• Herceg Novi

Herceg Novi

Resor med charter till Herceg Novi i Montenegro – Ett nytt vackert semesterresmål som är beläget vid Medelhavets största "fjord", Boka Kotorska, som är korad till en av världens vackraste bukter. 

Namnet Herceg Novi kommer från hertig (herceg) Stjepan Vuksic, som byggde stadens murar i mitten av 1400-talet. Denna semesterort ligger endast 10 km från den kroatiska gränsen. Att resa till Herceg Novi som har kallats för "solens stad", tack vare det höga antal soldagar per år är en upplevelse du sent kommer att glömma. Herceg Novis centrum, med sin spännande arkitektur och omsorgsfullt utsmyckade byggnader har en historia som går så långt tillbaka i tiden som till år 1483. Miljön präglas av riklig grönska och mysiga små kullerstensgränder om vartannat. Restaurangutbudet är stort och här äter man gott till ett lägre pris jämfört med i Sverige. Montenegro är generellt billigt att resa i. 

Herceg Novi består av en äldre stadskärna samt en nyare del, Igalo. Den gamla stadsdelen är byggd i en sluttning ner mot havet och kallas ofta för ”the city of stairways” på grund av de många trapporna. Staden är byggd runt de två torgen Belavista torget och Nikole Durkovicas torg vilka är omgivna av små, trånga gränder. Bland stadens vackra kyrkor och mäktiga fästningar finner man också ett stort antal mysiga caféer och restauranger. Under sommarmånaderna lever staden upp ordentligt och besöks av många ungdomar från intill liggande grannländer. Muren som förr omgav staden kan man bara se på ett fåtal platser då otaliga krig och naturkatastrofer genom historien har förstört den. Längs med havspromenaden möts man av flera badstränder, såväl naturliga mindre grusstränder som anlagda badplatser. I Herceg Novi kombineras helt enkelt semesteringredienserna på ett fantastiskt sätt med spännande historia.

Utflykter och upplevelser i Herceg Novi
Herceg Novi är en utmärkt utgångspunkt för att utforska det vackra närområdet. Solresor erbjuder en rad utflykter där du lär känna detta spännande land och dess kulturella och historiska arv. Vi tar oss bl.a. längs den vilda kustlinjen till den gamla huvudstaden Cetinje och besöker den antika staden Kotor som ligger vid en av världens vackraste platser, Bay of Kotor. Vi tar oss fram med båt och förtrollas av platsens skönhet. Vi ägnar också en heldag åt att se och lära oss mer om Montenegros kultur och historia. 

Utflykter

Montenegros kultur och historia

Det bästa av Montenegro!
Följ med på denna heldagutflykt där vi bekantar oss med Montenegros kulturella och historiska arv och framförallt njuter av dess sagolika natur. Turen börjar på slingrande kustvägar runt den anrika Kotorbukten, som ofta jämförs med de norska fjordarna på grund av de omgivande höga bergen. Dagens första stopp blir i staden som givit bukten dess namn; Kotor. Staden är upptagen på UNESCO:s världsarvslista främst för sin otroliga arkitektur och historia. Här har man tid att se sig omkring på egen hand, uppleva historiens vingslag, den livliga atmosfären på marknaden eller testa ett av stadens många caféer.

Vi lämnar sedan Kotor och Kotorbukten för att bege oss upp i bergsmassivet Lovcen. Här stannar vi i den lilla byn Njegusi där vi bjuds på en enklare lunch bestående av lokala specialiteter så som den välkända Njegusi-skinkan. Vi åker därefter vidare till Montenegros gamla huvudstad Cetinje, där vi får en guidad tur i kung Nikola I:s palats. Nikola I var den sista i raden av Petrovic-dynastins framgångsrika regenter, och den tiden under deras styre brukar kallas för Montenegros guldålder. Vi återvänder sedan till kusten och vi passerar den medeltida staden Budva.

Den här utflykten bokas på plats och genomförs utvalda avgångar under våren.

Ca pris: 380 kr/vuxen, 190 kr/barn.

Kotorbukten - Europas sydligaste fjord

Europas sydligaste "fjord" - med båt!
Följ med på en trevlig och stillsam dag till havs som tar dig till det som brukar kallas den sydligaste fjorden i Europa! Vi beger oss till Kotor - en medeltida medelhavsstad upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Här går vi i land och ges möjlighet att på egen hand promenera längs stadens gator för att insupa atmosfären eller kanske ta en fika på ett av alla stadens caféer. Vår panoramatur fortsätter genom Kotorbukten och vi njuter av storslagna vyer över branta bergssluttningar och stilla vatten!

Vi stannar till vid den lilla ön "Gospa od Skpjela" för att besöka en kyrka från 1600-talet, omtalad och berömd för sin dekoration bestående av bl a 68 vackra freskomålningar. Den berömda konstnären Tripo Kokolja, en lokal barockkonstnär, ligger bakom mästerverken. Vi fortsätter därefter vår båtresa genom fjorden samtidigt som vår lunch serveras och självklart stannar båten till för en uppfriskande simtur!

Den här utflykten bokas på plats.

Utflykten leds av engelsktalande guide, förutom vid bokning av Premium-resa, då den leds av svensktalande guide.

Ca pris: 390 kr/vuxen, 195 kr/barn.

Karta

Dela nuvarande URL via E-mail