Paketresa
Rundresor
Premium
Golf
Storstad
En resa i Illyrien

En resa i Illyrien

0

Åk på en rundresa till Balkanhalvön, en gång i tiden kallad Illyrien. Här upplever du det bästa som området har ett erbjuda och lär dig mer om historien som sträcker sig 6 000 år tillbaka i tiden. Du möts också av en befolkning som verkligen vill visa Balkans charm, historia och kultur. 

Resan börjar i Bosnien och Hercegovina och fortsätter till Montenegro, Kosovo, Makedonien, Albanien och avslutas i Adriatiska havets pärla Dubrovnik i Kroatien. Sammanlagt tar rundresan dig genom sex länder som sammanbinder det illyriska kulturarvet.

Exempel på vad du upplever under rundresan En resa i Illyrien:
• Vackra och anrika Dubrovnik med fina sevärdheter.
• Härliga vyer och de viktigaste monumenten i centrala Shkodra – Illyriens tidigare huvudstad
• Albaniens huvudstad Tirana med spektakulära byggnader
• Ohrid – Balkans Jerusalem – lika många kyrkor som dagar på året
• Vinprovning i ett kloster i Bosnien och Hercegovina

Resan omfattar en 8 dagars rundresa på Balkanhalvön
Vår svensktalande reseledare är med på hela resan och på utflykterna finns dessutom en engelsktalande lokalguide.Se dagsprogram och priser längre ner på sidan och boka din resa redan idag!

Resans höjdpunkter
 • Guidad stadsrundtur i Dubrovnik, Kroatien, med bland annat Rektorspalatset, katedralen och Onofrios stora fontän
 • Guidad stadsrundtur i Tirana, Albanien med bland annat besök på det historiska museet samt Bunk´Art
 • Guidad stadsrundtur i Ohrid, Makedonien, med bland annat Sankt Naums kloster
 • Guidad stadsrundtur i Illyriens tidigare huvudstad Shkodra, Albanien
Se hela listan här

Karta

Dagsprogram

Dag 1
En smak av Bosnien och Hercegovina
En smak av Bosnien och Hercegovina

Vårt Balkanäventyr börjar i Bosnien och Hercegovina. Efter att vi anlänt till Dubrovniks flygplats tar vi oss till den lilla staden Trebinje i södra Bosnien och Hercegovina. Här ska vi bekanta oss med de lokala mattraditionerna på ett berömt kloster. Det charmiga klostret har en av landets största vinkällare och givetvis får vi provsmaka det lokala vinet. Efter det varma välkomnandet beger vi oss till vårt hotell för övernattning.

Dag 2
Trebinje – Kotor - Podgorica
Trebinje – Kotor - Podgorica

Efter frukost fortsätter vi vår stora resa genom Balkan och vi lämnar Bosnien och Hercegovina för att sätta kurs mot Montenegros vackraste stad, Kotor. Kotor var ett illyriskt fäste under antiken och är idag listad som världsarv av Unesco. Staden är väldigt lik Dubrovnik fast med en egen karaktär. Besöket i Kotor börjar vid stadsmurens väggar och därefter till Sankt Triphonskatedralen, uppkallad efter Kotors skyddshelgon. Katedralen har byggts om ett flertal gånger på grund av förstörelse orsakad av jordbävningar. På slingriga serpentinvägar lämnar vi Kotor och reser mot Cetinje, Montenegros tidigare huvudstad. Staden ligger inbäddad på en liten karg slätt omgiven av berg. Vi kommer att besöka kung Nikolas slott innan vi beger oss mot Podgorica där middag och övernattning väntar.

Dag 3
Rozaje - Decani kloster - Pristina
Rozaje - Decani kloster - Pristina

Resan fortsätter idag mot hjärtat av Kosovo och ett stopp på vägen är Decaniklostret. Innan vi lämnar Montenegro färdas vi genom de hänförande bergmassiven och vi kör genom den underbara byn Rozaje. Vi stannar för lunch vid ett vackert vattenfall som ligger bredvid en grotta som kallas ”Törnrosagrottan” (Shpella e Radavcit). Efter lunch fortsätter vi mot klostret som är mycket vackert och munkarna är kända för sin öppenhet mot besökare.
Vi får möjlighet att se vad som produceras i klostrets verkstäder som ost, vin, honung och några mycket välsmakande likörer. Vi strosar runt i klostret och får en inblick i munkarnas liv.

Vår buss tar oss sedan till Pristina där en god middag och välbehövlig vila väntar medan vi tänker tillbaka på en dag med ytterst mäktig natur.

Dag 4
Pristina – Skopje – Ohrid
Pristina – Skopje – Ohrid

Idag ska vi hinna med två huvudstäder och vi börjar med en guidad stadsvandring i Kosovos huvudstad. Vår tur genom Pristina inkluderar nationalteatern, statyn av Moder Teresa, biblioteket och mycket mer. Förhoppningsvis hinner vi även med ett stopp vid skylten ”Newborn” som blivit ett nytt landmärke för Kosovo. Skylten sattes upp i samband med att nationen utropade självständighet den 17 februari 2008. Innan lunch går färden mot Makedoniens huvudstad, Skopje, och vi stannar längs vägen för att äta. Väl framme beger vi oss till en utkikspost som anses vara huvudattraktionen i Skopje, fästningen Kale. Vi får sedan en guidad tur och där vi ser stenbron, den gamla basaren, både den gamla och den nya järnvägsstationen samt regeringsbyggnaden. Efter vår guidade tur beger vi oss mot sjön Ohrid. Här ska vi bo de två nästkommande nätterna och vi avnjuter en god middag tillsammans efter en spännande dag.

Dag 5
Ohrid – Balkans Jerusalem
Ohrid – Balkans Jerusalem

Staden Ohrid har funnits sedan antiken och gick då under namnet Lychnidos. Lychnidos låg längs den handelsväg som romarna kallade Via Egnatia. Staden blev under en kort period huvudstad i Makedoniens första slaviska rike och i samband med det också ärkebiskopssäte. Det var under den här perioden som ett stort antal av stadens många kyrkor och kloster kom till. Dagen ägnar vi åt att besöka de många sevärdheterna i staden som är upptaget som världsarv av Unesco. Det sägs att det finns lika många kyrkor som dagar på året. Här erbjuds ett myllrande folkliv bland de smala gränderna. Basaren erbjuder udda varor för endast några få denarer och vi tar oss kors och tvärs genom den labyrintliknande stadskärnan. Under eftermiddagen gör vi en tur till klostret Sankt Naum. Vi beundrar utsikten från det gamla klostret och vi ser solen gå ner innan vi återvänder till hotellet för middag.

Dag 6
Ohrid – Tirana – Shkodra
Ohrid – Tirana – Shkodra

Efter våra härliga dagar i Ohrid beger vi oss mot Albaniens huvudstad, Tirana. Vi startar vid det livliga Skanderbegtorget där den södra sidan domineras av en ryttarstaty föreställande den legendariske nationalhjälten George Kastrioti-Skanderbeg. Från torget riktar vi blicken mot boulevarden Dëshmorët e Kombit som förbinder Moder Theresatorget med Skanderbegtorget. Här ser vi många av stadens pampiga och färgrika regeringsbyggnader. Vi besöker det historiska museet som täcker det mesta från Illyrien, ottomanska riket, kommuniststyret till demokratiseringsprocessen. Efter lunch besöker vi muséet Bunk´Art. Muséet är en bunker från kalla kriget och innehåller såväl militärhistoria som modern konst. 
Vi lämnar därefter Tirana och gör ett middagsstopp i Fishte för att få vara med om en unik slow-food upplevelse. Vår övernattning blir i Shkodra – en av Europas äldsta städer.

Dag 7
Shkodra - Budva – Dubrovnik
Shkodra - Budva – Dubrovnik

Vi vaknar upp i Illyriens tidigare huvudstad och efter frukost börjar vi med en promenad i de centrala delarna. Vi ser de viktigaste sevärdheterna i Shkodra, däribland de många fontänerna och stadens monument. Här ligger den berömda borgen Rozafa som var det viktigaste fästet under det illyriska riket. Nu är det dags för oss att lämna Albanien och bege oss till sagolika Montenegro och vi styr kosan mot Budva. Vi får tid att vandra i den pittoreska staden som är fylld med kulturhistoriska skatter. Egen tid för lunch ges. Passa på att ta några härliga bilder på Sveti Stefan, en ö som är ansluten till fastlandet med en smal sandremsa och som skapat en nästintill ikonisk bild av Budva. Med Montenegros vackra berglandskap omkring oss börjar vi vår resa mot Dubrovnik. När vi korsat gränsen till Kroatien följer vi den vackra kuststräckan, genom Konavledalen mot Dubrovnik där middag och övernattning väntar oss.

Dag 8
Dubrovnik - Hemresa
Dubrovnik - Hemresa

Vår rundresa i Illyrien närmar sig sitt slut och vi avslutar på bästa möjliga sätt med en stadsvandring i Dubrovnik, Adriatiska havets pärla. Den medeltida stadskärnan ligger på en udde ut mot havet omgärdad av en två kilometer lång ringmur och Pileporten markerar Gamla stans början. Vi ger oss in bland de ringlande kalkstensgränderna och känner historiens vingslag. Flera av byggnaderna har skadats av krig och jordbävningar men har omsorgsfullt rekonstruerats. Gamla stan finns sedan 1979 med på Unescos världsarvslista. Under stadsvandringen besöker vi katedralen, Orlandos pelare, Rektorspalatset, Onofrios stora fontän och det tredje äldsta apoteket i världen. Efter att ha sett Dubrovniks sevärdheter beger vi oss till flygplasten för att återvända till Skandinavien.  

Trevlig resa och välkommen tillbaka!

Priser

Vi beklagar, vi kunde ej hitta några resor som matchar ert sök.

Allt detta ingår

 • Flygresa tur/retur, Skandinavien – Dubrovnik
 • Transfer
 • Buss under hela rundresan
 • En natt på fyrstjärnigt hotell i Trebinje
 • En natt på fyrstjärnigt hotell i Podgorica
 • En natt på fyrstjärnigt hotell i Pristina
 • Två nätter på fyrstjärnigt hotell i Ohrid
 • En natt på trestjärnigt hotell i Shkoder
 • En natt på trestjärnigt hotell i Dubrovnik
 • Halvpension, frukost och middag, under dag 2,3,4,5,6 och 7 exklusive dryck.
 • Vinprovning i Bosnien och Hercegovinas största vinkällare
 • Guidad stadsrundtur i vackra Kotor, Montenegro
 • Besök i Decaniklostret, Kosovo samt guidad stadsrundtur i Pristina
 • Guidad stadsrundtur i Makedoniens huvudstad, Skopje
 • Guidad stadsrundtur i Dubrovnik, Kroatien, med bland annat Rektorspalatset, katedralen och Onofrios stora fontän.
 • Guidad stadsrundtur i Tirana, Albanien med bland annat besök på det historiska museet samt Bunk´Art
 • Guidad stadsrundtur i Ohrid, Makedonien, med bland annat Sankt Naums kloster
 • Guidad stadsrundtur i Illyriens tidigare huvudstad Shkodra, Albanien
 • Inträden på samtliga museer och sevärdheter enligt dagsprogram
 • Svensktalande reseledare och engelsktalande lokalguide

Dela nuvarande URL via E-mail