Från aztekerna till maya

Reslängd 13 Nätter
Frånpris per person 24999 kr

Under rundresan färdas vi från storstadsmetropolen Mexiko City och aztekernas högborg via oslagbara naturscenerier till mayakulturens fascinerande djungelstäder. Rundresan ger dig historia, kultur, natur och inte minst det underbara mexikanska köket. Efter tio dagars rundresa njuter vi av de sista dagarna i vid Cancúns stränder med bekväm all inclusive.

Exempel på vad du upplever under rundresan Från aztekerna till maya
• Stadsvandring i Mexiko City med aztekernas viktigaste tempel, Templo Mayor, samt utflykt till Teotihuacán – med mån- och soltemplet
• Besök vid Monte Albán – zapotekcivilisatonens högsäte
• Fantastiska naturupplevelser i ravinen Sumidero vid floden Grijalva
• Guidad rundtur i mayaområdet Palenque
• Yucután – mayafolkets högborg. Guidade besök i Uxmal, Mérida och givetvis Chichen ItzaResan omfattar en 15 dagars rundresa i Mexiko 
Vår svensktalande reseledare är med på hela resan och på utflykterna finns dessutom en engelsktalande lokalguide.

Se dagsprogram och priser längre ner på sidan och boka din resa redan idag!

Allt detta ingår
  • Utfärd till Teotihuacán
  • Besök på antropologiska museet i Mexiko City
  • Stadsvandring i Mexiko City
  • Besök i Monte Albán
  • Stadsrundtur i Oaxaca
  • Besök vid Tuleträdet
Se hela listan här

Dagsprogram

Dag 1
Skandinavien - Mexiko City
Skandinavien - Mexiko City

Flyget tar oss, via Tyskland, till Mexikos huvudstad Mexiko City där Solresors guide välkomnar. Bussen kör direkt till vårt hotell för incheckning och en god natts sömn innan rundresan startar.

Dag 2
Mexico City – Guadalupebasilikan - Teotihuacán
Mexico City – Guadalupebasilikan - Teotihuacán

En av världens största städer, Mexico City, tornar upp sig på 2 240 meters höjd och är därmed även en av de högst belägna storstäderna. Tidigt på morgonen startar vi vår rundresa med sightseeing i storstadens centrala delar. Vi besöker Zocalo-torget och nationalpalatset med den kända konstnären Diego Riveras muralmålningar över Mexikos historia. Vi ser även den stora katedralen Metropolitana och ruinerna efter Templo Mayor – aztekernas viktigaste tempel. 

Vi beger oss sedan mot Guadalupebasilikan, som är en av de viktigaste pilgrimsplatserna för katoliker. Här får vi möjlighet att se både den gamla delen i barockstil från 1700-talet och den nya från 1970-talet. Vår guide berättar legenden om jungfrun av Guadalupe och vilken betydelse den har för det mexikanska folket. Efter lunch är det dags för vårt första möte med pyramider. Strax utanför Mexico City ligger Teotihuacán, även kallad ”Gudarnas födelseplats”. Tempelstaden började byggas redan ett par århundraden före Kristus. Det finns idag två pyramider kvar; den lite mindre månpyramiden och den 70 meter höga solpyramiden. Vi vandrar längs den forna huvudvägen, av aztekerna kallad Avienda los Muertos (Dödens aveny). Efter en lång och informativ dag beger vi oss tillbaka till vårt hotell för att kunna vila upp oss inför morgondagen.

Dag 3
Mexico City - Oaxaca
Mexico City - Oaxaca

Efter frukost besöker vi Mexikos antropologiska museum. Museét är vida känt för sina samlingar från Mexikos olika epoker. Bland alla antropologiska och arkeologiska skatter finns till exempel Solstenen – aztekernas kalender. 

Vi lämnar Mexico City bakom oss och påbörjar vår långa resa genom Mexikos skiftande landskap. Vi färdas söderut genom bergspassen och hänförs av de mytomspunna vulkanerna Popo och Iztaccihautl. Det finns många sägner om vulkanduon som sida vid sida överblickar dalen. Stopp för lunch görs längs den vackra vägen och på den cirka sex timmars resan genom Mexikos högländer kommer vi att stanna när behov finns. 
Vi kommer till vårt hotell i kolonialstaden Oaxaca under tidig kväll.

Dag 4
Oaxaca – Monte Albán
Oaxaca – Monte Albán

Utanför Oaxaca finns ett av UNESCOs skyddade kulturarv, Monte Albán. Berget sticker upp i ett platt landskap och längs den artificiellt utjämnade bergsryggen ligger kulturcentret som var zapotekcivilisationens högsäte. Vår guide berättar om områdets märkliga och lite mystiska historia och vi får möjlighet att själva vandra runt på området. I närheten ligger dessutom den lokala marknaden som är väl värd ett besök. Vi beger oss åter till Oaxaca där vi gör en kort stadsrundtur och sedan får möjlighet att strosa runt på egen hand och uppleva en av de kanske vackraste koloniala städerna i landet.

Dag 5
Oaxaca – Mitla- Tehuantepec
Oaxaca – Mitla- Tehuantepec

Vi ska forstätta vår resa söderut och efter att vi lämnat Oaxaca gör vi ett stopp för att beundra ett av jordens största, bredaste och äldsta träd, Tuleträdet. Trädet är cirka 2000 år gammalt, 43 meter högt och har en omkrets på nästan 36 meter. Därefter färdas vi genom det vackra landskapet och stannar i en lokal by för att se hur drycken mezcal tillverkas. Tequila är den dryck som kanske mest förknippas med Mexiko men i byarna i Oaxaca-regionen finns en lång tradition av mezcal-tillverkning. Passa på att provsmaka!

Innan lunch når vi den näst viktigaste arkeologiska platsen i delstaten Oaxaca, Mitla. Monte Albán var betydelsefullt som politiskt center medan Mitla var det viktigaste religiösa centret för zapotekerna. Byggnaderna är annorlunda än de platser vi tidigare besökt. De består av genomarbetad mosaik, geometriska figurer och vittnar om komfort mer än den praktfullhet som finns hos en pyramid. 

Framåt kvällen når vi vårt hotell i staden Tehuantepec.

Dag 6
Tehuantepec – Sumidero Canyon- San Cristobal de las Casas
Tehuantepec – Sumidero Canyon- San Cristobal de las Casas

Vi checkar ut efter frukost och tar oss till nationalparken Sumidera Canyon i delstaten Chiapas.Vi 
befinner oss nu i ett höglänt djungellandskap vid floden Grijalva.Vi stiger ombord på en båt som tar oss ut på Grijalva och vidare in i ravinen Sumidero. Här lever bland annat sex olika krokodilarter, som soliga dagar vilar på strandbankarna. Lite längre in i ravinen kommer vi fram till den mest spektakulära platsen där klipporna reser sig 1 000 meter rakt upp från flodkanten! Efter denna start på dagen med en härlig naturupplevelse tar vi oss vidare in i höglandets hjärta. Vi besöker ytterligare en av Mexicos vackra kolonialstäder, San Cristobal de las Casas, där vi bor de två kommande nätterna.

Dag 7
San Cristobal de las Casas
San Cristobal de las Casas

San Cristobal de las Casas räknas idag som Chiapas kulturella huvudstad och innan vi upptäcker stadens historia beger vi oss mot en av de omgivande små byarna. I San Cristobal de las Casas och i de kringliggande byarna lever mayaindiankulturen vidare i allra högsta grad. Vi kommer bland annat få uppleva hundraåriga seder och ritualer som fortfarande utövas i helgedomen. Den mindre byn San Juan Chamla har självstyre, vilket ses som unikt. Ingen utomstående militär eller polis är tillåten i byn. Efter besöket i indianbyarna ger vi oss in i San Cristobal de las Casas igen och får en guidad vandring genom de smala gatorna i denna charmerande stad. Eftermiddagen och kvällen är till eget förfogande.

Dag 8
San Cristobal de las Casas -Palenque
San Cristobal de las Casas -Palenque

Idag är det dags att ta oss över bergen med buss. Vi startar efter frukost och gör även ett stopp för kaffe längs vägen. Vårt mål är Palanque, en ruinstad från mayafolket, som ligger mitt i djungeln. På vägen dit besöker vi ett av de många vattenfall som finns i regnskogen, Agua Azul. Vi stannar i den fascinerande naturen och äter lunch. Under tidig kväll når vi Palenque där vi checkar in för natten.

Dag 9
Palenque - Campeche
Palenque - Campeche

Vi börjar dagen med att besöka det mest spektakulära arkeologiska området i Palenque. Här finns något av det bästa som mayaindianerna producerade i form av arkitektur, skulptur och uthuggna reliefer. Området är upptaget som ett av UNESCOs världsarv. En av byggnaderna, Inskriptionstemplet, innehåller en sakrofag från härskaren Pascal den Store och är med sina 600 glyfer ett av de längsta maya-inskriptionerna. Efter mötet med den forna mayastaden lämnar vi landskapet Chiapas och kommer in i Campeche, där vi avslutar dagen med en stadstur. Campeche är Mexikos enda muromgärdade stad. Innanför murarna ligger en väl bevarad kolonialstad som är skyddad av UNESCO.

Dag 10
Campeche – Uxmal-Mérida
Campeche – Uxmal-Mérida

Efter frukost kör vi österut mot Uxmal. Återigen lämnar vi en delstat bakom oss och kommer in en annan. Uxmal ligger strax intill gränsen vid Yucután. Yucután är känd som mayafolkets högborg och vi möter ett låglänt djungellandskap. Här finns ett stort antal mayastäder och vi besöker en av dessa städer, Uxmal. Uxmal är den bäst bevarade av alla mayastäder, det är ovanligt välbyggt och staden är också en av de mest besökta. Vi styr sedan mot Yucutáns huvudort Mérida för rundresans sista övernattning. Vi får en guidad stadsvandring i Méridas centrum och kvällen är sedan fri för egna aktiviteter.

Dag 11
Mérida - Chichen Itza - Cancún
Mérida - Chichen Itza - Cancún

En resa till Mexiko får inte utesluta ett besök vid Chichen Itza, ett av de sju nya underverken. Chichen Itza är även utsett till världsarv av UNESCO. Den historiska staden byggdes troligtvis redan för tvåtusen år sedan och var mycket betydande under den klassiska mayaperioden från 500- till 900-talet. Staden bär spår av två olika epoker, både maya- och itzafolket. Itzafolket invaderade platsen under 900-talet. Den mest kända byggnaden är pyramiden El Castillo. Vi får en guidad vandring i den magiska staden och självklart tid att på egen hand utforska denna fascinerande plats. Därefter tar vi oss till Cancún där avkoppling väntar med bekväm all inclusive!

Dag 12-15
Cancún - Skandinavien
Cancún - Skandinavien

Vi har fått vara med om en spännande rundresa från Mexikos huvudstad Mexiko City till spetsen på Yucatánhalvön. Ta nu tillfället i akt och koppla av och njut av Mexikos stränder. Gör det med bekväm all inclusive på hotellet i Cancún. Efter några avkopplande dagar startar hemresan dag 14.

Dela nuvarande URL via E-mail