Kuba – Karibiska drömmar

0
24999 kr/pers
Tillbaka

RUM & PRISER

  • Antal resenärer
Avbryt Reser från
Från
 
Avbryt Avresedatum
Välj avresedatum
Genomsnittligt pris per månad
Avbryt Resenärer

Kryssningsinformation

Nu är det möjligt att kombinera det spännande Kuba med flera karibiska öar. Bli hänförd av Havannas 50-tals charm, upplev kulturen på Jamaica, besök det extravaganta skatteparadiset Caymanöarna för att sedan avsluta med mexikansk kultur och atmosfär på Cozumel.

En 13-dagars resa, pris från 21 995 kr.
Enkelrumstillägg, pris fr. 4 150 kr.

Ladda ner PDF!

Allt detta ingår i resan
• 
Flyg t/r till Havanna
• Svensktalande reseledare
• Guidad stadstur i Havanna
• Utflykten ”I Hemingways fotspår”
• 7 nätter på MSC Opera inkl. helpension
• 4 nätter del i dubbelrum i Jibacoa inkl. all inclusive
• Alla transporter enligt program

Avresor från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn
2017
14 januari
4 februari
11 mars
8 april

Dagsprogram

Dag 1
Ankomst
Vårt flyg tar oss över Atlanden, in i hjärtat av den karibiska övärlden och landar i Havanna. På flygplatsen möts vi av Solresors guide som tar oss till hamnen där kryssningsfartyget väntar. Vi checkar in och fartyget är vårt hem under de kommande sju nätterna.

Dag 2
Stadstur i Havanna
Innan vi ger oss ut på det stora blå ska vi få uppleva en av världens mest fascinerande huvudstäder.

Vi hämtas upp vid Crusie Pier i klassiska amerikanare från 1950-talet. I cirka en timme kommer vi att köra runt i Havanna. Vi cruisar längst hamnpromenaden, besöker Revolutionstorget och njuter av Havanna Forest - en sval och lugn oas i en annars hektisk stad.

Efter vår biltur forstätter vi till fots genom de historiska delarna av Havanna. Havannas historiska kvarter är upptagna som världsarv av UNESCO. Vi ser bland annat de kända torgen Plaza Vieja, Plaza de la Catedral, Plaza de Armar och besöker katedralen, Capitolio Nacional. Det kommer även finnas möjlighet att köpa hem souvenirer i form av hantverk och cigarrer.

Dag 3
I Hemingways fotspår
Under den här turen kommer vi att följa fotspåren av den omtalade författaren Ernest Hemingway, som bodde på Kuba i 20 år. Vi börjar med att besöka ”Finca La Vigía”- Hemingways tidigare hem där han skrev en del av sina romaner. Vi kommer också att besöka Hemingways museum som
inrymmer hans bibliotek, jakttroféer, bar, personliga tillhörigheter och hans berömda båt ”El Pilar”. ”El Pilar” använde Hemingway för att fiska och segla från Coijamar. Ett av hans mest kända verk ”Den gamle och havet” (som han även fick Pulitzerpriset för) skrevs med inspiration från just den lilla fiskebyn Coijamar.

I byn avnjuter vi en lunch på Hemingways favoritrestaurang Las Terrazas innan vi återvänder till Havanna igen. Nästa steg i Hemingways fotspår är Ambos Mundos Hotel i Havanna. Författaren bodde alltid i rum 511 och än idag ser rummet likadant ut som när han lämnade. Här hittar du hans tillhörigheter som resväska, pass och skrivmaskin. Helt i melodi med Hemingway avrundar vi denna dag med ett besök på en av författarens favoritbarer, El Floridita.

Vi beger oss sedan till vårt fartyg som väntar på att kasta loss och ta oss ut i den karibiska övärlden.

18.00 seglar vi ifrån Havanna, Kuba

Dag 4
En dag på havet
Njut av en dag på havet. Ombord finns flera möjligheter till både aktiviteter eller avslappning. Ta ett gympass eller två, boka in en välbehövd massage eller promenera ute på däck med öarna i horisonten och havet som sällskap. Kanske hittar du den perfekta platsen på soldäck där du kan lösa korsord eller läsa en god bok.

Dag 5
Montego Bay, Jamaica
Land i sikte! Vi ankommer till Bob Marleys Jamaica. Idag finns det möjlighet att upptäcka ön, antingen på egen hand eller boka in sig på en utflykt.

Montego Bay, eller Mo Bay som den också kallas, är landets näst största stad till ytan och tredje största till antal invånare. I Montego Bay finns mixen av praktfulla äldre byggnader från kolonialtiden med modern arkitektur och färggranna småhus. Stadens huvudgata kallas Hip Strip och kantas av hotell, restauranger, barer, rombutiker och gatuförsäljare med typiska souvenirer. Många av stadens restauranger serverar den lokala specialiteten jerk (kryddigt marinerad kyckling, fläskkött eller fisk som träkolgrillas.) Ryktet säger att öns bästa ”jerk-resturang” heter Scotchies och finns på Hip Strip.

På Jamaica odlas världens kanske mest eftertraktade kaffe – Jamaica Blue Mountain Coffee. Bönorna odlas i de Blå Bergen, vilket bidrar till kaffets söta smak.
Du kan även besöka Montego Bays mest kända strand, Doctor’s Cave Beach, under dagen. Stranden fick sitt namn på 1920-talet när en osteopat påstod sig ha märkt helande krafter i vattnet.
(Avgift kan förekomma om man vill solbada på stranden).

Ankomst till Montego Bay 09.00. Avgång 20.00

Dag 6
Georgetown, Caymanöarna
Vi vaknar upp till vyerna av Caymanöarna. Boka in dig på någon utflykt som erbjuds eller ta dig runt på egen hand. Caymanöarna ligger i Brittiska Västindien och George Town, öarnas huvudstad, är belägen på ön Grand Cayman. Öarna var obebodda när Christopher Columbus landsteg på sin fjärde resa över Atlanten. Britterna började kolonisera, framför allt Grand Cayman, under sent 1600-tal och Caymanöarna har sedan dess varit under brittiskt styre.

Huvudstaden George Town blandas av flera färgglada hus, turkost vatten och spektakulära stränder. Förmodligen lockar en dag på den världsberömda stranden Seven Mile Beach. Den benämns ofta som den härligaste stranden i Karibien. Passa även på att göra fynd bland designerkläder, priserna är lägre eftersom ön är skattebefriad.

Ankomst till Caymanöarna 09.00. Avgång 15.00.

Dag 7
Cozumel, Mexico
Vi släpper ner ankaret vid Cozumel, Mexikos största ö. Cozumel ligger 19 kilometer utanför Yucatánhalvön. Ön är bara 45 km lång och 16 km bred, men den är mest omtalad för sin fantastiska dykning och snorkling. Här finns många små korallrev och det finn stor chans att få möta havssköldpaddor. För den kulturintresserade finns mycket att upptäcka – det finns en del efterlämningar från mayastäder på ön.
Även här har du möjlighet att upptäcka ön, antingen på egen hand eller boka in dig på en utflykt.

Ankomst till Cozumel 10.00. Avgång 18.00

Dag 8
Havanna – Jibacoa
Vårt äventyr på det böljande blå närmar sig sitt slut och under eftermiddagen får vi åter mark under fötterna då vi ankommer Havanna. När vi har checkat ut från fartyget kommer vår guide att visa oss till vår transferbuss, som ska ta oss till vår inkvartering för de sista fyra nätterna i Jibacoa, som är beläget cirka en timme från Havanna.

Dag 9-11
Njut av Jibacoa
Njut av härliga dagar på strandparadiset Jibacoa. Läs en god bok under palmerna, snorkla i det kristallklara vattnet och upplev det färgglada havslivet. Det finns även möjlighet för vandring i bergen och förföras av den underbara utsikten över bukten.

Dag 12
Avslappning och hemresa
Även det goda livet måste ha ett slut och det är dags att bege oss till flygplatsen i Havanna där vi checkar in bagaget och flyger hem över Atlanten.

Dag 13
Hemma i Sverige

MSC Opera

Boende 
Hytterna på MSC Opera är utrustade med faciliteter så som tv, garderob, dusch, toalett, telefon, minibar, hårtork, säkerhetsbox och luftkonditionering. Dubbelsängarna är två enkelsängar som kan skjutas ihop.
Det är städning i hytterna två gånger om dagen, badlakan får du av hyttpersonalen eller på soldäck. Ström 220/110V.
Det är WiFi ombord (mot tillägg), men det är dyrt eftersom signalerna kommer från satellit.

Hyttkategorier
På kryssning med MSC Opera kan du välja mellan innvändig hytt, utvändig hytt eller utvändig hytt med balkong.
- Invändig (ca. 13 m2), ligger på däck 7-10
-Utvändig (ca. 13 m2), ligger på däck 7-10
-Utvändig med balkong (ca. 16 m2), ligger på däck 9-10.

Pass och visum
Visum krävs för inresa på Kuba och det måste arrangeras innan avresa. Passet skall vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst från Kuba. Visum kan sökas direkt på ambassaden i Stockholm vilket för närvarande är det en kostnad på SEK 162:-. Visum kan även arrangeras genom att skicka in kopia på passet och visumansökan med post till ambassaden, kostnaden blir då f.n. SEK 457:-. Kubas ambassad når du på telefon 08 - 545 83 277 eller på www.cubadiplomatica.cu
Visumpaket kan även beställas via Solresor och skall göras i samband med bokning av resan. Kopia på pass samt ifylld visumansökan skall vara Solresor tillhanda senast 6 veckor innan avresa. Visumet levereras tillsammans med de slutgiltiga resehandlingarna ca 2 veckor innan avresa.

Är du gravid?
Var uppmärksam på att spädbarn under 6 månader av säkerhetsskäl inte kan får medfölja på kryssning. Om du kommit längre än vecka 23 av graviditeten kan du inte vara med på en kryssning, också av säkerhetsskäl.

När du går ombord
När du kommer till hamnen ska du använda:
- Pass (giltigt i minst 6 månader efter avslutad kryssning)
- Kryssningsbiljett (som du får skickad av Solresor före avresa)
- Kreditkort till att betala all förbrukning ombord

Måltider
Frukost, lunch och middag är inkluderat i priset. Du äter måltiderna i fartygets huvudrestaurang. Alla tre måltider serveras från en buffé. Det är också möjligt att få frukosten serverat som roomservice i hytten alla mornar med undantag för avresedagen. Tjänsten kan du beställa i formuläret som ligger i hytten, eller genom att ringa till receptionen. Middagen serveras i restaurangen i två sittningar. När du beställer resan kan du önska när på kvällen du önskar att äta. Din sittning blir bekräftad vid ombordstigning.
Läs mer på https://www.msccruises.se/sv-se/Homepage.aspx

Underhållning och aktiviteter
På kryssningen finns det många olika former av underhållning både på dag- och kvällstid. Du kan också utföra fysisk aktivitet eller skämma bort dig med behandlingar.
Det finns bland annat:
• Teater
• Kasino
• Spelsalonger
• Butiker
• Flera salonger och barer
• Löpband
• Minigolf
• Volleyboll
• Basket
• Tennis
• Spa-avdeling
Obeservera att utbudet kan variera.

Dricks
På kryssningen betalar du 8,50 Euro per natt per person i dricks. Du behöver därför inte tänka mer på det under resan. Beloppet blir automatiskt draget från ditt konto ombord.
Utöver det tillkommer en serviceavgift på 15% på alla inköp i baren och alla spa-behandlingar.
Läs mer på https://www.msccruises.se/sv-se/Homepage.aspx

Vilken dresscode tillämpas ombord?
Det är lätt att planera vad du ska ha med dig vad gäller kläder. Ledig klädsel gäller på dagen och lite finare kläder till kvällen. På kvällen kan du till exempel ha skjorta, blus eller en topp och långbyxor eller kjol. En byxdress, kavaj eller klänning går lika bra. Formell klädsel är cocktail eller frack för kvinnor och kostym, slips eller smoking för män. Vi rekommenderar att du packar en liten väska/carry-on med vad du behöver för den första dagen ombord, eftersom det kan ta några timmar innan vårt bagage förs till din hytt (bagage levereras efter avresa).

Biljett och resebevis?
Du mottar först en bokningsbekräftelse från Solresor.

När kan jag gå ombord?
Tidpunkten för ombordstigning på kryssningsfartyget finns på din biljett. Följ din skandinavisktalande reseledare, men om du inte är ombord senast två timmar före avresa, antar vi att du inte är med. Kryssningen är då ansedd som avbeställd, och du har inte rätt till någon form av återbetalning av totalsumman utöver kostnaden för skatter.

Hur betalar jag köp ombord?
Valutan ombord är Euro. Fartyget är kontantfritt, och alla köp registreras på ditt Cruise Card, som du får vid incheckning. Vid ankomst sätter du in en deposition på 250 Euro på kortet. Använder du mer, sätter du bara in pengar på kortet. Dina samlade köp betalas vid kryssningens slut.
Vi vill uppmärksamma att fartyget använder sin egen valutakurs, som kan avvika från den kurs din egen bank har. På några områden ombord används inte det kontantfria systemet (till exempel i kasinot). Här kan du betala med kontanter. Alla fartyg har minibank ombord (uttag mot avgift).

Elektrisk utrustning
Ström ombord är 110/220V. Du behöver själv undersöka om du eventuelt är i behov av adapter.. Det är inte tillåtet att använda värmeutvecklande el-apparater (till exempel vattenkokare).

Vad är förbjudet att ta med ombord?
• Alkohol (det är tillåtet att ta med två flaskor ombord, dock ej för förtäring ombord)
• Sax
• Strykjärn
• Stearinljus
• Vapen (inkl. knivar, fickkniv, Leatherman o.l)
• Vinöppnare
• Kaffemaskin/vattenkokare
• Elektrisk transformator
• Brandfarlig vätska
• Sprängämnen (till exempel fyrverkeri)
• HAM radioutrustning
• Hockeyklubbor
• Läkemedel
• Skateboard/surfbräda

Var och när kan jag äta?
Alla måltider ombord är inkluderat i priset. Du kan äta middag kl. 18.30 eller 20.45. Vid beställning av resan kan du upplysa oss om när du föredrar att äta, men tidpunkten kan inte garanteras.
Allmänna tidspunkter för måltiderna i huvudrestaurangen:
Frukost: 07.30 - 11.00. Du kommer när det passar dig.
Lunch: 12.00 - 13.30. Du kommer när det passer dig.
Middag: 18.30 eller 20.45. Du får information vid incheckning om vilka tider du fått.
Kontinental frukost serveres på förfrågan i hytten.

Vad händer om jag blir sjuk ombord?
Ombord finns en läkare och minst en sjuksköterska. Du måste själv betala och därför rekommenderar vi att du har Goudas försäkring, antingen som komplement till din hemförsäkring eller en fulltäckande försäkring. Behåll alla kvitton, försäkringsbolaget kräver dokumentation vid händelse av en försäkringsskada.

Rökning
Det är stort sett rökfritt på alla kryssningsfartyg, men det är likväl tillåtet att röka på vissa områden ombord. Det är inte tillåtet att röka i hytten eller balkongen som tillhör hytten.

Drycker
Drycker är inte inkluderat. Till frukost är vatten, juice, kaffe och te inkluderat. Till övriga måltider ingår endast vatten, kaffe och te från självbetjänningsautomaterna under bufférestaurangens öppningstid.
Du kan köpa drycker i alla barer och restauranger ombord. Åldersgräns är 21 år för att köpa och dricka alkoholhaltiga drycker ombord.
Det är inte tillåtet att med sig alkoholhaltiga drycker för eget bruk till hytten. Om du tar alkoholhaltiga drycker med dig, blir det konfiskerat och förstört när du går ombord. Om du handlat drycker, låses dem in i ett skåp i receptionen och du hämtar ut det under sista kvällen.

Hur gör jag för att checka ut från fartyget?
Dagen för landstigning får du de nödvändiga upplysningarna i ”Program for the Day”. Kryssningsvärden och din skandinaviska reseledare förklarar hur allt kommer att gå till.. Du får adresslappar i olika färger som du sätter på ditt bagage. Du ställer bagaget i korridoren kvällen före vi går i land. Där blir den hämtad och transporterad till ankomsthallen när fartyget anländer till kajen. Tullpersonalen kommer att undersöka ditt bagage. Ha alltid dina värdesaker i handbagaget.

Säkerhet
”Muster drill” är en obligatorisk säkerhetsutbildning för alla gäster och besättning ombord. Syftet med övningen är att alla ska känna till nödsignaler och veta vad man ska göra om en nödsituation skulle uppstå. Internationella konventionen om säkerhet för människoliv till sjöss (SOLAS) riktlinjer kräver att en utbildning ska hållas inom 24 timmar efter att fartyget lämnat hamnen. Utbildningen hålls på engelska men informationen är också anpassad till nationalitet.

Ändringar av rutten
Observera att ändringar av rutten sällan inträffar. Oförutsedda omständigheter kan däremot ske och Solresor kan inte hållas ansvariga.

För mer information om din kryssning: https://www.msccruises.se/sv-se/Homepage.aspx

 

 

Värt att veta

Observera
För att kunna bekräfta bokningen till vår agent på Kuba behöver vi få in en kopia av ditt pass senast 60 dagar innan avresa. Passkopian kan mailas till passuppgifter@solresor.se. Vänligen uppge bokningsnummer och avresedatum.

Bekvämlighet
Denna rundresa kräver att man på egen hand skall kunna ta sig fram till fots där höjdskillnader och trappor kan förekomma. Dessa etapper är inte avancerade men kräver dock en viss kondition för sitt genomförande. Resenären ansvarar själv för att följa med gruppen vid dessa tillfällen, eller bekosta annan egen transport om detta inte kan ske. Vid allvarligare rörelsehinder bör ledsagare medfölja.

Deltagare
Rundresan genomförs vid minimum 20 anmälda deltagare. Vid händelse av en inställd resa meddelar Solresor samtliga anmälda deltagare snarast möjligt, dock senast 14 dagar före avresedagen. Solresor ska även, om möjlighet till detta föreligger, erbjuda anmälda deltagare alternativa avresor.

Dricks
Det har i många länder blivit kutym att lämna dricks och som resenär får man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricksen, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Att ge dricks är frivilligt och ska ges som en uppskattning vid mottagande av god service. Vi kan inte avskaffa drickssystemet men våra färdledare ger råd om vilken summa som är lämplig för olika tjänster. Av kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service.

På kryssningen betalar du ca 8,50 Euro per natt per person i dricks. Du behöver därför inte tänka mer på det under resan. Beloppet blir automatiskt draget från ditt konto ombord.

Utöver det tillkommer en serviceavgift på 15% på alla inköp i baren och alla spa-behandlingar.

Flygresan
Vi flyger med KLM via Amsterdam t/r till Kuba. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i resrutten.
Observera reglerna för vätskor i handbagaget. Se www.transportstyrelsen.se för mer information. Viktiga mediciner och ömtåliga eller stöldbegärliga saker ska du ta med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Bagageutrymmet i bussen under rundresan är begränsat. Vi rekommenderar därför mjuka resväskor eller väska av modell ”sportbag”.

Försäkring
Sedan 2010 krävs det att resande till Kuba kan visa upp ett intyg på engelska att man har en rese-/hemförsäkring som täcker de kostnader för medicin, läkarhjälp, sjukhustransport och sjukhusvistelse som kan komma att uppstå vid ett eventuellt insjuknande. Ta därför med servicekortet på din hemförsäkring på resan till Kuba. Om man inte har något sådant dokument kan man behöva köpa en sjukförsäkring på plats för ca 20 SEK/dag. Den kubanska sjukvården har utnyttjats av turister och därför har denna regel införts. Vi rekommenderar att du tecknar en heltäckande reseförsäkring. De resor vi erbjuder innebär andra förutsättningar jämfört med en resa till en traditionell charterdestination. Genom en heltäckande reseförsäkring som Solresor erbjuder har du en försäkring som innehåller de moment som är viktiga på den typen av resa och som kan vara mindre täckt i en hemförsäkring, såsom: Täckning av privat sjukvård - utan att försäkringsbolaget behöver godkänna i förväg. Den allmänna sjukvården kan vara bristfällig på en del av de platser vi besöker. Täckning av alla våra aktivitetsmoment, såsom paddling, naturvandringar och annat. Invaliditetsskydd. Kontakta gärna oss då vi har ett nära samarbete med Gouda Reseförsäkring.

Klimat & klädsel
Kuba har ett milt och stabilt subropiskt klimat som kan jämföras med svensk sommar. Vattnet i havet ligger på ca 25 - 26 grader och något varmare under sommaren. Kubanen klär sig propert men informellt och ingen speciell klädsel krävs för middagar. Svala sommarkläder, gärna i bomull, rekommenderas samt bra ingångna skor då promenader förekommer under rundresan. Ta gärna med en tröja eller kofta då vinden på kvällar och luftkonditionering i bussarna kan ibland upplevas som lite kyliga.
Ombord på kryssningen: Det är lätt att planera vad du ska ha med dig vad gäller kläder. Ledig klädsel gäller på dagen och lite finare kläder till kvällen. På kvällen kan du till exempel ha skjorta, blus eller en topp och långbyxor eller kjol. En byxdress, kavaj eller klänning går lika bra. Formell klädsel är cocktail eller frack för kvinnor och kostym, slips eller smoking för män. Vi rekommenderar att du packar en liten väska / carry-on med vad du behöver för den första dagen ombord, eftersom det kan ta några timmar innan vårt bagage förs till din hytt (bagage levereras efter avresa).

Pass, visum och vaccination
Kontrollera i god tid före avresan att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. För skandinaviska medborgare krävs visum för inresa på Kuba, se separat information om visum. Utländska medborgare bör kontakta sin ambassad eller Kubas ambassad för visumkrav. Krav och rekommendationer rörande vaccination är under ständig förändring. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer inför resan.

Solresor på Kuba/kryssningen
Svensktalande färdledning och lokala engelsktalande guider på plats. Under delar av rundresan och vid vissa expeditioner kan lokala engelsktalande guider komma att stå för guidning på grund av nischkunskap och lokala lagar.

Speciella önskemål
För reguljärflyg gäller särskilda regler vid graviditet, handikapp samt specialmat och platsbokning. Förfrågan om specialmat eller flygplatsservice vid handikapp skall göras vid bokningstillfället eller snarast efter erhållen bokningsbekräftelse. Klar specifikation över handikapp skall lämnas.

Valuta
Kuba har två valutor. Peso Convertible förkortas CUC och är knuten till amerikanska dollarn. 100 CUC motsvarar cirka 900 kronor (okt 2016). Peso Convertible används av turister. Den lokala valutan heter Peso Cubano och förkortas CUP. Det går 26,50 Peso Cubano på en Peso Convertible (april 2016). Du kan inte köpa Kubanska valuta i Sverige. Lämpligast att ta med sig är europeiska Euro och växla på plats. Vid växling av amerikanska dollar (USD) tas en straffavgift ut vid växling. Uttagsautomater som accepterar främst Visa men även Mastercard finns att tillgå. American Express fungerar inte på Kuba. Uttagsautomater finns i större städer. Betalning med internationella kontokort accepteras främst på hotell och i vissa restauranger.
Valutan i Jamaica heter dollar och förkortas JMD. 100 USD motsvarar cirka 7 kronor (okt 2016). Valutan kan köpas i Sverige.
Valutan i Caymanöarna heter dollar och förkortas KYD. 100 KYD motsvarar cirka 1 100 kronor (okt 2016). Valutan kan inte köpas i Sverige. Det går att betala med USD på Caymanöarna och man får då eventuell växel tillbaka i lokal valuta.
Valutan i Mexiko heter peso och förkortas MXN. 100 MXN motsvarar cirka 50 kronor (okt 2016). Valutan kan köpas i Sverige.

Öppet köp
För dig som bokar Solresors avbeställningsskydd gäller öppet köp fram till 90 dagar innan avresa på rundresor till ordinarie pris.

Dela nuvarande URL via E-mail