• Burma

Rundresor i Burma

Om Burma

Upplev landet med de vackra solnedgångarna där tiden stått still. Upplev den myllrande storstaden Rangoon, den fantastiska atmosfären på Inlesjön, tusentals orangeklädda munkar, kryssa på floden från Manadalay som Kipling, det vackra paradiset Ngapali Beach och njut av den obeskrivligt vackra solnedgången över 2200 pagoder i Bagan.

Burma är till ytan det största fastlandet på det sydostasiatiska fastlandet. De närmsta grannländerna är Indien och Bangladesh i väster, Tibet och Kina i nordöst och Laos samt Thailand i söder. Landet har en lång kust mot Bengaliska viken.

Det bor ungefär 60 miljoner människor i Burma och det finns över 135 olika folkslag representerade bland invånarna. De större nationella folkslagen är bland annat Kayah, Kayin, Chin, Bamar och Mon. Religionen är theravada-buddhistisk, kristen och muslimsk. Det officiella språket är myanmar, eller burmanska som det också kallas, men många kan läsa och förstå engelska.

Den största staden i landet Yangon (Rangoon) var tidigare också huvudstad i Burma. Här bor över 4 miljoner invånare och staden är en viktig hamnstad i de södra delarna av landet. 2005 blev Naypyidaw huvudstad.
Burma har ett bergigt inland. I norr består gränsen till Kina av den stora bergskedjan Hengduan Shan. Tre andra bergskedjor sträcker sig i nord-sydlig riktning genom landet med utgång från Himalaya. Den högsta toppen heter Kachin State och är 5 881 meter hög.

De tre floderna Ayeyarwady, Salween och Sittang går igenom landet och flodområdena är avgränsade genom de stora bergskedjorna. Flodbäddarna i dalarna är mycket bördiga och är uppodlade. Ris är den främsta grödan. De flesta invånare bor runt floden Ayeyarwady.

Nästan hälften av landet är täckt av skog, en stor del av denna skog är regnskog. Här växer också akacior, bambu, mangrove, palmer och gummiträd. Längre norrut breder eken, pinjeträden och en mängd rododendron ut sig. Till djuren som vandrar på markerna hör tigern och leoparden. Det finns också elefanter, noshörningar och buffel, liksom flera olika apor.

Kulturen i Myanmar har starka influenser från grannländerna och den buddhistiska tron påverkar såväl vardagsliv som fest.

Följ med oss på en fantastisk rundresa till Burma - mystikens land!

Fakta

Huvudstad:
Naypyidaw.

Invånarantal:
ca 60 miljoner.

Nationaldag:
4 januari.

Tid:
Svensk vintertid + 5 timmar och 30 minuter.

Valuta:
Kyat (MMK).

Klimat:
Det finns tre olika klimatsäsonger i Burma. Den varma perioden varar från mars till maj, regnperioden sker mellan juni och oktober och den kalla perioden är mellan november och februari. Under sommaren kommer monsunen in över landet med mycket regn och varm, fuktig luft. Vintrarna är milda och luftfuktigheten mindre. Landet ligger inom cyklonbältet.

Solresor:
Svensktalande reseledare följer med på rundresan tillsammans med engelskatalande lokalguide.

Kalender - Burma

FILTERERA RESULTAT

Resenärer

Kalender

Reslängd

  • 7