatar eller Emirates, kontakta Solresor för att boka på eventuellt specialbagage.

Skrymmande bagage som golfbag, cyklar och vindsurfingbrädor kan ej beredas plats på transferbussarna. Vänligen observera att på Fuerteventura och Lanzarote betalar du en extra avgift till bussbolaget i de fall där skrymmande bagage kan tas med. För närvarande är det en kostnad på 10-20 euro enkel väg. 

Observera att allt specialbagage, inklusive barnvagnar, ska vara packat i väska/skydd avsedd för specialbagage. Är specialbagaget inte packat i väska/skydd ersätter inte flygbolaget eventuellt skadat specialbagage. Väskor/skydd till specialbagage kan hyras på  www.airshells.com och hämtas upp på flygplatsen innan avresa.

Medicinska hjälpmedel
Medicinska hjälpmedel såsom rullstol (måste förbokas), extra väska med medicin, rollator och liknande får tas med utan extra kostnad. Detta gäller även barnvagnar och sulkys. Solresor rekommenderar alltid resenärer att ta med ett läkarintyg på engelska som talar om vilka mediciner som tas med på resan och att samtliga viktiga mediciner packas i handbagaget.

Bagagekompensation
I det fall en väska blir skadad under flygresan skall en skadeanmälan upprättas (PIR-rapport) innan man lämnar ankomstflygplatsen. Ersättningskrav ställs sedan direkt till respektive flygbolag.

För sportutrustning, barnvagnar, cyklar, rullstolar m.m. rekommenderas särskild försäkring då maximal ersättning för förstört bagage är beloppsbegränsad. Läs mer om beloppsgränser vid skadat eller försenat bagage nedan under Flygbolags skadeståndsansvar för passagerare och deras bagage.

När du flyger med Solresor skall värdesaker packas som handbagage! Det är förbjudet att checka in värdesaker såsom pengar, kreditkort, smycken, kameror eller andra elektroniska apparater, viktiga handlingar eller annat som är stöldbegärligt för transport i lastutrymmet. Primera Air och andra flygbolag ersätter inte försvunna värdesaker.

Allmän information

Flygbolags skadeståndsansvar för passagerare och deras bagage
Här sammanfattas de regler för skadeståndsansvar som tillämpas av EG-lufttrafikföretag enligt gemenskapslagstiftningen och Montrealkonventionen.

SDR står för Special Drawing Rights
 
En SDR motsvarar ca 10,39 kr (november 2012).

Ersättning vid dödsfall eller kroppsskada
Det finns inga ekonomiska gränser för skadeståndsansvaret vid passagerares kroppsskada eller dödsfall. För skador upp till 100 000 SDR kan flygbolaget inte bestrida ersättningskrav. Om beloppet är högre kan flygbolaget motsätta sig krav om det kan bevisa att det inte vållat skadan.

Förskottsbetalningar
Om en passagerare dödas eller skadas skall flygbolaget betala det förskott som behövs för att tillgodose omedelbara ekonomiska behov inom 15 dagar från det att den person som har rätt till ersättning har identifierats. En sådan förskottsutbetalning skall vid dödsfall vara minst 16000 SDR.

Förseningar av passagerare
Vid förseningar av passagerare är flygbolaget skadeståndsansvarigt, om det inte vidtagit alla rimliga åtgärder för att undvika skadan eller om det var omöjligt för det att vidta sådana åtgärder. Skadeståndsansvaret vid förseningar av passagerare är begränsat till 4 150 SDR.

Förseningar av bagage
Vid förseningar av bagage är flygbolaget skadeståndsansvarigt, om det inte vidtagit alla rimliga åtgärder för att undvika skadorna eller om det var omöjligt för det att vidta sådana åtgärder. Skadeståndsansvaret vid förseningar av bagage är begränsat till 1 000 SDR .

Förstörelse, förlust av eller skada på bagage
Flygbolaget är ansvarigt för skada vid förstörelse, förlust av eller skada på bagage upp till 1 000 SDR. Vad gäller incheckat bagage är flygbolaget skadeståndsansvarigt även om det inte vållat skadan, utom då bagaget var defekt. Vad gäller handbagage, är flygbolaget skadeståndsansvarigt endast om det vållat skadan.

Högre gränser för bagage
En passagerare kan få rätt till en högre ekonomisk gräns för skadeståndsansvar genom att göra en särskild förklaring senast vid incheckningen och genom att betala en tilläggsavgift.

Klagomål avseende bagage
Om bagaget är skadat, förlorat eller förstört, måste passageraren snarast möjligt skriftligen klaga hos flygbolaget. Vid skada på incheckat resgods, måste passageraren skriftligen klaga inom 7 dagar, och vid försening inom 21 dagar, i båda fallen från den dag då bagaget ställts till passagerarens förfogande.

Utförande och avtalsslutande flygbolags skadeståndsansvar
Om det flygbolag som faktiskt utför flygningen inte är detsamma som det avtalsslutande flygbolaget, har passageraren rätt att rikta ett klagomål eller ett ersättningskrav till endera flygbolaget. Om ett flygbolags namn eller kod är angivet på biljetten, är detta flygbolag det avtalsslutande flygbolaget.

Tidsfrist för att väcka talan
Talan vid domstol om ersättning måste väckas inom två år från den dag då luftfartyget ankom eller borde ha ankommit.

Grunden för informationen
Grunden för de ovan beskrivna reglerna är Montrealkonventionen av den 28 maj 1999, som genomförs i gemenskapen genom förordning (EG) nr 2027/97, ändrad genom förordning (EG) nr 889/2002 och medlemsstaternas nationella lagstiftning.

Regler för säkerhetskontroll inom EU (inkl Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz):
* Vätska, gelé och spray med max 1 dl (100 ml) per behållare får tas med i handbagaget. * Flaskor, burkar, tuber etc ska placeras i en genomskinlig en-liters plastpåse och utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd. *Plastpåsen ska vara återförslutningsbar.

Har du inte möjlighet att få tag i en sådan påse, kommer de att finnas på flygplatserna. Men förbered så långt du kan, så att hanteringen på flygplatsen blir så smidig som möjligt.

Dessutom får du ta med:
* Mediciner * Barnmat * Vätska som ingår i särskild diet som du behöver under resan.

Packa flytande mediciner, barnmat och dietmat så att du lätt kan visa upp dem vid säkerhetskontrollen på flygplatsen. De behöver dock inte ligga i plastpåsar.

Detta avses med vätska:
Vätskor omfattar geléer, krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, t ex vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, aerosoler och annat med liknande konsistens.

Detta påverkas inte:
Du kommer även i fortsättningen att kunna köpa taxfree efter säkerhetskontrollen på svenska flygplatser. Bagage som checkas in påverkas inte av de nya begränsningarna. Här finns inga begränsningar när det gäller storlek på behållare eller mängd vätska som du packar ned.

Läs mer på swedavia.se
Swedavia har publicerat ett mer omfattande informationsmaterial. Här ges praktiska råd om vad du bör tänka på när du packar väskan, på flygplatsen och när du handlar taxfree. www.swedavia.se/arlanda/infor-resan/

Dela nuvarande URL via E-mail