• Reslängd 15 dagar

Cuba Libre

0
Tillbaka

RUM & PRISER

  • Antal resenärer
Avbryt Reser från
Från
 
  • Stockholm
  • Göteborg
  • Köpenhamn
Avbryt Avresedatum
Välj avresedatum
Genomsnittligt pris per månad
Avbryt Resenärer

Om rundresan

Vi fyller denna karibiska resa på Kuba med oslagbar natur, historia, kultur, färgexplosioner, dofter, rytmer och självklart öns största sevärdheter med en fascinerad huvudstad. Låt vår guide tillsammans med de genuint vänliga kubanerna ta dig hela vägen in i Kubas hjärta och själ på denna rundresa!

En 15-dagars rundresa på Kuba, pris fr. 24 995 kr.

Ladda ner PDF!

Allt detta ingår i resans pris
• Välkomstmiddag på Floridita i Havanna
• Guidad utflykt till Viñalesdalen och Pinar del Rio
• Inträde och båttur i La Cueva del Indio
• Guidad stadsrundtur Havanna, inklusive 2 timmar i amerikanare från 50-talet i det moderna, monumentala Havanna
• Guidad stadsrundtur Cienfuego
• Guidad stadsrundtur Trinidad
• Utflykt i nationalparken Topes de Collantes bland vattenfall och vacker natur 
• Guidat besök vid Che Guevaras monument
• Frukost alla dagar
• Lunch dag 2, 3 och 7
• All inclusive på hotellet dag 8 - 13 med avslutningsfrukost dag 14
• Två nätter i Trinidad på Casa Particulares*
• En natt del i dubbelrum i Nationalpark Topes de Collantes
• Tre nätter del i dubbelrum Hotel Memories Paraiso Azul, Fem stjärnor
• Tre nätter del i dubbelrum Hotel Memories Varadero, Fyra stjärnor
• Två nätter del i dubbelrum på Memories Havanna, Fyra stjärnor 
• Två nätter i Havanna på Casa Particulares*
• Avskedsmiddag i Varadero 
• Alla transporter enligt program
• Svensktalande färdledare och engelsktalande lokalguide där så krävs
• Flyg t/r Havanna med KLM
• Middag dag 7

* Casa Paticular är rum i privata hus, av enklare standard, med egen toalett/dusch, aircon etc. Privatägt hotell men reception saknas oftast. Du bor mitt i historiska centrumet av staden.

Enkelrumstillägg: 6000 kr

Avresor från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn

2017
8 / 15 / 22 / 29 januari
5 / 12 / 19 / 26 februari
5 / 12 / 26 mars
2 / 9 april
15 / 29 oktober
12 / 26 november

2018
7 / 14 / 21 / 28 januari
4 / 11 / 18 / 25 februari
4 / 11 / 18 / 25 mars

 

Dagsprogram

Dag 1
Skandinavien -Havanna
Vi flyger över Atlanten, in i den karibiska övärlden och landar i Havanna. Vår guide möter upp och tar oss till den historiska delen av staden. Efter välkomstmötet är kvällen är fri för egna aktiviteter.

Dag 2
Havanna
Då är det dags att ta oss an underbara Havanna, en av världens mest fascinerade huvudstäder. Vi får en guidad stadsrundtur både till fots och i amerikanare från 50-talet. I de centrala, historiska kvarteren vandrar vi runt och ser bland annat de kända torgen Plaza Vieja, Plaza de la Catedral och Plaza de Armas. Vi passerar katedralen, Capitolio Nacional och följer Hemingways många kända fotspår samt besöker hans museum.

Efter lunch intar vi amerikanska bilar från 50-talet och cruisar genom det moderna Havanna, revolutionens torg, kör längs strandpromenaden Malecon och upp till Jesusstatyn där vi får en enastående vy över hela staden. Det blir verk ligen en välfylld intrycksfull dag med det absolut bästa av Havanna. Dagen avslutas med gemensam middag på ett av Ernest Hemingways favoritställen, El Floridita.

Dag 3
Viñales & Pinar del Rio
Dagen ägnas åt den västligaste delen av Kuba. Vi tar oss först till Viñalesdalen, som av Unesco förklarats som världsnaturarv. Dramatiska bergstoppar varvas med frodig grönska och här odlas, det som av många anses vara, världens bästa tobak. Första stoppet blir i Pinar del Rio där vi ska få se hur den världsberömda cigarren handrullas. Vi färdas sedan vidare till Mogote dos Hermanas och får se en gigantisk muralmålning av konstnären Leovigildo González, målad på uppdrag av Fidel Castro, föreställande evolutionens historia.

Vi avnjuter en god lunch i den lummiga grönskan innan vi tar oss till Cueva del Indio som är en spektakulär grotta. Grottan vi besöker är inte så stor men när man vandrat bland stalaktiter och stalagmiter kommer man plötsligt fram till en underjordisk flod. Här får vi gå ombord på en båt, som tar oss vidare i grottsystemet tills floden mynnar ut vid ett vattenfall där vi stiger av. Färden är verkligen fängslande och vacker. Vi passar på att köra upp på ett berg med utsiktsplats och får uppleva Viñalesdalgångens i särklass vackraste utsikt innan vi åter tar oss till Havanna.
I Havanna byter vi boende från hotell till Casa Particulares.

Dag 4
Havanna
Passa på att besöka något av de många intressanta museum staden erbjuder eller bara strosa runt och njut av rundresans enda lediga dag i underbara Havanna. Varför inte börja kvällen på La Bodeguita del Medio och avsluta på någon av stadens salsa- eller jazzklubbar.

Dag 5
Cienfuegos
Vi lämnar Havanna bakom oss och fortsätter vår rundresa österut. På vår färd kommer vi att passera Bahia de Cochinos. Buktens namn har översatts till Grisbukten och blev år 1961 internationellt uppmärksammad för invasionen av 1400 exilkubaner, tränade av CIA, som försökte återinta Kuba. Playa Larga var en av två landstigningsplatser för invasionen och på vår resa längs buktens östra strand, omgiven av vacker natur, får vi höra om invasionens märkliga historia, på väg mot den andra landstigningsplatsen Playa Giron vid buktens mynning.

Så småningom ankommer vi till staden Cienfuegos som fått smeknamnet Söderns pärla. Vi får en guidad vandring i stadens historiska centrum, som är upptaget som världsarv av Unesco, eftersom den är en av de bäst bevarade städer från spanska upplysningstiden tidigt 1800-tal. Vi ser katedralen, triumfbågen, stadens fästning och mycket mer. Därfeter tar vi oss vidare till nästa höjdpunkt på vår resa genom Kuba, staden Trinidad, som även den skyddas som världsarv av Unesco. Avslutningsvis checkar vi in på vårt Casa Particulares i Trinidad.

Dag 6
Trinidad
Morgonen ägnar vi oss en guidad vandring i den fantastiska kolonialstaden Trinidad som grundades redan år 1514. Här har tiden verkligen stått stilla. Trinidads historiska centrum är pittoreskt med sina pastellfärgade hus och kullerstensbelagda gator som trafikeras av allt från oxdragare och hästspann till stora vräkiga 50-talsamerikanare. Vi får tid att på egen hand upptäcka staden och besöka marknaden som ligger inträngd mellan gränderna. Vi träffas åter för en god middag tillsammans på en lokal restaurang.

Dag 7
Trinidad - Topes de Collantes
Vi reser genom bergen upp mot den fantastiska nationalparken Topes de Collantes, väl där vandrar vi i regnskogen och får uppleva fantastiska miljöer. Några kilometers vandring och vi kommer fram till de fantastiska vattenfallet El Rocio i Parque Guanayara, som är en fanatsatisk upplevelse som man sent kommer glömma.

På vägen dit ser vi också kaffeplantager och traditionella bondgårdar i nationalparken. Vår guide kommer att ge oss en lektion i traktens flora och fauna under färden. Det finns även många olika arter av fåglar i området. Kanske kommer vi få chans till en simtur i en naturlig pool. Under dagen intar vi en gemensam lunch.

Dag 8-10
Cayo Santa Maria
Efter frukost beger vi oss mot Cayo Santa Maria. Vi färdas genom ett vackert landskap med ständiga insprängda palmer mellan sockerrörsfält, risodlingar och tobaksfält. Den här resan genom vardagens Kuba på okända vägar kommer att bli en av resans höjdpunkter för många. Vi tar oss ut till orten Cayo Santa Maria där lyxhotell byggts för att ta emot soltörstande turister. Här finns flera hotell men storleken på området ger ändå att känslan av att ha stranden för sig själv. Vi checkar in och det är dags för lite avkoppling. Stränderna är långa och kritvita, havets vatten är varmt och djupt turkosblått, poolerna svalkande och all inclusive ingår dessa dagar, njut!

Dag 11
Cayo Santa Maria - Che Guevara - Varadero
Resan idag blir från ett paradis till ett annat med ett spännande historiskt stopp längs vår väg. Vår resa går till Santa Clara som blivit en historisk och viktig plats på Kuba. Vid Santa Clara stod ett av de avgörande slagen vid revolutionen 1958, en argentinsk läkare vid namn Ernesto Rafael Guevara de la Serna deltog vid Fidel Castros sida. Läkaren blev sedermera känd under namnet Che Guevara. Che Guevara dödades i Bolivia den 9 oktober 1965 där han också först begravdes. 1997 grävdes kvarlevorna upp för DNA analys och lämnades sedan ut till Kuba. Han begravdes i Santa Clara och ett stort monument har byggts upp kring platsen. Här kan vi bland annat se den eviga lågan som brinner för de stupade. Vår guide tar oss med på en rundvandring vid monumentet och berättar historien om denna mytomspunna man. Resan går sedan vidare till Varadero där härliga stränder och ett inbjudande hav väntar på oss.

Dag 12-13
Varadero
Det turkosblåa vattnet rullar in mot de kritvita stränderna innan den låga mangrovevegetationen tar vid, strax bakom mangroven ligger vårt hotell vackert under palmernas skydd. Här kan vi verkligen koppla av och begrunda allt vi sett av Kuba på denna rundresa. Unna dig en massage, shoppa de lokala hantverken och varför inte besöka halvöns vackra nationalpark längst ut på nordöstra spetsen. Att transportera sig runt på halvön i en stor amerikanare från 50-talet kostar inte många kronor oavsett om det är till shopping eller nationalpark. Sista kvällen spenderar vi tillsammans på en trevlig restaurang.

Dag 14-15
Havanna - Skandinavien
Även det goda livet måste ha ett slut och det är dags att bege oss till flygplatsen i Havanna där vi checkar in bagaget och flyger hem över Atlanten igen.

Resfakta & Visum

Reslängd: 15 dagar
Frånpris: Del i dubbelrum från 24 995 kr.
Enkelrumstillägg 6000 kr

Boende under rundresan
 

Havanna
Memoires Havana
Havanna Casa Particular

Cayo Santa maria
Memories Paraiso Azul

Trinidad
Casa Particulare
Hotel Los Helechos

Varadero
Memories Varadero

Vi använder oss huvudsakligen av de inkvarteringar som presenteras ovan. Observera att det kan förekomma avvikelser från dessa hotell, ofta i samband med större konferenser eller liknande på resmålet. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i ovanstående hotellista.

Viktig information - krav på visum!
Visum krävs för inresa på Kuba och det måste arrangeras innan avresa. Passet skall vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst från Kuba. Visum kan sökas direkt på ambassaden i Stockholm vilket f.n. är en kostnad på SEK 162:-. Visum kan även arrangeras genom att skicka in kopia på passet och visumansökan med post till ambassaden, kostnaden blir då f.n. SEK 457:-.
Kubas ambassad når du på telefon 08 - 545 83 277 eller på www.cubadiplomatica.cu
Visumpaket kan även beställas via Solresor och skall göras i samband med bokning av resan. Kopia på pass samt ifylld visumansökan skall vara Solresor tillhanda senast 6 veckor innan avresa. Visumet levereras tillsammans med de slutgiltiga resehandlingarna ca 2 veckor innan avresa.

Kostnaden för visumpaket genom Solresor är ca SEK 400:-

Vid beställning av visumpaket fyll i visumansökan samt bifoga kopia på passet.
Ladda ner visumansökningsblankett.
Kopia på pass och visumansökan skickas till:

Adress
 
Solresor, Box 4045, 203 11 Malmö (att: Rundresor)
eller e-post: passuppgifter@solresor.seVärt att veta

Observera
För att kunna bekräfta bokningen till vår agent på Kuba behöver vi få in en kopia av ditt pass senast 6 veckor innan avresa. Passkopian kan mailas till passuppgifter@solresor.se. Vänligen uppge bokningsnummer och avresedatum.


Bekvämlighet

Denna rundresa kräver att man på egen hand i vissa fall skall kunna ta sig fram till fots där höjdskillnader och trappor förekommer. Dessa etapper är inte avancerade men kräver dock en viss kondition för sitt genomförande. Resenären ansvarar själv för att följa med gruppen vid dessa tillfällen, eller bekosta annan egen transport om detta inte kan ske. Vid allvarligare rörelsehinder bör ledsagare medfölja.

Deltagare
Rundresan i Kuba genomförs vid minimum 20 anmälda deltagare. Vid händelse av en inställd resa meddelar Solresor samtliga anmälda deltagare snarast möjligt, dock senast 14 dagar före avresedagen. Solresor ska även, om möjlighet till detta föreligger, erbjuda anmälda deltagare alternativa avresor.

Dricks
Det har i många länder blivit kutym att lämna dricks och som resenär får man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricksen, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Att ge dricks är frivilligt och ska ges som en uppskattning vid mottagande av god service. Vi kan inte avskaffa drickssystemet men våra färdledare ger råd om vilken summa som är lämplig för olika tjänster. Av kulturella skäl är det olämpligt att förbetala dricks. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. Beräkna ca. EUR 30.


Flygresan

Flyg i ekonomiklass inklusive mat och dryck ombord med KLM via Amsterdam till Havanna. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i resrutten.

För mer bagageinformation läs här!

Observera reglerna för vätskor i handbagaget. Se www.transportstyrelsen.se för mer information. Viktiga mediciner och ömtåliga eller stöldbegärliga saker ska du ta med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Bagageutrymmet i bussen under rundresan är begränsat.


Försäkring
Sedan 2010 krävs det att resande till Kuba kan visa upp ett intyg på engelska att man har en rese-/hemförsäkring som täcker de kostnader för medicin, läkarhjälp, sjukhustransport och sjukhusvistelse som kan komma att uppstå vid ett eventuellt insjuknande. Ta därför med servicekortet på din hemförsäkring på resan till Kuba. Om man inte har något sådant dokument kan man behöva köpa en sjukförsäkring på plats för ca 20 SEK/dag. Den kubanska sjukvården har utnyttjats av turister och därför har denna regel införts. Vi rekommenderar att du tecknar en heltäckande reseförsäkring. De resor vi erbjuder innebär andra förutsättningar jämfört med en resa till en traditionell charterdestination. Genom en heltäckande reseförsäkring som Solresor erbjuder har du en försäkring som innehåller de moment som är viktiga på den typen av resa och som kan vara mindre täckt i en hemförsäkring, såsom:
Täckning av privat sjukvård - utan att försäkringsbolaget behöver godkänna i förväg.
Den allmänna sjukvården kan vara bristfällig på en del av de platser vi besöker.
Täckning av alla våra aktivitetsmoment, såsom paddling, naturvandringar och annat.
Invaliditetsskydd.

Kontakta gärna oss då vi har ett nära samarbete med Gouda Reseförsäkring.

Klimat och klädsel
Kuba har ett milt och stabilt subropiskt klimat som kan jämföras med svensk sommar. Vattnet i havet ligger på ca 25 - 26 grader och något varmare under sommaren. Kubanen klär sig propert men informellt och ingen speciell klädsel krävs för middagar. Svala sommarkläder, gärna i bomull, rekommenderas samt bra ingångna skor då promenader förekommer under rundresan. Ta gärna med en tröja eller kofta då vinden på kvällar och luftkonditionering i bussarna kan ibland upplevas som lite kyliga.

Pass, visum & vaccination
Kontrollera i god tid före avresan att ditt pass är giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Solresor ansvarar inte för följderna om resenär saknar giltigt pass. För skandinaviska medborgare krävs visum för inresa på Kuba, se separat information om visum. Utländska medborgare bör kontakta sin ambassad eller Kubas ambassad för visumkrav. Krav och rekommendationer rörande vaccination är under ständig förändring. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer inför resan.

Solresor på Kuba
Svensktalande färdledning och lokala engelsktalande guider på plats. Under delar av rundresan och vid vissa expeditioner kan lokala engelsktalande guider komma att stå för guidning på grund av nischkunskap och lokala lagar.


Speciella önskemål

För reguljärflyg gäller särskilda regler vid graviditet, handikapp samt specialmat och platsbokning. Förfrågan om specialmat eller flygplatsservice vid handikapp skall göras vid bokningstillfället eller snarast efter erhållen bokningsbekräftelse. Klar specifikation över handikapp skall lämnas.


Valuta
Kuba har två valutor. Peso Convertible förkortas CUC och är knuten till amerikanska dollarn f.n. 1 CUC = 8,13 SEK (april 2016). Peso Convertible används av turister. Den lokala valutan heter Peso Cubano och förkortas CUP. Det går 26,50 Peso Cubano på en Peso Convertible (april 2016). Du kan inte köpa Kubanska valuta i Sverige. Lämpligast att ta med sig är europeiska Euro och växla på plats. Vid växling av amerikanska dollar (USD) tas en straffavgift ut vid växling. Uttagsautomater som accepterar främst Visa men även Mastercard finns att tillgå. American Express fungerar inte på Kuba. Uttagsautomater finns i större städer. Betalning med internationella kontokort accepteras främst på hotell och i vissa restauranger.


Öppet köp
För dig som bokar Solresors avbeställningsskydd gäller öppet köp fram till 90 dagar innan avresa på rundresor med reguljärflyg.

Dela nuvarande URL via E-mail