En resa i Illyrien

Reslängd 7 Nätter
Frånpris per person 10449 kr
10699 kr
Se alla avgångar

Åk på en rundresa till Balkanhalvön, en gång i tiden kallad Illyrien. Här upplever du det bästa som området har ett erbjuda och lär dig mer om historien som sträcker sig 6 000 år tillbaka i tiden. Du möts också av en befolkning som verkligen vill visa Balkans charm, historia och kultur.

Resan börjar i Kroatiens pärla Dubrovnik, fortsätter söderut längs flera intressanta städer och går så småningom norrut igen, för att avslutas i staden Trebinje som ligger i Bosnien-Hercegovina.

Exempel på vad du upplever under rundresan En resa i Illyrien
• Vackra och anrika Dubrovnik med fina sevärdheter.
• Härliga vyer och de viktigaste monumenten i centrala Shkodra.
• Albaniens huvudstad Tirana med spektakulära byggnader som det pyramidformade centret International Cultural Center.
• Det vackert belägna klostret Sankt Naum i Ohrid samt en makedonsk middag vid den vackra sjön i staden.
• Panoramautsikt i Makedoniens huvudstad Skopje.Resan omfattar en 8 dagars rundresa på Balkanhalvön
Vår svensktalande reseledare är med på hela resan och på utflykterna finns dessutom en engelsktalande lokalguide.

Se dagsprogram och priser längre ner på sidan och boka din resa redan idag!

Avresor från
 • Stockholm (ARN)
Allt detta ingår
 • Guidad stadsrundtur i Dubrovnik med bland annat Rektorspalatset, katedralen och Onofrios stora fontän.
 • Guidad stadsrundtur i Tirana med bland annat Nationalgalleriet och Pyramiden.
 • Guidad stadsrundtur Budva
 • Guidad stadsrundtur i Ohrid med bland annat Sankt Naums kloster
 • Besök i Kung Nikola I palats i Cetinje
Se hela listan här

Karta

Dagsprogram

Dag 1
Ankomst Dubrovnik
Ankomst Dubrovnik

Vi börjar vår resa i Dubrovnik, Adriatiska havets pärla. Den medeltida stadskärnan ligger på en udde ut mot havet omgärdad av en två kilometer lång ringmur och Pileporten markerar Gamla stans början. Vi ger oss in bland de ringlande kalkstensgränderna och känner historiens vingslag. Flera av byggnaderna har skadats av krig och jordbävningar men har lyckligtvis rekonstruerats omsorgsfullt. Gamla stan finns sedan 1979 med på Unescos världsarvslista. Under stadsvandringen besöker vi katedralen, Orlandos pelare, Rektorspalatset, Onofrios stora fontän och det tredje äldsta apoteket i världen. Efter att ha sett Dubrovniks sevärdheter återvänder vi till vårt hotell för avkoppling, middag och övernattning.

Dag 2
Dubrovnik - Budva - Shkodra
Dubrovnik - Budva - Shkodra

Efter frukost inleder vi vår stora resa genom Balkan. Vi följer den vackra kuststräckan, genom Konavledalen och över gränsen till Montenegro. Väl i Medelhavets pärla, Montenegro, ska vi ta oss till Budva. För att komma dit kör vi från Herceg Novi mot Kamenari med Montenegros vackra bergslandskap runt oss. I Kamenari tar vi färjan över till Lepetane och fortsätter med buss till Budva. Vi får tid att på egen hand vandra i den pittoreska staden som är fylld med kulturhistoriska skatter. Vi får tid att vandra i den pittoreska staden som är fylld med kulturhistoriska skatter. Passa på att ta några härliga bilder på Sveti Stefan, en ö som är ansluten till fastlandet med en smal sandremsa och som skapat en nästintill ikonisk bild av Budva.

Vi korsar därefter gränsen till Albanien och efter lunch fortsätter vi till staden Shkodra. Staden var tidigare Illyriens huvudstad och vi börjar med en promenad i de centrala delarna. Vi ser de viktigaste sevärdheterna i Shkodra, däribland de många fontänerna och stadens monument. Ett besök i det historiska muséet i Shkodra ger en bra inblick av landets folkhistoria. Efter stadsvandringen går vi till den berömda borgen Rozafa, som ligger ovanför floden Buna. Borgen var det viktigaste fästet under det illyriska riket. Dagens etapp avslutas på hotellet med avkoppling, middag och övernattning.

Dag 3
Shkodra - Tirana - Ohrid
Shkodra - Tirana - Ohrid

Idag beger vi oss mot Albaniens huvudstad, Tirana. I Tirana promenerar vi längs boulevard Dëshmorët e Kombit som förbinder Moder Theresatorget med Skanderbegtorget. Här ser vi många av stadens pampiga och färgrika regeringsbyggnader. Boulevarden leder oss sedan fram till Nationalgalleriet som rymmer en stor samling av det bästa inom albansk konst från medeltid till nutid.

Nästa stopp blir det livliga Skanderbegtorget där den södra sidan domineras av en ryttarstaty föreställande den legendariske nationalhjälten George Kastrioti-Skanderbeg. Vi besöker det historiska museet som täcker det mesta från Illyrien, ottomanska riket, kommuniststyret och demokratiseringsprocessen. Efter huvudgatan ser vi den speciella pyramidformade glas- och marmorbyggnaden som idag används för kongresser och mässor. Pyramiden byggdes 1988 som ett museum till diktatorn Enver Hoxha, designen stod hans dotter och svärson för. Från pyramiden fortsätter resan till "Blocket”, området där de albanska kommunisternas partiledare bodde 1944-1991. "Blloku" är idag en livlig stadsdel med shopping och nöjesliv. Efter lunch får vi möjlighet till egen tid i staden innan vi lämnar för en resa till Ohrid. 

Vi färdas genom ett sagolikt landskap som ger oss en fantastisk panoramavy över bergen. När vi kört över gränsen till Makedonien checkar vi in på vårt hotell vid sjön Ohrid. Här ska vi bo de två nästkommande nätterna och vi avnjuter en god middag tillsammans efter en spännande dag.

Dag 4
Ohrid, Sankt Naum
Ohrid, Sankt Naum

Staden Ohrid har funnits sedan antiken och gick då under namnet Lychnidos. Lychnidos låg längs den handelsväg som romarna kallade Via Egnatia. Staden blev under en kort period huvudstad i Makedoniens första slaviska rike och i samband med det också ärkebiskopssäte. Det var under den här perioden som ett stort antal av stadens många kyrkor och kloster kom till. Dagen ägnar vi åt att besöka de många sevärdheterna i staden som är upptaget som världsarv av Unesco. Det sägs att det finns lika många kyrkor som dagar på året. Här erbjuds ett myllrande folkliv bland de smala gränderna. Basaren erbjuder udda varor för endast några få denar och vi tar oss kors och tvärs genom den labyrintliknande stadskärnan. Under eftermiddagen gör vi en tur till klostret Sankt Naum. Vi beundrar utsikten från det gamla klostret och äter sedan middag på en mysig restaurang vid sjökanten. Vi ser solen gå ner innan vi återvänder till hotellet.

Dag 5
Ohrid - Skopje - Gracanica - Pristina
Ohrid - Skopje - Gracanica - Pristina

Efter våra härliga dagar i Ohrid går färden mot Makedoniens huvudstad, Skopje. Väl framme beger vi oss till en utkikspost som anses vara huvudattraktionen i Skopje, fästningen Kale. Vi får sedan en guidad tur och där vi upplever stenbron, den gamla basaren, både den gamla och den nya järnvägsstationen samt regeringsbyggnaden. 

Efter lunch fortsätter färden mot klostret Gračanica i Kosovo som grundades av den serbiske kungen Milutin. Det ligger i närheten av Lipljan, den antika romerska staden Ulpiana, och den gamla bostadsdelen för biskopar. Gračanica byggdes på ruinerna av en äldre 1200-talskyrka vid namn Theotokos, som i sin tur byggdes på ruinerna av en kyrka från 500-talet. Klostret är upptaget som världsarv av Unesco.

Vi ger oss sedan av mot Pristina, Kosovos huvudstad, och börjar med en guidad stadsvandring.  Vår tur genom Pristina inkluderar nationalteatern, statyn av Moder Teresa, biblioteket och mycket mer. Vi gör ett stopp vid skylten ”Newborn” som blivit ett nytt landmärke för Kosovo. Skylten sattes upp i samband med att nationen utropade självständighet den 17 februari 2008. Vi checkar sedan in på hotellet för avkoppling och en god middag.

Dag 6
Pristina - Decani kloster - Rozaje - Moraca Canions - Podgorica
Pristina - Decani kloster - Rozaje - Moraca Canions - Podgorica

Resan fortsätter idag genom hjärtat av Kosovo och det första delmålet är Decaniklostret. Klostret är mycket vackert och munkarna är kända för sin öppenhet mot besökare.
Vi får möjlighet att se vad som produceras i klostrets verkstäder som ost, vin, honung och några mycket välsmakande likörer. Vi strosar runt i klostret och får en inblick i munkarnas liv. Lunch intas på egen hand i staden Pec innan vi fortsätter upp i bergen med siktet inställt på Montenegro. Färden går genom de underbara byarna Rozaje och Berane. Vår resa genom bergmassiven är hänförande vacker och vi tar oss genom otaliga tunnlar tills vi slutligen når Montenegros huvudstad Podgorica.

Innan vi checkar in på vårt hotell äter vi middag på en charmig lokal restaurang i centrala Podgorica.

Dag 7
Podgorica - Kotor - Trebinje
Podgorica - Kotor - Trebinje

Vi startar dagen med en guidad tur i Podgorica. Vår utgångspunkt är fontänen vid Republiktorget och vi går vidare mot Stara Varos som är den gamla delen av Podgorica. Vi ser Podogoricas äldsta hus, det turkiska klocktornet, moskén Dogonj, bastionen Sastavci, nationalteatern och mycket mer. 

Efter stadsvandringen i Podgorica tar bussen oss till Cetinje, den forna huvudstaden i Montenegro. Staden ligger inbäddad på en liten karg slätt omgiven av berg. Vi kommer att besöka kung Nikolas slott samt många andra sevärdheter. Efter lunch beger vi oss till en av de mest imponerande städerna i Montenegro, Kotor. Kotor var ett illyriskt fäste under antiken och är idag listad som världsarv av Unesco. Staden är väldigt lik Dubrovnik fast med en egen karaktär. Besöket i Kotor börjar vid stadsmurens väggar och därefter till Sankt Triphonskatedralen, uppkallad efter skyddshelgonet för Kotor. Katedralen har byggts om ett flertal gånger på grund av förstörelse orsakad av jordbävningar. 

Från Kotor reser vi mot Trebinje med ett stopp längs den vackra vägen runt Kotorbukten. Efter att ha avslutat besöket runt bukten går färden vidare till vårt hotell i Trebinje där en god middag väntar.

Dag 8
Hemresa
Hemresa

Vår rundresa i Illyrien närmar sig sitt slut. Bussen tar oss till flygplatsen i Dubrovnik för hemresa.

Trevlig resa och välkommen tillbaka!

Priser

Allt detta ingår

 • Flygresa tur/retur, Skandinavien – Dubrovnik
 • Transfer flygplats tur/retur
 • Buss under hela rundresan
 • En natt på trestjärnigt hotell i Dubrovnik
 • En natt på trestjärnigt hotell i Shkoder
 • Två nätter på fyrstjärigt hotell i Ohrid
 • En natt på fyrstjärnigt hotell i Pristina
 • En natt på fyrstjärnigt hotell i Podgorica
 • En natt på fyrstjärnigt hotell i Trebinje
 • Halvpension, frukost och middag, under hela rundresan
 • Guidad stadsrundtur i Dubrovnik med bland annat Rektorspalatset, katedralen och Onofrios stora fontän.
 • Guidad stadsrundtur i Tirana med bland annat Nationalgalleriet och Pyramiden.
 • Guidad stadsrundtur Budva
 • Guidad stadsrundtur i Ohrid med bland annat Sankt Naums kloster
 • Besök i Kung Nikola I palats i Cetinje
 • Inträden på samtliga museer och sevärdheter enligt dagsprogram
 • Svensktalande reseledare och engelsktalande lokalguide

Dela nuvarande URL via E-mail