Madeira

Madeira

Att resa med charter till Madeira erbjuder allt från vackra blommor till vackra stränder och förstklassiga golfmöjligheter.

Madeira är den underbara, blomstrande och gästvänliga ön i Atlanten som kombinerar överdådig natur med bekväm semestervänlighet som få andra resmål. Det är lätt att förstå varför Madeira har beskrivits som en flytande blomsterkrona med sin intensiva grönska, rika blomsterprakt och sina majestätiska berg. Mer än 200 blomsterarter, oregano, lager, eukalyptus, vin- och fruktodlingar formar ett grönt hav av väldoftande och färgrika växter på sluttningarna och i dalgångarna mellan de imponerande bergen. Lägg därtill Madeiras unika urskog som nyligen upptagits på UNESCOs världsarvslista, det 2150 km långa nätet av bevattningskanaler, levadas, som transporterar vatten från bergen ut till terrassodlingarna samt den vilda kusten med hissnande klippväggar och skönhetsupplevelsen är i det närmaste total!

Mångfaldens Madeira!
En resa till Madeira är nu inte bara storslagen natur och överdådig blomsterprakt. Öns välrenommerade gästfrihet har hundraåriga traditioner och service har blivit något av Madeiras adelsmärke. På Madeira går turismen hand i hand med naturen och här har man hittat en välavvägd balans mellan antalet besökare, det inhemska dagliga livet och den mäktiga naturen. Madeira bjuder bl a på behagligt subtropiskt klimat, betagande naturscenerier, minnesvärda utflykts- och vandringsupplevelser, bra golf, god mat, beundransvärd gästfrihet och ett natur- och kulturarv i harmoni med moderna semesterfaciliteter. Förutsättningarna för en upplevelsefylld och njutningsrik semester är helt enkelt utmärkta på Madeira.

Utflykter på Madeira 
På den bildsköna ön Madeira går turismen hand i hand med naturen. Madeira bjuder bl.a. på behagligt subtropiskt klimat, betagande naturscenerier, minnesvärda utflykts- och vandringsupplevelser, bra golf, god mat, beundransvärd gästfrihet och ett natur- och kulturarv i harmoni med moderna semesterfaciliteter. Förutsättningarna för en upplevelsefylld semester är helt enkelt utmärkta på Madeira. Det kanske allra bästa sättet att lära mer om öns natur- och kulturarv är att följa med på de guidade utflykterna Solresor arrangerar. Under din semestervistelse erbjuder Solresor ett fulländat och inspirerande utflyktsprogram. Alla våra utflykter körs av rutinerade utflyktsguider som kan denna underbara ö på sina fem fingrar. Välkommen att upptäcka den flytande blomsterkronan i Atlanten med oss på Madeira!

Hyrbil
Hyr bil med Solresor och gör upptäcktsfärder på egen hand! Vill du ha friheten att se dig om i eget tempo och stanna där du själv önskar, åka ut i naturen eller besöka små byar långt från allfarväg är hyrbil ett bekvämt alternativ. Vägnätet på Madeira är väl utbyggt och det är lätt att ta sig runt ön i egen bil. Solresor samarbetar med en välrenommerad hyrbilsleverantör och kan ebjuda dig smidigheten i förbokning av hyrbil. I samband med bokning får du information om leverans av bilen och på plats en voucher av reseledarna vid ankomst. Det går givetvis också bra att hyra bil på plats.

Förstklassig golf på hög nivå!
Madeira är sedan länge känd och populär mark för golfresor. På denna vackra ö finns två underbara golfbanor, Palheiro Golf och Club de Golf Santo da Serra och på Madeira njuter du av ett behagligt golfklimat under hela året. Palheiro Golf ligger vid sidan av praktfulla trädgården Quinta do Palheiro och denna 18-hålsbana erbjuder storslagna vyer mot staden Funchal och havet från sitt läge 500 m.ö.h. Här bjuds golfaren på en fantastisk blomsterprakt kombinerat med tuffa utmaningar genom banans härligt snabba greener. Club de Golf Santo da Serra är en klassisk, kuperad och utmanande mästerskapsbana där bl.a. svenska golfare under flera år vunnit stora framgångar på Europatouren i samband med tävlingen Madeira Open. Denna 27-hålsanläggning är uppbyggd på tre banor av distinkt olika karaktär; Machico, Desertas och Serras, där samtliga bär Robert Trent Jones Jr:s signatur - sannolikt världens mest berömda golfarkitekt. 

Mat & dryck på din resa till Madeira 
Madeira stoltserar med ett enormt utbud av restauranger, från det enkla och billiga till det riktigt flotta och exklusiva. Även om de flesta restauranger på Madeira visar upp ett rikt utbud av internationella rätter kan det vara på sin plats att pröva de lokala specialiteterna. Espetada är öns speciella form av grillspett som består av tärningar av oxkött som kryddas med vitlök, lagerblad och grovt salt och grillas över öppen eld. Espada är lång svart djuphavsfisk som endast fiskas utanför Madeiras kust, i Filippinerna och Japan. Fisken kan tillagas på flera olika sätt, men vanligast är att den kokas i vitt vin eller steks tillsammans med bananer, utan tvekan en spännande matupplevelse på resan. Andra vanliga fisksorter du kan prova på under charterresan till Madeira är tonfisk, havsabborre och svärdfisk. När det gäller sötsaker är kakor och puddingar en spe­cialitet. Slink in på en pastelaria och smaka på en bit bolo do mel, en mjuk, saftig kaka med många kryddor som bäst avnjuts tillsammans med ett glas Madeiravin. Som dessert efter en god middag kan det smaka bra med en pudding gjord på färsk passionsfrukt, maracuja. Madeiravinet, som från början var avsett för kolonisatö­rerna själva, exporterades med framgång till länder runt om i världen. Vinet kallades på den tiden malvasia och var sött, starkt och mörkt. Idag tillverkas fyra huvudty­per av Madeiravin som sinsemellan har olika smak och karaktär: Sercial, Verdelho, Bual och Malmsey. Smaklig måltid!

Resor till Madeira

Utflykter

En dagsutflykt som bjuder på stora kontraster! Dagens tur tar oss upp genom öns olika klimatzoner där eukalyptus och mimosaskogar får ge vika för pinje, cypresser och enorma blåbärsbuskar. Vid Poiso passet, 1400 m.ö.h, beger vi oss upp mot öns högsta toppar och stannar vid Pico do Arieiro, nära 2000 meter över havet. Högre än så här kan man inte komma i buss eller bil och här ligger hela ön för våra fötter. Genom djupa skogar går färden vidare ner till naturreservatet vid Ribeiro Frio. Här finns en forellodling och en liten trädgård med många av öns endemiska, inhemska, växter. För att komma naturen riktigt nära går vi här en kort promenad på en väl upptrampad stig längs en levada. Vi går genom öns ursprungsskog till en balkong med en härlig utsikt över berg och dalar. På väg mot Santana och nordkusten passerar vi genom de bördigaste delarna av ön och ser jordbrukslandskapet på nära håll. Terrasser klättrar uppför bergssidorna och vi ser olika exotiska frukter odlas längs med vägen. Vi stannar till i Santana för att titta lite närmare på de trekantiga husen med halmtak som blivit en symbol för den här platsen. På vingården Quinta do Furão äter vi den tre rätters lunch som ingår i turen. Här har man en fantastisk utsikt längs med hela nordkusten. Under eftermiddagen tar vi oss söderut och stannar i den lilla staden Machico för en promenad och kanske ett dopp i Atlanten vid den lilla sandstranden. Idag berättar vi förutom mycket annat om hur man lever och bor på Madeira. Glöm inte kameran, en jacka och bekväma skor för promenaden!

Heldagstur inkl. lunch.
Ca pris: 485 kr/vuxen, 240 kr/barn.

Den här utflykten kan förbokas hemifrån fram till två veckor innan avresa samt på destinationen. Observera att denna utflykt endast är tillgänglig att förboka för gäster boende på våra hotell i Funchal. Utflykten utgår ifrån Solresors upphämtningsplatser i Funchal.

Att vandra längs levadorna, bevattningskanalerna på Madeira, är en härlig naturupplevelse. Vi följer under denna halvdagstur Levada dos Tornos, alternativt Levada Serra do Faial, i området mellan Monte och Camacha nordost om Funchal. Vi går längs med en väl upptrampad stig längs med den porlande levadakanalen. Här är naturen varierad och vi ser mimosa, eukalyptus, lager och en mängd blommor som varierar med årstiden. Vi får en vacker utsikt över Funchalbukten och Atlanten när grönskan på sina håll öppnar sig och sikten är fri ned mot kusten. Vid klart väder kan man ute vid horisonten skymta de obebodda Desertasöarna. Efter lite mer än halva vägen kommer vi till ett café där vi tar en paus. Efter totalt ca 6 km avslutas vandringen och vi tar en kort busstur till Camacha. Här serveras en lätt sopplunch med bröd och dryck och det finns tid att se sig om i butiken som säljer öns traditionella hantverk av flätad korgpil.
Kom ihåg bra skor, varm tröja och naturligtvis även kameran.

Halvdagstur inkl. lätt lunch.
Ca pris: 265 kr/vuxen,
135 kr/barn.

Den här utflykten kan förbokas hemifrån fram till två veckor innan avresa samt på destinationen. Observera att denna utflykt endast är tillgänglig att förboka för gäster boende på våra hotell i Funchal. Utflykten utgår ifrån Solresors upphämtningsplatser i Funchal.

En kväll där vi upplever den genuina atmosfären! Vi åker till Estreito de Camara de Lobos, en byn känd för sina vidsträckta vinodlingar och sina grillspett, espetada. Hit åker lokalbefolkningen gärna för att äta sina grillspett och vi har valt att besöka restaurangen ”O Lagar”. Här kommer vi att avnjuta en av öns verkliga specialiteter – espetada – ett meterlångt grillspett tillagat över öppen eld som serveras på särskilda ställningar som är placerade på borden. Vi får en soppa som förrätt och till spetten serveras milho frito, friterad pollenta, sallad och andra godsaker. Under trerättersmiddagen kommer vi att underhållas av en lokal folkloregrupp med traditionella sånger och danser. De duktiga dansarna är i alla åldrar och brukar låta middagsgästerna ansluta sig till folkdansen.Varmt välkommen att uppleva det lokala köket och madeirianska atmosfären

Kvällstur inkl. middag.
Ca pris: 415 kr/vuxen, 195 kr/barn.

Den här utflykten kan förbokas hemifrån fram till två veckor innan avresa samt på destinationen. Observera att denna utflykt endast är tillgänglig att förboka för gäster boende på våra hotell i Funchal. Utflykten utgår ifrån Solresors upphämtningsplatser i Funchal.

Från Funchals ytterområden åker vi genom skogar av eukalyptus och pinje upp i bergen. Vägen slingrar sig längs utmed bergssidan och plötsligt öppnar sig dalgången nedanför oss. Utsikten är enastående! Långt nedanför oss ser vi det vattendrag som under årtusenden sakta arbetat sig igenom det porösa vulkaniska berget och skapat denna magnifika dalgång. På bergssidorna ser vi spår av gamla tiders terrasser. Många är ännu i bruk av människor vars hus sitter som fastklistrade på det branta berget. Vid Eira do Serrado på över 1000 meters höjd stannar vi för att provsmaka en bit honungskaka, Bolo de Mel – Madeiras typiska sötsak – tillsammans med ett glas körsbärslikör – ginja. Här går vi upp till en utsiktsbalkong där vi ser byn Curral das Freiras, Nunnornas dal, från ovan och också har en underbar utsikt över öns högsta bergsmassiv. Därefter går färden mot Jardim Botânico, den Botaniska Trädgården. Under en guidad rundvandring berättar vi om den flora vi ser. Det finns även tid att ströva runt på egen hand eller sitta ner i serveringen och njuta utsikten över Funchal. Varmt välkommen för att avnjuta Madeiras skönhet på nära håll.

Halvdagstur exkl. lunch.
Ca pris: 285 kr/vuxen, 145 kr/barn.

Den här utflykten kan förbokas hemifrån fram till två veckor innan avresa samt på destinationen. Observera att denna utflykt endast är tillgänglig att förboka för gäster boende på våra hotell i Funchal. Utflykten utgår ifrån Solresors upphämtningsplatser i Funchal.

Vår informations- och orienteringstur ger, under en halv dag, god grund för att sedan på egen hand upptäcka och utforska staden. Något som är värdefullt för dig som besöker ön för första gången, men även passar om det var några år sedan du senast var här. I buss och till fots kommer vi att orientera dig på bästa sätt från västra delen av staden, det så kallade Lido-området, till de äldsta kvarteren i östra Funchal. Vi kommer att berätta om Funchals historia och visa var du hittar badanläggningar, shoppingstråk, restauranger, bussterminaler, museum, nattliv, sightseeingbåtar och mycket mer. Under turen ser vi den färgsprakande saluhallen och besöker ett brodericentrum där vi får se det enorma arbete som ligger bakom de vackra broderier som ön är känd för. Vi besöker också ett Madeiravinhus som är inrymt i ett tidigare franciskanerkloster. I munkarnas gamla sovsalar ligger nu vinet och vilar på sina ekfat. Här får ni veta mer om vinets historia, hur det tillverkas och lagras. Vi avslutar med en liten avsmakning och det finns möjlighet att köpa med en flaska hem. Tag gärna med karta, papper och penna för egna anteckningar.

Halvdagstur exkl. lunch.
Ca pris: 195 kr/vuxen,
95 kr/barn.


Den här utflykten kan förbokas hemifrån fram till två veckor innan avresa samt på destinationen. Observera att denna utflykt endast är tillgänglig att förboka för gäster boende på våra hotell i Funchal. Utflykten utgår ifrån Solresors upphämtningsplatser i Funchal.

På denna dagsutflykt utforskar vi den vilda, vackra västra delen av Madeira. Längs med sydkustens banan- och vinodlingar når vi klippan Cabo Girão som med sitt 580 meter lodräta stup ner i havet är världens tredje högsta. Här beundrar vi utsikten en stund innan vi fortsätter till Ribeira Brava. En mysig kuststad där det blir tid till en promenad och kanske en kopp kaffe. Nu bär det av uppåt och norrut mot bergspasset Encumeada. Härifrån ser man Atlanten både på nord- och sydsida av ön. Genom gröna skogar fyllda av lagerträd och annat som hör öns ursprungliga växtlighet till, går färden mot São Vicente vid nordkusten. Här gör vi en kort promenad i byn och besöker den vackra kyrkan. Nu tar norra Madeiras vildare kustlinje vid och vi ska genom tunnlar och med utsikt över Atlanten åka mot Porto Moniz. Den här byn är känd för sina naturliga havsbassänger skapade av stelnad lava. Här äter vi den tre rätters lunch med dryck som ingår i utflykten och det finns tid att upptäcka byn en stund på egen hand. Under eftermiddagen tar vi oss upp på höga höjder igen och beundrar utsikten vid Fonte do Bispo över grönskande dalgångar i Rabaçaldalen. I Calheta finns det möjlighet för ett dopp i Atlanten innan vi tar oss tillbaka mot Funchal genom sydvästra öns vackra landskap. Idag berättar vi, förutom det vi ser och upplever längs med vägen, också om Madeiras historia. Glöm inte kameran, en jacka och badkläder!

Heldagstur inkl. lunch.
Ca pris: 485 kr/vuxen, 240 kr/barn.

Den här utflykten kan förbokas hemifrån fram till två veckor innan avresa samt på destinationen. Observera att denna utflykt endast är tillgänglig att förboka för gäster boende på våra hotell i Funchal. Utflykten utgår ifrån Solresors/Solias upphämtningsplatser i Funchal.

Att vandra på Madeira lämnar ingen oberörd. Betagande vyer, överdådig blomsterprakt och storslagna naturupplevelser etsar sig fast. På Madeira vandras det främst längs de så kallade levadorna; bevattningskanalerna som leder vatten från de höglänta delarna av ön ut till odlingarna. De lokala vandringsguiderna ser fram emot att få bjuda på några verkliga upplevelser i närkontakt med naturen. Vandringarna sker 

De 25 vattenfallens sjö
Detta är en av de allra vackraste vandringarna på ön. Vi börjar uppe på Paúl da Serra, den högplatå som delar Madeira i två delar. Därifrån tar vi oss ner mot ett litet värdshus i Rabaçal och därifrån vidare mot vattenfallet Risco. När vi besökt Risco börjar vi vandra mot de 25 vattenfallens sjö. Genom en skog av trädljung kommer vi fram till en liten sjö i vilken fler vattenfall strömmar ner från de vulkanklipporna som omger den. Vägen tillbaka tar vi genom att följa levadatunneln som leder vattnet och oss ut på andra sidan av berget. Denna tunnel är ca 700 meter lång och ej upplyst. Dock brukar guiden ha med sig ett par ficklampor. Dagen avslutas med ett stopp i Calheta, där det finns möjlighet att bada och sola på den konstgjorda sandstranden. Kom ihåg badkläderna!

Vackra nordkusten och bortglömda platser
Denna levadavandring går genom underbara skogar fyllda av frodig grönska av örter och medicinalväxter i dalgången ovanför São Jorge. Vi kommer även att få insikt i hur man på bästa sätt använde de läkande växterna och örterna. Detta är en vandring där du får uppleva Madeiras unika och enastående ”regnskog” under en härlig dag i paradiset. En plats som du med all säkerhet kommer vilja återvända till.

Pris: 595:- för både barn och vuxna.

På Madeira vandras det främst längs de så kallade levadorna; bevattningskanalerna som leder vatten från de höglänta delarna av ön ut till odlingarna. De lokala vandringsguiderna ser fram emot att få bjuda på några verkliga upplevelser i närkontakt med naturen. Här genomför vi vandringarna De 25 vattenfallens sjö och Vackra nordkusten – se info Vandringspaket 2 dagar – och nedanstående. Vandringarna sker torsdag, lördag.

Queimadas-Caldeirão Verde-Santana, levadavandring
Vi startar vid pensionatet i Queimadas och vandrar västerut genom ett smaragdgrönt paradis längs levadan Caldeirão. Vi njuter av spektakulära vyer över byarna långt nedanför. Efter att ha passerat ett och annat vattenfall och några korta tunnlar kommer vi fram till Caldeirão Verde imponerande vattenfall. Eter en kort vila, då vi njuter av både utsikt och den medhavda picknicken, börjar vi vandra tillbaka igen. En mycket omtyckt levadavandring till några av de mest avlägsna delarna av ön.

Madeiras sjöar, levadavandring
Denna vandring går på västra Madeiras högplatå. Långt in i dalgångarna når du vattenfall och ”sjöar” där vatten samlas för att sedan föras nedåt och ut i havet. Vid vackert väder går det bra att ta ett dopp i det svala, kristallklara vattnet. Denna vandring bjuder både på enklare flack vandring och lite mer krävande och stigande vandring upp genom dalgången. Vi vandrar över skog och mark när vi klättar upp längs den äldsta levadan på den västra delen av ön. En oförglömlig upplevelse!

Pris: 1 095:- för både barn och vuxna.

Dela nuvarande URL via E-mail