Paketresa
Storstad
Rundresor
Premium
Golf
Skidresor

Sicilien och syditalienska pärlor

0

Sicilien är den vackra och mytomspunna ön som lockat besökare från när och fjärran sedan urminnes tider. Med sitt behagliga klimat, kulinariska specialiteter och inte minst ovärderliga arkeologiska skatter i form av teatrar, monument och kyrkor etsar sig Sicilien fast som en italiensk dröm.

Under vår rundresa i Sicilien och Kalabrien får vi uppleva många stora sevärdheter som till exempel Sankta Lucias Syrakusa, barockstaden Catania och storslagna Etna. Vi bjuds på naturens skiftande skådespel från karga solsvedda kullar och ödsliga vulkanområden till frodiga olivlundar och sagolika kuster. Vi får även ett smakprov av den charmiga atmosfären i Kalabrien med flera besök i pittoreska italienska byar.


Exempel på vad du upplever under rundresan Sicilien och syditalienska pärlor
• Siciliansk charm i Gudfaderns fotspår – besök i byn Savoca
• Kulturella skatter i Syrakusa och Catania
• Besök vid majestätiska Etna
• Kulinariska möten med sicilianskt vin, kalabrisk `njuda och andra lokala delikatesser
• Pittoreska miljöer i syditalienska byar

 

Resan omfattar en 8 dagars rundresa i Italien
Vår svensktalande reseledare är med på hela resan och på utflykterna finns dessutom en engelsktalande lokalguide.

Se dagsprogram och priser längre ner på sidan och boka din resa redan idag!

Resans höjdpunkter
 • Guidad rundtur i Savoca med bland annat besök på baren Vitelli – känd från filmen ”Gudfadern” och smakprov av ”lemon granita”
 • Vinprovning på siciliansk vingård
 • Guidad rundtur i Taormina med bland annat ”Theatre Greco”
 • Guidad rundtur i Syrakusa
Se hela listan här

Dagsprogram

Dag 1
Skandinavien – Kalabrien – Tropea
Skandinavien – Kalabrien – Tropea

Välkommen till södra Italien och charmiga Kalabrien! Vår rundresa startar med en natt i Tropearegionen innan vi beger oss nerför den italienska stöveln och tar färjan över till mytomspunna Sicilien. Vår guide möter upp på flygplatsen och tar oss till vårt hotell för en gemensam välkomstmiddag. 

Dag 2
Scilla – Messina – Savoca – Taormina
Scilla – Messina – Savoca – Taormina

Efter frukost är det dags för oss att bege oss ännu längre söderut och vårt första stopp blir den mytologiska byn Scilla. Namnet kommer från det mytologiska havsmonstret Scylla, som nämns i Homerus ”Odyssén”. Den här pittoreska byn är förtrollande vacker. Husen ligger tätt ihop och skapar en idyllisk siluett av italiensk charm. Vi promenerar igenom byns olika delar och insuper den lokala atmosfären. Vi lämnar den mysiga fiskebyn för att ge oss av mot Villa San Giovanni där färjan väntar på att ta oss över Messinasundet till Sicilien. Väl på siciliansk mark börjar vi med en inledning från filmens värld. I byn Savoca hämtade Francis Ford Coppola inspiration till ”Gudfadern”. Vi vandrar i Coppolas fotspår och imponeras av de välbevarade medeltidsbyggnaderna som omger staden. På äkta ”Gudfadernmanér” kan du beställa en Lemon Granita på baren Vitelli som Coppola gärna besökte och som även dyker upp i många av filmens scener. Vi beger oss sedan mot det som många anser vara Siciliens mest pittoreska stad: Taormina. Orten ligger beläget på en terrass vid en av Taurobergets sluttningar som ger en spektakulär panoramautsikt över omgivningarna, till exempel kan du se Etna torna upp sig i väster. Staden blommar upp under sommarmånaderna och lockar till sig semesterfirare. Den mest kända sevärdheten är amfiteatern ”Theatro Greco”. Taorminas äldre delar ligger högt beläget med slingriga smågator med tillhörande trappsteg. Vår guide tar oss igenom gränderna och de historiska byggnaderna med chans för oss att få kika in i de trevliga butikerna. Dagen avslutas i Taorminaområdet med middag och välbehövlig vila. 

Dag 3
Syrakusa – Catania
Syrakusa – Catania

Idag ska vi ta oss an den fantastiska staden Syrakusa som är upptaget som världsarv av Unesco. Direkt efter frukost beger vi oss till den antika staden som är omnämnd i både den grekiska mytologin och i historieskrifterna. Staden grundades 734 f.Kr och är en av de vackraste städerna vid Medelhavet. Här verkade bland annat matematikern och uppfinnaren Arkimedes men mest känd för oss svenskar är staden på grund av att helgonet Lucia kom härifrån. Vi får vara med om en rundtur blandi de arkeologiska skatterna som finns bevarade i staden* och vi stannar här till lunch innan vi fortsätter mot Catania, en annan stad som är upptagen som världsarv på Unescos lista. Innan vi tar itu med sevärdheterna får vi tid att på egen hand strosa runt i den historiska staden. Vi träffas åter och beger oss till Castello Ursino (Björnslottet) som under 1300- och 1400-talet var residens för den sicilianske kungen. Häpnadsväckande nog har slottet flyttat på sig några gånger på grund av Etnas vulkanutbrott och jordbävningar. Under 1600-talet fylldes slottet av lava från Etna och har restaurerats flera gånger sedan dess. Idag är det en populär sevärdhet och det finns ett trevligt museum med sparade föremål från regionen.

Efter en lång dag med fantastiska historiska sevärdheter återvänder vi till vårt hotell i Taormina för middag och övernattning.

*Inträde till Syrakusas äldre delar ingår ej och kan betalas på plats.

Dag 4
Etna
Etna

Den här dagen är vigd åt Europas högsta och aktiva vulkan Etna. Den majestätiska vulkanen dominerar flera mil av det sicilianska landskapet och får ofta pryda foton från ön. Vi beger oss till vulkanens sluttningar och vill du kan du ta linbanan upp till toppen och njuta av den storslagna utsikten*. Efter det mäktiga mötet med naturens under stannar vi till på en av traktens vingårdar. Här bjuds vi på en siciliansk vinprovning innan vi återvänder till hotellet.

*Biljett köps på plats, cirka 55 € per person. Linbanan går nästan längst upp, sista biten nås till fots.

Dag 5
Sicilien – Reggio di Calabria – Pentedattilo – Tropea
Sicilien – Reggio di Calabria – Pentedattilo – Tropea

Det har blivit dags för oss att ta farväl av Sicilien och återvända till den italienska stövelns tåspets. Färjan tar oss tillbaka över sundet och vi börjar med att besöka Kalabriens största stad Reggio di Calabria. Vi får tid att på egen hand promenera i kvarteren och vill du kan du passa på att besöka det arkeologiska muséet* som är vida känt för sin samling av grekiska bronsstatyer. Statyerna är från 450 f.Kr och föreställer krigare som upptäcktes 1972 i Riace. Efter lunch reser vi till spökstaden Pentedattilo - en av Italiens kanske märkligaste städer som mer eller mindre är utströdd över en klippa på 300 meters höjd. Från antikens Grekland fram till romarriket var Pentedattilo en blomstrande handelsstad som sedermera blev till en ordinär småstad på italienska sydkusten fram till 1783 när nästan hela staden ödelades av en jordbävning. 1960 blev Pentedattilo helt folktom och att vandra i spökstaden är som att resa tillbaka i tiden. Sedan 1980-talet har frivilliga, framför allt konstnärer och hantverkare, bosatt sig här och påbörjat restaurering.

Vi tar oss sedan till Tropea för övernattning.

*Inträde på muséet 8€ per person tillkommer.

Dag 6
Capo Vaticano – Tropea – Spilinga – Pizzo
Capo Vaticano – Tropea – Spilinga – Pizzo

Vi börjar dagen med att ta oss till Capo Vaticano för att bekanta oss med regionens delikatesser. Capo Vaticano kännetecknas av de branta klipporna som reser sig över det turkosblå havet. Flera vackra badvikar ligger insprängda mellan de vitgrå granitklipporna och lockar sol- och badtörstiga till stränderna. Här bjuds du på en fantastisk panoramavy över de Eoliska öarna och Sicilien. Vi återvänder sedan till Tropea för en stadsrundtur med besök på en lokal marknad. I trakterna kring Capo Vaticano odlas den söta kalabriska rödlöken, som också är den största inkomstkällan för regionen. Under vår rundvandring i Tropea kommer vi att se stora knippen överallt och rödlök används som ingrediens i allt från maträtter till glass. Tillsammans med vår guide snirklar vi oss igenom den medeltida gamla stan och upplever Italien som ur en bildbok.

Vi får sedan prova oss fram i det kalabriska köket när vi beger oss mot den lilla byn Spilinga och får smaka den berömda ’nduja, en mycket kryddig korv gjord av fläsk med gott om "peperoncino" - Kalabriens heta chili. ’Nduja började tillverkas i Spilinga och görs fortfarande enligt gammal tradition. Den gör sig bäst på bruschetta, som ingrediens i en välsmakande pastasås eller i lökmoussemarmelad. Efter vårt välsmakande äventyr fortsätter vi mot den idylliska fiskebyn Pizzo. Vi strosar runt i gamla stan fram till slottet Murat och till sist får vi äntligen en smak på det ljuva livet - stadens berömda chokladglass tartufo. Njut av den italienska desserten tillsammans med kaffe eller cappucino. Det är verkligen la dolce vita!

Vi tar oss sedan tillbaka till hotellet för middag och övernattning.

Dag 7
Capo Vaticano/Tropea
Capo Vaticano/Tropea

Dagen är fri för egna aktiviteter. Njut av någon av Tropeas vackra stränder eller varför inte en båtutflykt till Stromboli?

Dag 8
Kalabrien – Skandinavien
Kalabrien – Skandinavien

Nu har du fått uppleva det bästa av både Sicilien och Kalabrien och med många nya intryck är det dags att bege sig till flygplatsen för hemresa. Det kan också vara så att du stannar ytterligare en vecka och njuter av det ljuva livet.

Trevlig resa och välkommen tillbaka!

Priser

Vi beklagar, vi kunde ej hitta några resor som matchar ert sök.

Karta

Allt detta ingår

 • Allt detta ingår
 • Flygresa, tur och retur
 • Transfer flygplats, tur och retur
 • Buss under hela rundresan
 • Färja tur och retur Sicilien
 • Sju nätter på hotell med frukost samt middag (dryck ingår ej) på mellanklasshotell, varav tre nätter på Sicilien och fyra nätter i Kalabrien
 • Guidad rundtur i fiskebyn Scilla
 • Guidad rundtur i Savoca med bland annat besök på baren Vitelli – känd från filmen ”Gudfadern” och smakprov av ”lemon granita”
 • Guidad rundtur i Taormina med bland annat ”Theatre Greco”
 • Guidad rundtur i Syrakusa
 • Guidad rundtur och egen tid i Catania
 • Utflykt till vulkanen Etna
 • Vinprovning på siciliansk vingård
 • Besök i Reggio di Calabria med tid att på egen hand strosa runt
 • Guidad rundtur i spökstaden Pentedattilo
 • Guidad stadsrundtur i Tropea
 • Provsmakning av den kalabriska delikatessen `njuda
 • Guidad rundtur i Pizzo
 • Svensktalande reseledare och engelskspråkig lokalguide

Dela nuvarande URL via E-mail