Paketresa
Storstad
Rundresor
Premium
Golf
Skidresor

Jordaniens historiska vingslag

0
Kommer snart

Det finns resor som är mer magiska och trollbindande än andra – vår rundresa till Jordanien är en sådan resa. Rundresan Jordaniens historiska vingslag är en resa fylld av oförglömliga upplevelser som utlovar fantastiska semesterminnen från bland annat skattkammaren i Petra, ruinstaden Jerash och från det kristallklara Röda havet.

Jordanien är mångfaldens land och på vår resa får vi ta del av storslagen varierande natur. Vi får se och ta del av landskap kända ifrån Indiana Jones, vi får se berget där Moses påstås vara begravd och vi får uppleva känslan av att vara viktlösa i Döda Havet. Gläd dig också till att få ta del av en av de vackraste öknarna när vi åker på jeepsafari för att sedan avsluta dagen med att beskåda hur den stora ljusa och lätt rödfärgade solen sakta går ned över sanddynerna samtidigt som vi gör oss hemmastadda i det inbjudande beduinlägret som förflyttar tankarna till ”Tusen och en natt”.

Rundresan arrangeras tillsammans med vårt danska systerbolag Bravo Tours och har därmed även en dansktalande reseledare och danska gäster.

Resans höjdpunkter
 • 1 natt i beduinläger
 • Två timmars jeeptur i ökenområdet Wadi Rum
 • Besök vid Shobak – Korsriddarborgen
 • Stadsvandring vid Petra
 • Stadsvandring i huvudstaden Amman
 • Utflykt till Neboberget
 • 4 timmars båttur på det Röda Havet med lunch och snorkelmöjlighet
Se hela listan här

Dagsprogram

Dag 1
Dags för storslagna äventyr
Dags för storslagna äventyr

Fulla av förväntningar och äventyrslust sätter vi kurs mot Jordanien. Vi landar på flygplatsen Amman där vi möts upp av vår dansktalande reseledare från vårt danska systerbolag Bravo Tours. Tillsammans åker vi till vårt hotell som ligger beläget i Jordaniens huvudstad Amman. När vi kommer fram får vi tid till att komma på plats, ta in atmosfären och avnjuta ett par lugna timmar för dagen efter startar nämligen rundresans pärlband av spännande upplevelser.

Dag 2
Ruinbyn i Jerash och Umm Qais
Ruinbyn i Jerash och Umm Qais

Efter en härlig frukost börjar vi vår rundresa runt om i det mytomspunna landet Jordanien. Vi sätter kurs mot Jerash, en stad som idag anses vara den bäst bevarade romerska provinsen utanför Italien. När vi går genom stadens fantastiska huvudgata med enorma och majestätiska pelare är det som om vi hade förflyttat oss tillbaka i tiden. Det är en storslagen syn som vittnar om all historia som har utspelat sig på platsen. Väl här ser vi även närmare på Hippodromen som är en stor gammal antik travbanearena där atleter och deras starka hästar konkurrerade med varandra. Under sin storhetstid hade den antika travbanearenan plats upp till över 15.000 åskådare. Vi ser också närmare på den gamla teatern och stadens gamla bad. Även om alla antika platser numera är ruiner är det enkelt att förställa sig hur livet en gång utspelade sig på denna plats som dessutom var en av de rikaste platserna i det romerska imperiet.

En vår storslagna upplevelse fortsätter vi vår resa mot Umm Qais. Staden är väl känd och omnämnd i Bibeln då det är en av de platser där Jesus sägs ha utfört ett av sina mirakel. Ruinstaden var dessutom också en samlingsplats för dåtidens filosofer och poeter, kanske på grund av den enastående panoramautsikten som ger alla besökare inspiration samt tid till eftertanke och reflektion.

Efter en dag med fantastiska upplevelser kör vi tillbaka till Amman där vi övernattar.

Dag 3
Stadsrundtur i Amman – Moses och tempelriddarna
Stadsrundtur i Amman – Moses och tempelriddarna

Idag åker vi på stadsrundtur i huvudstaden Amman. Här startar vi dagens upplevelser vid byns sju slottskullar som huserar tusenåriga gamla ruiner från olika kulturer såsom romarna och Islam. Vi fortsätter stadsvandringen till det arkeologiska museet som består av en vacker samling fynd från 1500-talet. Vi passar även på att besöka den gigantiska romerska teatern från år 200 som har plats upp till 6000 åskådare och idag fortsatt arrangerar olika kulturella evenemang. På folkmuseet vid sidan av teatern får vi även se närmare på traditionella kläddräkter, musikinstrument, möbler och konsthantverk.

Från Amman kör vi sedan vidare och åker en kort sträcka till Madaba som är berömt för sin vackra mosaik. I St. George-katedralen får vi bland annat se det berömda mosaikgolvet med Madabakartan skapad 600 år efter Kristus. Vi transporterar oss en kort sträcka med buss innan vi stannar till vid Neboberget som ligger cirka 817 meter över havet. Här sägs det att Moses ligger begraven. Väl från bergstoppen kan vi se till Jeriko på Västbanken och om vädret är klart kan vi ha turen att se hela vägen till Jerusalem. Denna plats räknas som en av de allra heligaste sett till det gamla testamentet. Väl här finns nämligen den lilla kyrkan som är upprättad till minne av Moses och den plats där det sägs att Moses stod när han såg det heliga landet för allra första gången.

Vi fortsätter kursen mod de sydliga delarna av Jordanien. På vår resa kör vi genom vackert berg- och ökenlandskap och slutligen ankommer vi till den avlägsna, men majestätiska korsriddarborgen Shobak. När vi väl närmar oss borgen är det ingen tvekan om att vi har kommit rätt. Borgen tornar nämligen majestätiskt upp sig i landskapet och berikar alla besökare med en storslagen utsikt. Borgen upprättades av King Baldwin den första år 1115. Under den här tiden hade borgen tre skyddande ringmurar vilket försvarade borgen vid många anfall fram tills det att Saladins styrkor intog och erövrade borgen 1189.

Vi fortsätter vår resa och efter cirka en timmes färd kommer vi fram till Petra där vi övernattar och får smälta dagens alla intryck.

Dag 4
Petra – ett äkta världsarv och Wadi Rum-öknen
Petra – ett äkta världsarv och Wadi Rum-öknen

Idag väntar en av resans absoluta höjdpunkter. Idag ska vi nämligen få starta dagen med att besöka ett av världens underverk – staden Petra. Detta besök kommer garanterat att vara ett minne för livet för alla deltagare på rundresan. I flera århundraden levde denna stad sitt eget liv helt utan omvärldens vetskap. Det var inte först förrän 1812 som den schweiziske upptäcktsresaren Jean Louis Burckhardt upptäckte hela staden. Kanske känner du igen staden från Indian Jones? Flera scener från filmen ”Det sista korståget” spelades nämligen in här.

Staden Petra hade sin storhetstid från cirka 400 år f.Kr. till cirka 300 år e. Kr. Staden ligger belägen i en smal dal omgiven av vackra sandstensklippor och ingången till staden går via den två kilometer långa Siqklyftan. På vägen till Petra kan vi förstå hur det är möjligt att staden lyckades leva sitt eget liv under åtskilliga år – klyftan blir nämligen smalare och smalare samt djupare och djupare ju längre vi kommer vilket förklarar hur staden kunde hålla sig undangömd så pass länge. Till sist ankommer vi till skattkammaren Al Khazneh. Namnets betydelse ger en god förklaring när vi väl kommer fram och får se de berömda fasaderna och grottorna som är uthuggna direkt i klipporna.

Hela förmiddagen spenderas i vackra Petra. Först efter lunch lämnar vi staden och beger oss mot Wadi Rum-öknen.

Wadi Rum-öknen i Jordanien benämns ofta som världens vackraste och när vi väl kommer hit är det enkelt att förstå varför. Idag får vi nämligen uppleva denna UNESCO-listade skönhet med våra egna ögon när vi tillsammans besöker Wadi Rum och får lov till att avnjuta en välsmakande middag i dessa storslagna omgivningar. Många av oss känner säkerligen till området från filmklassikern ”Lawrence of Arabia” där Peter O’Toole spelar officeren T.E Lawrence som ledde beduinernas kamp mot turkarna. Stora delar av filmen blev nämligen inspelade precis här.

När vi ankommer till Wadi Rum byter vi transportmedel till jeepar – det perfekta transportmedlet när du ska åka på äventyr i öknen. Längs med vår färd gör vi ett stopp hos de gästvänliga beduinerna som bjuder in på te och visar oss hur de bor. Beduinerna lever som semi-nomader och tar hand om kameler, får och getter intill sina tält.

När mörkret är på väg att infalla gör vi oss redo att spendera natten mitt i öknen. Vi checkar in på vårt beduin-camp och får insupa den unika och säregna atmosfären mitt ute i Wadi Rum. Tillsamman äter vi en god middag och njuter av den spektakulära solnedgången.

Dag 5
Njut av livet vid det Röda Havet i Aquaba
Njut av livet vid det Röda Havet i Aquaba

Efter en behaglig natt i öknen fortsätter vi söderut och beger oss till ”Jordaniens fönster vid havet” staden Aqaba. Här får vi bekanta oss med den vackra semesterorten belägen precis intill Röda havet. Staden välkomnar oss med sina härliga sandstränder, klara vatten och enastående korallrev. På eftermiddagen åker vi på en gemensam båttur ut på Röda Havet. Tillsammans får vi spendera fyra härliga timmar på böljan den blå och för den som vill ges möjlighet till att snorkla.

 

Dag 6
Vidare till Döda Havet
Vidare till Döda Havet

Efter en god och välsmakande frukost fortsätter vår resa till de västra delarna av Jordanien och mot gränsen till Israel. Efter några timmar ankommer vi till det Döda Havet. Vi kör norrut längs med sjön tills vi ankommer till vårt femstjärniga hotell där vi checkar in. Här blir vi inkvarterade för våra kommande två dagar. Resterande del av dagen får du nyttja fritt och du får därmed möjlighet för att testa om du verkligen blir viktlös när du tar dig ett härligt dopp i Döda Havet.

Dag 7
Upplev viktlösheten i Döda Havet eller åk på utflykt till Jerusalem
Upplev viktlösheten i Döda Havet eller åk på utflykt till Jerusalem

Idag får du två möjligheter: Antingen kan du njuta av livet vid det Döda Havet eller kan du välja att köpa till en utflykt till Jerusalem.

Om du väljer att stanna kvar vid Döda Havet så rekommenderar vi att du spenderar dagen flytandes i det mäktiga och imponerande havet. Den höga salthalten i havet utlovar nämligen en mycket rolig och spännande upplevelse. Du kan dessutom inte åka hem från Jordanien utan att ha badat i det Döda Havet. Sjön ligger 415 meter under havsnivån och den extremt höga salthalten i vattnet gör att du är viktlös från det att du kliver i vattnet tills det att du kliver upp igen – ja det är faktiskt omöjligt att kunna simma för du kan omöjligt komma ner under vattnets yta. Vi som vill dela denna upplevelse tillsammans stannar vid Döda Havet. Givetvis blir det också en massa tid till att sola, bada och slappna av precis på det sätt som du vill. Passa på att avnjut en härlig massage eller prova om det verkligen är möjligt att föryngra sig med den mineralrika leran från bottnen av Döda Havet. Denna dag handlar det om att koppla av, flyta omkring och njuta av livet.

Dagen vid Döda Havet är på egen hand.


Möjligt tillköp: Upplev Jerusalem
Jerusalem är en imponerande upplevelse och även om vi befinner oss i Jordanien så ligger Israel och dess mytomspunna stad mycket nära varandra. Ta chansen och följ med på en utflykt där historiens vingslag märks av markant.

Vi kör från Jordanien till den israeliska gränsen där vi byter buss och får visum inför vårt besök i grannlandet. Härifrån kör vi till Jerusalem där vi får uppleva många av alla de ”must-sees” som staden bjuder på. Vi startar vid Oljeberget som ligger öster om den gamla staden. Det var här som det sägs att Jesus steg upp till himlen. Det är även här som vi kan se hur staden är indelad i fyra olika delar – en judisk, en muslimsk, er armenisk och en kristen del. Vid foten av berget besöket vi även Getsemanes trädgård där Judas gav Jesus den berömda kyssen.

Under vårt besök i Jerusalem besöker vi också Mount Zion som är känt som den plats där lärjungarna åt deras sista gemensamma måltid. Vi fortsätter till dormition-klostret där jungfru Maria började sin eviga sömn. Därefter beger vi oss till den gamla stadsdelen av Jerusalem och den världsberömda klagomuren - en plats som utan tvekan anses vara en av världens allra heligaste platser.

OBS!! Utflykten till Jerusalem är inte inkluderad i rundresan, men kan köpas till innan avresa. Alla entréer, transporter samt din dansktalande reseledare är inkluderat i utflykten. Dryck och drickspengar är inte inkluderat i utflyktens pris. Visum köps direkt vid gränsen in till Israel. Inför utflykten ska du räkna med att ha med dig cirka 100 USD för ditt visum till Israel, för gränsskatten tillbaka till Jordanien samt för din transport mellan gränserna. För att utflykten ska genomföras krävs ett minimum antal deltagare på 10 personer.

Dag 8
Tillbaka till Skandinavien
Tillbaka till Skandinavien

Vi lämnar det Döda Havet och kör tillbaka till Amman där vårt äventyr startade för en vecka sedan. En upplevelserik och spännande vecka är slut och vi får lämna Jordanien med en mängd olika sinnesintryck och oförglömliga semesterminnen. Vi på Solresor säger tack för att du deltog på vår rundresa och vi hoppas på att få se dig på en annan rundresa eller destination runt om i världen inom kort.

Priser

Vi beklagar, vi kunde ej hitta några resor som matchar ert sök.

Tips på packning

Det kan vara svårt att veta vad du ska packa inför en rundresa till Jordanien. Vi har därför sammanställt en lista över förnuftiga saker som kan vara bra att packa med sig. Listan riktar sig särskilt till de som reser på vår rundresa i januari till mars månad då det kan vara stora temperaturskillnader i landet under den här tidsperioden.

Badskor
Runt om i Jordanien finns goda möjligheter till att snorkla inte minst vid färggranna korallrev. Det är därför bra att ta med sig badskor.

Badkläder och eventuell snorkelutrustning
På rundresan får vi vara med om en båttur på Röda Havet och vi får även testa på att bada i Döda Havet. Se därför till att packa med dig badkläder och eventuell snorkelutrustning.

Litet paraply
Ett litet paraply som du kan bevara i din ryggsäck eller handväska kan vara bra att ha med sig under rundresan för att skydda mot stark sol och mot eventuellt regn.

Varmare tröja, tunnare jacka, ulltröja, halsduk, undertröja eller liknande
Om det är cirka 20 grader varmt vid havsnivån kan du räkna med att temperaturen är 1 grad lägre per 100 meter som du kommer upp på högre höjd i Jordanien. Majoriteten av landets allra mest historiska platser ligger placerade i höglandet cirka 700-1000 meter ovanför havsnivån, vilket gör att temperaturen är betydligt lägre här jämfört vid landets kustremsa. Särskilt i ökenområdet Wadi Rum kan det vara kyligt i januari och februari. Vi rekommenderar därför att du tar med dig varmare kläder inför rundresan. Att klä sig med lager på lager är ytterligare ett knep för att hålla värmen vid våra något kallare utflyktsmål.

Goda skor
Det är en mycket bra idé att ta med ett par riktigt bra skor på resan då vi går väldigt mycket. Se till att ta med dig ett par skor som du vet är bekväma och som du klarar av att gå omkring i under en längre tid.

Åksjuketabletter

Om du har en tendens att bli åksjuk rekommenderar vi dig att ta med åksjuketabletter. Vi kör en hel del buss under rundresan och med åksjuketabletter kan du förhindra att du eventuellt mår dåligt under våra längre färder med vår buss.

Ryggsäck
På rundresan kan det alltid vara bra att dagligen ha med en ryggsäck med diverse viktiga tillbehör som du kan tänkas behöva ha tillgängliga på våra dagsutflykter – vatten, en extra tröja, plåster, kamera, paraply, plånbok etc.

Myggspray
Vi rekommenderar även att du tar med dig myggspray eller myggbalsam då det är flera myggor i ökenområdet Wadi Rum där vi spenderar en dag samt natt.

Allt detta ingår

 • Flyg tur och retur från Skandinavien till Amman
 • 6 nätter på femstjärniga hotell
 • 1 natt i beduinläger
 • Transport i egen buss på hela rundresan
 • Halvpension under hela rundresan
 • Ingång till alla sevärdheter som arrangeras enligt rundresans inkluderade program
 • Transport med häst och vagn i Petra
 • Två timmars jeeptur i ökenområdet Wadi Rum
 • Besök vid Shobak – Korsriddarborgen
 • Stadsvandring vid Petra
 • Stadsvandring i huvudstaden Amman
 • Utflykt till Neboberget
 • 4 timmars båttur på det Röda Havet med lunch och snorkelmöjlighet
 • Visum
 • Dansktalande reseledare
 • Alla kända skatter och avgifter

Dela nuvarande URL via E-mail