•   Reslängd: 16 dagar

Indiska Oceanens smaragd

0
Tillbaka

RUM & PRISER

  • Antal resenärer
Avbryt Reser från
Från
 
  • Stockholm
  • Göteborg
  • Köpenhamn
Avbryt Avresedatum
Välj avresedatum
Genomsnittligt pris per månad
Avbryt Resenärer

Om rundresan

Vår rundresa går genom underbar, varierande natur från kustens heta stränder, över böljande gröna landskap av djungel och upp till svalkande högland med vackra teplantager. Vi upplever öns största sevärdheter, vilda djur och spännande kultur. Resan avslutas vid paradisliknande sandstränder där snorkling bland korallrevens färgrika undervattensvärld lockar. Följ med till det många kallar Edens lustgård, Sri Lanka!

En 16-dagars rundresa på Sri Lanka, pris fr. 23 995 kr.
Enkelrumstillägg: Pris fr. 7 500 kr.

Ladda hem pdf.

Allt detta ingår i resans pris
• Guidad stadsrundtur i Colombo, Nuwara Eliya och Galle 
• Besök i Dambulla 
• Besök i Sigiriya 
• Hantverksuppvisningar 
• Kandydansuppvisning 
• Besök på tefabrik med provsmakning 
• Besök på Sri Dalada Maligawa 
• Eftermiddagsgamedrive i Yala Nationalpark 
• Inträden till samtliga sevärdheter enligt program 
• Svensktalande färdledning och engelsktalande lokalguide 
• Halvpension (frukost och middag) alla dagar 
• 13 nätter del i dubbelrum på utvalda hotell 
• Tågresa Kandy - Nuwara Eliya
• Flyg t/r Colombo med Turkish Airlines
• Alla transporter enligt program

Avresor från Stockholm och Köpenhamn
2016
28 oktober
11 november

2017
20 januari
17 februari
17 mars

Dagsprogram

Dag 1-2
Skandinavien - Colombo
Flyget tar oss från Skandinavien till staden Colombo i Sri Lanka. Vår färdledare möter upp och tar oss till hotellet för incheckning och möjlighet till avkoppling efter flygresan.

På eftermiddagen startar vi vår upptäcktsfärd med en stadstur i Colombo, den kommersiella huvudstaden i Sri Lanka. Här finner vi en av Asiens största hamnar, där också den största delen av Sri Lankas handel går igenom. Breda avenyer, moderna byggnader, kolonialhus och smala krokiga gator blandas med kristna katedraler, muslimska moskéer och buddistiska tempel. Vår färdledare visar oss stadens alla sevärdheter och berättar dess historia. Efter denna kontrastrika start på rundresan återvänder vi till hotellet där middag serveras på kvällen.
Dag 3
Dambulla
Vår resa går åt nordost och vi färdas in i djungeln på lätt slingrande vägar under trädkronorna. Husen ligger tätt bredvid vägen hela resan och vi kan följa det dagliga livet på nära håll. 

Dambulla sägs vara den centrala punkten i Sri Lanka. Staden är byggd kring ett isolerat granitberg. Här får vi uppleva ett av Unescos världskulturarv. I berget gömmer sig ett imponerande buddistiskt grottsystem med hela 80 grottor i olika nivåer. Här hittar vi fem helgedomar och fyra kloster, allt utsmyckat med ett stort antal statyer, bilder av både Buddha och kungligheter och väggarna är även täckta med muralmålningar.

Vår guide tar med oss på en visning av detta fascinerande grottkomplex och vi får möjlighet att vandra runt på egen hand innan vi tar oss mot hotellet och checkar in för de kommande två nätterna.
Dag 4
Sigiriya
Vi färdas mot Sigiriya, lejonets berg, som en gång var huvudstad i ett kungarike på norra Sri Lanka. Under 200-talet fungerade bergets grottor som kloster för buddistiska munkar. Kung Kasyappa upptäckte dock berget och lät under sista delen av 400-talet uppföra ett fantastiskt palatskomplex. Detta är idag ett av Sri Lankas största turistmål och upptaget som världskulturarv av Unesco. Vår guide berättar historien samtidigt som vi gör en vandring i palatset, från de skickligt utförda vallgravarna, förbi utmejslade lejontassar och upp på toppen. I det övre palatset finns fortfarande kungatronen och dåtidens swimmingpool kvar. Vi får tid att ströva runt på egen hand innan vi tar oss tillbaka till hotellet. Eftermiddagen är fri för att på egen hand koppla av eller delta i olika aktiviteter som hotellet erbjuder.
Dag 5
Kandy
Vi färdas i ett böljande grönt landskap söderut mot Kandy och allt högre upp där de vackra teplantagerna avlöser varandra ett efter ett. Vi passar på att både göra fotostopp och fördjupa oss i traktens hantverkstradition som träsnideri och batik samt odling av kryddor och örter. Kandy grundades på 1300-talet och blev på 1500-talet huvudstad i kungariket med samma namn. Kandy lyckades behålla sitt oberoende som sista kungarike men föll sedan till britterna 1815. Idag är staden Sri Lankas kulturella centrum och Sri Lankas näst största stad.

På plats i Kandy fortsätter vi på kulturens inslagna väg och får vara med om en uppvisning av kandydans. Vi avslutar sedan dagen med att checka in på vårt hotell för de två närmsta dagarna, sedan avnjuts en god middag tillsammans.
Dag 6
Royal Botanical Gardens Peradeniya
Idag ska dina ögon få beskåda Royal Botanical Gardens Peradeniya som är Sri Lankas största botaniska trädgård med sina 147 tunnland och över 4000 olika växtarter där du bland annat hittar 300 unika orkidéarter. I den vackra trädgården kommer du stöta på många olika fågelarter som enbart förekommer på Sri Lanka som den gulpannade barbetten, smaragdparakiten, ceylonhängpapegojan och ceylontimalian. 
Dag 7
Tåg till Nuwara Eliya
Kandys kanske mest kända sevärdhet är Sri Dalada Maligawa, Temple of the tooth - tandtemplet. Med sitt gyllene tak är det byggt omkring det som tros vara Buddhas ena tand. Vi beger oss till templet för en guidad tur och morgonens Puja, en reningsritual och religiös dyrkan inom buddismen.

Vi byter denna dag ut vår buss mot tåg! Tåget tar oss från Kandy in i ett förtrollande vackert landskap där omgivningarna är fyllda med teplantager, trädgårdar och vattenfall. På eftermiddagen, strax innan vi når vårt slutmål, stiger vi av tåget där vår buss väntar på att ta oss vidare. 

Nuwara Eliya är en liten stad med en för Sri Lanka annorlunda arkitektur. Hit tog sig engelsmännen under kolonialtiden när de var lediga och värmen blev för påträngande vid kusten. Här uppe är det svalt och skönt och många av byggnaderna som möter oss är engelskinspirerade. Allt från viktorianska palats till små ”countryside cottages” med rosenträdgård framför huset. Under vår guidade stadstur får vi höra historian om de mest fascinerande byggnaderna och besöka stadens marknad. Vi checkar efter detta in på vårt hotell som är en bevarad kolonial herrgård.
Dag 8
Nuwara Eliya - Yala Nationalpark
Efter frukost lämnar vi höglandet för att ta oss ner i Sri Lankas sydöstra hörn. Vi färdas genom underbart vacker grön och skiftande natur. Givetvis stannar vi för att se på utsikten och fotografera denna magnifika vy på vår väg. På eftermiddagen är det dags för safari. Yala är den plats där man har störst chans att få se den skygga leoparden, som är det enda riktiga rovdjuret i här. Den jagar på natten och ligger oftast kamouflerad i skuggan på dagarna. Glöm inte kameran! Efter safarin åker vi och checkar in på hotellet. Vi avslutar dagen med en gemensam middag.
Dag 9
Koloniala Galle
Vår rundresa fortsätter längs sydkusten av Sri Lanka och vi når staden Galle, en befäst och välbevarad kolonialstad med tydlig holländsk prägel efter ett långt styre. Staden är skyddad av Unesco som världsarv. Vår guide tar oss med på de berömda vallarna och visar oss de viktigaste byggnaderna.

Vi kör den lilla sträckan från Galle till strandorten Beruwala, som kommer att bli vår bas de närmaste dagarna. Längs med kusten kan vi om vi har tur få en skymt av de traditionella styltfiskarna som står ute i havet. Väl framme i Beruwala får vi möjlighet att smälta intrycken från rundresan, sola och bada vid de vackra stränderna, dyka och snorkla, få välgörande spabehandlingar, njuta av den goda maten och mycket, mycket mera.
Dag 10-14
Sol och bad Beruwala
Resan avslutas på Hotel Cinnamon Bay i Beruwala, Sri Lankas kanske bästa semesterområde idag. I stadens lilla centrum finns affärer, skräddare, dykcentra, restauranger, barer med mera. Framför hotellet breder sig den finkorniga korallsandstranden ut sig jämte Indiska Oceanen, inramad av palmer som vajar i vinden. Fyll dina dagar med härligt strandliv, avkoppling och god mat. Frukostbuffé och middag serveras varje dag.
Dag 15-16
Colombo - Skandinavien
Det är dags att lämna Sri Lanka för denna gång. Buss tar oss till flygplatsen i Colombo där vi checkar in och flyger norrut mot Sverige igen.

Värt att veta

Observera
För att kunna bekräfta bokningen till vår agent i Sri Lanka behöver vi få in en kopia av ditt pass senast 60 dagar innan avresa. Passkopian kan mailas till passuppgifter@solresor.se. Vänligen uppge bokningsnummer och avresedatum. För inresa i Sri Lanka krävs visum och skall sökas innan avresan elektroniskt (ETA Electronic Travel Authorization) via Internet www.eta.gov.lk/slvisa/. Visum kostar för närvarande USD 30 och betalas med bankkort/kreditkort.

Bekvämlighet
Denna rundresa kräver att man på egen hand i vissa fall skall kunna ta sig fram till fots där höjdskillnader och trappor kan förekomma. Resenären ansvarar själv för att följa med gruppen vid dessa tillfällen, eller bekosta annan egen transport om detta inte kan ske. Vid allvarligare rörelsehinder bör ledsagare medfölja. Vägarna i Sri Lanka håller inte alltid samma standard som vi är vana vid i Sverige och de kan bitvis vara gropiga.

Deltagare
Rundresan genomförs vid minimum 15 anmälda deltagare. Vid händelse av en inställd resa meddelar Solresor samtliga anmälda deltagare snarast möjligt, dock senast 14 dagar före avresedagen. Solresor ska även, om möjlighet till detta finns, erbjuda anmälda deltagare alternativa avresor.

Dricks
Det har i många länder blivit kutym att lämna dricks och som resenär får man ta seden dit man kommer. Många inom servicebranschen förväntas tjäna in en stor del av sin inkomst genom dricksen, såsom lokalguider, chaufförer, väskbärare, hotellstäderskor, kypare etc. Att ge dricks är frivilligt och ska ges som en uppskattning vid mottagande av god service. Vi kan inte avskaffa drickssystemet men våra färdledare ger råd om vilken summa som är lämplig för olika tjänster. Drickssystemet är en sporre att alltid ge bästa möjliga service. Därför rekommenderas att dricks ges efter erhållen service. En fingervisning för rundresan i Sri Lanka kan vara ca 6500 LKR per person i dricks.

Flygresan
Flyg i ekonomiklass inklusive mat och dryck ombord med Turkish Airlines via Istanbul till Colombo, med mellanlandning på Maldiverna. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i resrutten.

För mer bagageinformation läs här!

Observera reglerna för vätskor i handbagaget. Se www.transportstyrelsen.se för mer information. Viktiga mediciner och ömtåliga eller stöldbegärliga saker ska du ta med som handbagage, vilket du själv ansvarar för. Bagageutrymmet i bussen under rundresan är begränsat. Vi rekommenderar därför mjuka resväskor eller väska av modell ”sportbag”.

Försäkring
Vi rekommenderar att du tecknar en heltäckande reseförsäkring. De rundresor vi erbjuder innebär andra förutsättningar jämfört med en resa till en traditionell charterdestination. Genom en heltäckande reseförsäkring som Solresor erbjuder har du en försäkring som innehåller de moment som är viktiga på den typen av resa och som kan vara mindre täckt i en hemförsäkring, såsom:
* Täckning av privat sjukvård - utan att försäkringsbolaget behöver godkänna i förväg. Den allmänna sjukvården kan vara bristfällig på en del av de platser vi besöker. * Täckning av alla våra aktivitetsmoment, såsom paddling, safari och annat.
* Invaliditetsskydd. Kontakta gärna oss då vi har ett nära samarbete med Gouda reseförsäkring.

Om du som redan har bokat Gouda reseförsäkring skulle behöva kontakta dem, nås de på +46 8 615 28 00.
Ditt försäkringsnummer är detsamma som bokningsnumret som du finner på ditt resebevis.

Klimat & klädsel
Lätta bomullskläder är att föredra. I inlandet på högre höjder är temperaturen svalare på kvällar och nätter och jacka rekommenderas att ta med sig. På vissa hotell förekommer det dresscode, vi vill därför rekommendera er att ta med en kavaj, slips och långbyxor i resväskan. Tänk på att respektera lokala seder och traditioner. Av hänsyn ska man täcka sina knän och axlar när man besöker tempel och helgedomar. Tänk på att packa ner bekväma skor för promenader och vandringar.

Pass, visum och vaccination
För inresa i Sri Lanka krävs visum och skall sökas innan avresan elektroniskt (ETA Electronic Travel Authorization) via Internet www.eta.gov.lk/slvisa/. Visum kostar för närvarande USD 30 och betalas med bankkort/ kreditkort. Passet skall innehålla två tomma sidor och vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Vid frågor om visum kontakta Sri Lankas ambassad i Stockholm på telefon 08 - 663 65 23 eller e-post consular@stockholm.embassy.gov.lk. För att Solresor ska kunna bekräfta er bokning behöver vi en passkopia från samtliga resenärer. Denna skall vara oss tillhanda senast 60 dagar före avresa och kan skickas till passuppgifter@solresor.se. Krav och rekommendationer rörande vaccination är under ständig förändring. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer inför resan.

Solresor i Sri Lanka
Svensktalande färdledning under rundresan. Under delar av rundresan och vid vissa utfärder kan lokala engelsktalande guider att stå för guidning på grund av nischkunskap och lokala lagar.

Speciella önskemål
För reguljärflyg gäller särskilda regler vid graviditet, handikapp samt specialmat och platsbokning. Förfrågan om specialmat eller flygplatsservice vid handikapp skall göras vid bokningstillfället eller snarast efter erhållen bokningsbekräftelse. Klar specifikation över handikapp skall lämnas.

Valuta
Valutan i Sri Lanka är Lankesiska rupies och förkortas LKR. Växlingskontor och uttagsautomater finns på större orter samt på flygplatsen. Internationella kredit/bankkort accepteras på större hotell och finare affärer, i övrigt är det kontanter som gäller. Växla kontanter i små valörer för mindre utgifter som drycker och souvenirer på rundresans inkvarteringar. Det finns in- samt utförselbegränsningar på 5000 LKR i Sri Lanka. Vi rekommenderar att man tar med sig en reskassa i EUR eller USD.

Öppet köp
För dig som bokar Solresors avbeställningsskydd gäller öppet köp fram till 90 dagar innan avresa på rundresor och resor med reguljärflyg till ordinarie pris.

Övrigt
Vänligen observera att det i Sri Lanka enligt lokala lagar är förbjudet att servera alkohol under religiösa högtider samt vissa andra dagar på året. Detta är naturligtvis utanför Solresors kontroll. Som gäst kan du därmed inte begära någon ersättning eller rabatt om sådan händelse skulle inträffa under din vistelse. Intagande av alkohol samt rökning får inte ske på offentliga platser i Sri Lanka. Lokalguiden kan alltid hänvisa till plats där det är tillåtet att röka. Det är tillåtet att fotografera statyer och andra avbildningar av Buddha men man ska tänka på att inte stå med ryggen vänd mot stayn, då detta anses uppvisa bristande respekt. Att avbilda Buddha på kroppen i form av tatueringar anses även det vara bristande respekt och är därför förbjudet.

Dela nuvarande URL via E-mail