• Portugal

Portugal

Resor till Portugal - Europas utpost mot Atlanten. Portugal är ett spännande land med behagligt klimat och mycket sol året runt. Förutom de populära resemålen Madeira och Azorerna har det Portugisiska fastlandet och Lissabon mycket att erbjuda i form av historia, kultur och nöje. 

Portugal har en mycket lång och intressant historia med inslag från t.ex. Romartiden, Arabiska erövringar och Portugals tid som stormakt. De många olika kolonierna Portugal besatte har påverkat landets idag starka och speciella kultur. Den portugisiska folkmusikstilen fado är en sorts klagosång med influenser från portugisiska sjömanssånger, Brasilien, afrikansk slavmusik och arabisk musik. 

I matväg finns allt i Portugal, men det är fisk och skaldjur som Portugal kanske mest är känt för. Portugal är också känt för sina goda viner, madeiraviner och portviner. Landets natur är väldigt skiftande. Fastlandet, med sin långa kustremsa, är bergigt i norr och mest ett slättlandskap i söder. Ögrupperna Azorerna och Madeira med sina underbara blommor och grönska är dramatiskt klippiga efter sin vulkaniska historia. Portugal har helt enkel något för alla att uppleva oavsett tycke och smak.

Fakta

Huvudstad
Lissabon

Invånarantal
Ca 10,6 miljoner

Nationaldag
10 juni

Tid
Sverige -1 timme

Valuta
Euro

Klimat
Klimatet på de azoriska öarna är tempererat året runt, utan större variationer. Den årliga medeltemperaturen varierar från 14 grader i februari till 24 grader i augusti. Havets medeltemperatur, som påverkas av golfströmmen, brukar ligga mellan 16 och 22 grader. Portugals fastland har subtropiskt-medelhavsklimat med milda vintrar och varma till heta somrar. 

Dela nuvarande URL via E-mail